Az iskolakezdés sok családnál azt is jelenti, hogy újra rendezettebb mederbe terelődnek a történések. Legyen szó gyerekek esetében az időben történő kelésről és fekvésről, a tudatosabb napirendről, de a strandok fagylaltozásai és a nagymamáknál töltött hetek lekváros palacsintái is a múlt homályába vesznek szép lassan, ha csak jövő júniusig is. Tehát a gyerekek étrendjébe is több tudatosság kerül. Na de lehet egy nasi, egy tízórai vagy uzsonna egyszerre finom és egészséges?
– Talán éppen az a tudatos tízórai és uzsonna választás, hogy kellő figyelmet fordítunk a gyerekeknek mind az ízvilág elképzeléseire, mind az egészségükre. Igen, nem egyszerű feladat, hogy egy fejlődő szervezet elég fehérjéhez jusson, a bevitt zsír és a szénhidrát mennyisége ugyanakkor ne legyen túl magas, és ráadásul még finom is legyen az étel. És akkor még az ételérzékenyekről nem is beszéltünk. Ugyanakkor ma a folyamatosan megjelenő innovatív élelmiszereknek mint amilyen akár a tojásfehérjéből készült túró-alternatíva, a proteindús édességek vagy akár a hozzáadott cukor-mentes túrószeletek, ez sokkal változatosabban megoldható mint évekkel ezelőtt – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi-tanár.
Íme néhány igazán finom és egészséges tízórai illetve uzsonna ötlet az új tanévre:
A tejmentes „túró”, azaz ToTu rudi receptje:
Hozzávalók: 10 db-hoz
- 25 dkg ToTu Rögös
- 1/2 dl kókuszkrém
- 5 dkg porrá őrölt eritritol (vagy nyírfacukor vagy xilit)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1 dkg porzselatin vagy 6 lap zselatin
- fél dl víz
Bevonáshoz:
- 15 dkg minimum 75 %-os étcsokoládé
- 1 dkg kakaóvaj pasztilla vagy por
A zselatint a vízben kis lángon feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt késes aprítóban vagy turmixgépben egynemű masszává dolgozzuk. 20 percre hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt a zselatin megköt. Újra átdolgozzuk az aprítóban. Majd 3 dkg-onként 20×20 cm-es fólia segítségével rúddá formázzuk őket. A fóliába csomagolva újabb 30 percre hűtőbe tesszük dermedni. A csokoládét a kakaóvajjal vízgőz fölött felolvasztjuk. Sütőpapírra kiskanállal olyan hosszú és széles csíkot kenünk belőle, amekkora a „túró” rúd. Rátesszük a rudakat, és rácsorgatjuk a csokoládét. Hűtőbe tesszük, amíg a csokoládé megdermed. Ha túlcsorgott a rudakon, akkor az oldalán késsel levágjuk a felesleget (ez a csokoládé újra felhasználható). Fóliába, celofánba csomagolva akár a tízórai része is lehet az iskolában.
Paleo spenót salsa: 100% egészség uzsonnára
- 10 dkg ToTu Rögös
- 10 dkg megtisztított friss spenót
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 dl kókuszkrém
- 1/2 citrom leve és héja
- törött bors
- szerecsendió
- só
Forrásban lévő vízben a spenótot a szódabikarbónával és kevés sóval addig főzzük, amíg a levelek összeesnek (kb. 2 perc). Az összes hozzávalót turmixgépbe vagy késes aprítóba téve pürésítjük. Bármelyik „egészségesebb” rágcsa jól illik hozzá. Sonkával, főtt tojással tálalva komplett reggeli, tízórai vagy vacsora részévé válhat.
Paleo sajtos rágcsa, akár mártogatáshoz
- 18 dkg Paleolit sózott nyújtható tészta alapliszt
- 2 tojás
- 4 cl víz
- 2 cl citromlé
- 5 dkg folyékony kókuszolaj
- 10 dkg éven túl érlelt cheddar sajt
- só (elhagyható)
- továbbá: 2 dkg éven túl érlelt cheddar sajt
A tojást összekeverjük a vízzel, a citromlével és a kókuszolajjal. Hozzáadjuk a lisztkeveréket és a lereszelt sajtot. Egynemű tésztává keverjük. 15 percre hűtőszekrénybe tesszük. Átgyúrjuk, majd két sütőpapír közé téve fél centi vastag lappá nyújtjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, kicsit rásimítjuk a nyújtófával. 1 cm széles 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, végül 175°C-os sütőbe téve 15-18 perc alatt megsütjük.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek