Tavaszi lakásdíszítés – a négy fal között is várjuk a tavaszt!

Akármennyire is szeretjük a telet, ilyenkor, a tél végén, a legtöbben már türelmetlenül várjuk a tavaszt. Csalogassuk be az otthonunkba a napfényt és az üde zöldet addig is, amíg végre kint is beköszöntenek a verőfényes napok.

Selejtezzünk!

A tavaszi nagytakarításba még nem feltétlenül kell ilyenkor belekezdeni, de megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha egy nagy, szezonvégi selejtezés keretében megszabadulunk azoktól a holmiktól, amelyeket már nem használunk. Ha nem nyomasztanak a felesleges kacatok, nemcsak a lakásunk, a lelkünk is megkönnyebbül. Jó alkalom ez az időszak arra is, hogy környezetbarátabb életmódra térjünk át.

Nem csak a végletek léteznek: nem kell lemondanunk a „zöldítésről” csak azért, mert tudjuk, hogy a város közepén nem vagyunk alkalmasak az önellátó, mindent otthon-készítő, hulladékmentes életmódra. Kezdésnek az is elég, ha csak nem kérünk zacskót a boltban, és palackos ásványvíz helyett inkább beszerzünk egy kulacsot, amit újra és újra feltölthetünk csapvízzel.

Tavaszi lakásdíszítés: engedjük be a színeket!

Az ünnepi elegancia után most játsszunk egy kicsit a színekkel. Persze nem kell átfesteni a falakat, vagy lecserélni az ülőgarnitúrát, elég, ha az ágytakarót, az ágyneműt, a díványpárnákat cseréljük színesebbre. Jöhet az üde, tavaszi zöld, a napos sárga, a lendületes piros, vagy épp a 2018-as év színének választott ultraviola, azaz a lila. Ne a tarkaságra törekedjünk (illetve csak akkor, ha ezt tudatosan, határozott koncepcióval tesszük), hanem arra, hogy a szobában egy-egy erőteljes, színes fókuszpont vonja magára a tekinteteket. Így lesz igazán ütős a tavaszi lakásdíszítés.

Formában is tavasziasan

Az üde, tavaszi színek mellett a formák is tükrözhetik a kikeletet. A tavaszias virág- és levélminták mellett (ezek egyébként idén újra nagyon divatosak) lassanként megjelenhetnek a nyuszis, csibés tárgyak is. A gyerekek különösen örülnek, ha egy-egy aranyos, tavaszi lakásdíszítés ihlette állatka feltűnik a szobájukban.

Idén egyébként a dán hygge mellett a japán wabi-sabi lesz a trend. Ez nem más, mint a tökéletlenség harmóniája: a vászon lepedőké és törölközőké, a rusztikus, „nincs két egyforma közöttük” kerámiáké, a kishibás daraboké.

Megújul a gyerekszoba

A gyerekek szobáját se hagyjuk ki a felfrissülésből. Egy-egy új párna, egy élénk színű ágytakaró, vagy akár egy új sötétítő függöny is csodákat művel. A tél végi selejtezésben és takarításban is részt vehetnek a kicsik, koruknak megfelelő feladatokkal. Egy-egy ötletes, új szobadísz elkészítéséből pedig családi kreatív projekt lehet – így válik a tavaszi lakásdíszítés igazán személyes élménnyé

A lányok sokáig örülnek a virágmintának és a cuki állatkáknak, míg a fiúk (főleg egy bizonyos kor után) jobban értékelik az élénk színű, geometriai mintás lakáskiegészítőket.

A tavaszias stílusú alkotások a falakra is kikerülhetnek: elég hozzájuk néhány olcsó képkeret, amelyben akár folyamatosan cserélődhet a dekoráció. A nagyobbak pedig kedvenc fotóikat, képeiket cserélgethetik a keretekben. A felnőttek szobáiban is megvalósíthatjuk ugyanezt: nem is feltétlenül kell konkrét képnek kerülnie a keretbe, elég helyette egy virágmintás textília, vagy egy újságból kivágott és kartonlapra felragasztott grafika, esetleg egy saját készítésű képkollázs.

Virágom, virágom…

Az élő természetet nem csak vágott virágok formájában lehet behozni a lakásba. A cserepes növények sokkal hosszabb ideig nyújtanak szép látványt – de akár magunk is hajtathatunk hagymás növényeket, például krókuszt vagy tulipánt. Egy szép, sima falú üvegedényben, vízben is kihajtanak, de akár el is ültethetjük őket. Az egyszerű virágcserép helyett lehet az otthonuk kimustrált csésze, befőttes üveg, sőt, akár egy régi konzervdobozból is készülhet tavaszi kaspó: fessük le a kedvenc színünkre, majd száradás után tovább díszíthetjük: ragaszthatunk rá vintage csipkeszalagot, becsomagolhatjuk textíliába, a zsákvászontól a selyemig, a növény tövét pedig díszíthetjük mohával, termésekkel is. A gyerekek minden valószínűség szerint mind a kertészkedésben, mind pedig a kreatív újrahasznosításban szívesen segédkeznek majd.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by LifeTints életmódblog alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com

 

MEGOSZTÁS