9+1 tipp, hogy sikeresen megvalósuljanak az újévi fogadalmak

Az emberek jó része hosszú listát ír Szilveszter környékén arról, hogy mi mindenen szeretne változtatni az új évben. De sokan vannak azok is, akik már kiábrándultak a fogadkozásból, mert sokszor belebuktak a változtatási kísérletekbe. A statisztikák szerint egyébként az újévi fogadalmak 88 százalékát nem váltják valóra.

Vajon mit tehetünk, hogy az idei terveink ne tartozzanak bele ebbe a 88 százalékba?

  1. Ne fogadkozz, inkább tervezz!

A nagy elhatározások önmagukban semmit sem érnek. A legritkább esetben változik bármi is, ha csak annyit határozol el, hogy „idén márpedig lefogyok”, vagy „megtanulok angolul”. Nem fogadalmakra, hanem konkrét tervekre van szükség: mennyit akarsz fogyni, mennyi idő alatt, milyen módszerrel, vagy hogyan, kitől, milyen módszer szerint igyekszel majd nyelvet tanulni. Így már az elején észreveheted, ha a célod nem reális, vagy nem betartható.

  1. Gondold át, miért csinálod!

Mi motivál, amikor a célodra gondolsz? Azért akarsz lefogyni, mert a párod kritizálta a súlyodat? Vagy inkább azért, hogy jobban érezd magad a bőrödben, és egészségesebb legyél? Nagyon nem mindegy, hiszen a kívülről jövő motiváció, amikor tulajdonképpen egy mások által rád kényszerített célt próbálsz követni, általában nem tart sokáig. Ha viszont magadért csinálod, lesz mihez nyúlni, amikor belefáradsz az egészbe.

  1. Ne markolj egyszerre túl sokat!

Aki mindent egyszerre akar megváltoztatni, az nagyobb eséllyel adja fel, mint az, aki lépésenként, egyszerre egy dologra koncentrálva halad. Ha egész listád van arról, aminek változnia kellene, tedd fel magadnak a kérdést: mi az, ami a legfontosabb, vagy legalábbis, amiben a leggyorsabban szeretnél eredményt elérni? Kezdd ezzel a területtel, és csak akkor vágj bele a többibe, amikor az ezzel kapcsolatos dogok már olajozottan mennek.

  1. Bontsd lépésekre a teendőket

Tűzd ki a nagyobb, hosszú távú célokat és irányokat, majd bontsd le őket kisebb, emészthető lépésekre, havi, napi heti feladatokra. Teljes részletességgel csak a következő legfeljebb egy-két hónapot tervezd meg, hiszen a többi erre épül majd. Ha még nem tudod, mennyit bírsz elsőre, akkor azt sem tudod, hol fogsz tartani hat hónap múlva – a túltervezettség pedig csak újabb frusztrációt okoz. Kezdd apró, megvalósítható lépésekkel, és akkor emeld az „adagokat”, amikor már ráéreztél a változás ízére.

  1. Egyszerűsíts!

Mindenhol keresd az egyszerű megoldásokat: keresd meg a közelben levő edzőtermet, az olcsó, ám egészséges ételeket, az ingyenes nyelvtanító oldalakat, nézd szinkron helyett felirattal a kedvenc filmjeidet. Ha túl sok extra erőfeszítést igénylő feladatot adsz magadnak, nehezebben tartasz ki, mint ha a legegyszerűbb megoldásokat választod. Ahol lehet, csinálj családi programot a céljaid felé vezető tevékenységekből: például menjetek együtt sportolni, vagy főzzetek együtt valami finomat és egészségeset.

  1. Számolj el magadnak!

Minden hónap végén nézd meg a terveidet, az irányokat, és őszintén számolj el magadnak arról, hol is tartasz. Nem azért, hogy ostorozhasd magad, ha valami nem úgy megy, ahogy eltervezted, hanem azért, hogy lásd, hol kell módosítani a cselekvési terven, ha szükséges. Lehet, hogy egyszerűen túl sokat vállaltál, vagy egy másik feladat vitte el az idődet, a figyelmedet. Ha rendszeresen követed a haladást, hamar kiderítheted hol vannak az esetleges hibák, és arra is büszke lehetsz, milyen messze eljutottál már a kiinduló ponttól.

  1. Tudd, hogy nem lesz egyenletes a haladás

Időnként elveszted majd a lelkesedésed. Ágynak dönt egy nátha. Nem lesz időd minden nap teljesíteni a napi „penzumot”. Tudd, hogy az ilyen visszaesések teljesen természetesek, és ne add fel az egészet, ha egyszer elérkeznek. Ha kitartasz, az eredmények is jönni fognak.

  1. Pihenj eleget

Az új feladatok ellenére is ragaszkodj a fizikai és szellemi pihenéshez. Ha folyton valamilyen feladatban vagy benne, egy idő után úgy érezheted, hogy véget nem érő mókuskerék az életed, ez pedig nem segíti elő a céljaid megvalósítását.

  1. Találd meg az örömöt a folyamatban

Aki azt gondolja, hogy a célok felé összeszorított foggal, keményen dolgozva kell haladni, alaposan megnehezíti a saját dolgát. A kemény munka is könnyebb akkor, ha örömödet leled benne. Vagyis keress olyan sportot, amit élvezel, főzz finom, fogyókúrás ételeket, vagy keresd meg az azonnali sikerélményt a nyelvtanulásban – például vedd észre, ha egyszerűbb témákról már egész jól elbeszélgetsz a külföldiekkel. Amiben nincs örömöd, azt előbb-utóbb elszabotálod, amit viszont örömmel csinálsz, abban nem nehéz kitartanod.

Plusz 1: Ünnepelj!

Ha elértél egy részcélt vagy egy mérföldkövet, ne szégyelld megünnepelni az eredményt. Vegyél magadnak valamit, amire már régen vágysz, szánj rá egy órát a jól megérdemelt pihenésre, vagy valami más módon jutalmazd meg magad. Megdolgoztál érte!

Szerzőnk: Csiki Judit, life coach, a Zöldsaláta by LifeTints életmódblog (zoldsalata.blogspot.com) alapító-szerkesztője