Hogyan éljük túl a kánikulát? Tippek, amiket melegen (melegben) ajánlunk!

Vízparton, árnyékban, vagy egy hűs barlang mélyén szunyókálva… Igen, ezek a biztos módszerek a hőguta ellen. Ha Ti sem vagytok olyan szerencsések, hogy ezt megtegyétek, akkor van számotokra néhány ötletünk és jó tanácsunk, amit érdemes megszívlelni.
Az extrém meleg idő óriási kihívást jelent az emberi szervezetnek, különösen az idősek és a gyerekek esetében. A következő tippeket melegen (és melegben) ajánljuk:

Kerüljétek a napot, különösen 11 és 3 óra között!

Ha napra mentek, mindig használjatok megfelelő faktorszámú fényvédő krémet! A kicsik bőrét érdemes minimum 30 faktoros fényvédő készítménnyel kenni, de a felnőttek se kockáztassanak egy leégést holmi bronzolajjal!

Hűtsd magad!

Forróságban jól esik a langyos zuhany, akár naponta többször is. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor tartsd hideg víz alá tartsd a csuklód, moss arcot, nyakat minél gyakrabban! A gyerkőcök is örülni fognak a soron-kívüli pancsolásnak!

Lassíts a tempón!

Hőségben ne végezz kimerítő tevékenységeket. Ne aggódj, ezek a feladatok megvárnak!

Öltözz az időjárásnak megfelelően!

Könnyű, világos színű ruhákat válassz, amik védik a bőröd, és a fejedet is árnyékold kalappal, kendővel. A gyerekek fején is mindig legyen kiskalap!

Igyál sokat!

Lehetőleg vizet, vagy enyhén ízesített folyadékot. A szervezetnek szüksége van a folyamatos folyadékpótlásra! A kávé és a cukros üdítők helyett, inkább citromos vizet válasszunk, hiszen az megfelelően hidratál és kellőképpen oltja a szomjat.
A kisbabák nem képesek szólni, mikor szomjasak, ezért fontos, hogy kánikula idején az átlagosnál többször kínáljuk őket folyadékkal. Az anyatejes babák is folyadékpótlásra szorulhatnak a nagy melegben. A kisgyerekek sokszor a játék hevében elfelejtenek inni. A mi dolgunk, hogy a vízpótlásról gondoskodjunk!

Kerüld a nehéz ételeket, fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget!

Ajánlott sok A-, B2-, és C-vitamin tartalmú ételt fogyasztani, illetve a kálium és a foszfor bevitel is segíthet. Ezt az indokolja, hogy ilyenkor gyengül a szervezet ellenálló képessége, s mivel a meleg idő egyébként is kedvez a kórokozók elszaporodásához, érdemes nagyobb figyelmet fordítani immunrendszerünk erősítésére.

Próbáld lehűteni a lakást!

Napközben tartsd az ablakokat csukva, használj függönyt vagy egyéb sötétítőt, és lehetőleg éjszaka szellőztess ki alaposan. Csak a szükséges mértékben használd az elektromos készülékeket (még a világítást is). Élvezzétek ki a légkondicionált helységek előnyeit, de persze csak óvatosan! Ha ventillátort használtok, akkor azt se közvetlenül magatokra irányítsd!

Kánikulában ne utazz!

Ha mégis muszáj kocsiba ülni, kora reggel, vagy késő délután tegyétek! Utazás közben figyeljetek rá, hogy a gyerekek bőrét üvegen keresztül se érje közvetlen napfény! Gyereket sose hagyj egyedül az autóban!