Ha tavasz akkor kirándulás? Erre figyelj a szabadban!

Végre jönnek a kellemesen meleg napok, nem csoda, hogy ilyenkor már mindenki a szabadba vágyik. Lassan elkezdődik a szabadtéri programok szezonja, itt a kirándulás, a piknik, a biciklizés a családdal. Ám van néhány dolog, amelyekre ebben az időszakban érdemes különösen odafigyelni.

Öltözzetek rétegesen!

A tavasz elején még nagyon változékony az időjárás. Egyik pillanatban akár 20 fok is lehet, és elég egy póló, pár perc múlva pedig egy felhő mögé bújik a nap, és még a kabát is előkerül. Épp ezért érdemes fokozottan odafigyelni a réteges öltözködésre. Ha reggel indultok, még kell a kabát, talán a sapka is, délutánra jól jön egy vékony pulcsi, de az is lehet, hogy a szaladgáláshoz egy póló is elég lesz. Legyen nálatok mindhárom, hogy könnyen alkalmazkodhassatok a hőmérséklet változásaihoz.

Piknik vagy kirándulás?

Akármelyik is a terv, minden esetben gondoljatok rá, hogy a föld még hideg. Nem elég a könnyű cipő és a vékony pokróc. Ilyenkor még bőven elkél a vastag talpú sportcipő vagy bakancs, a piknikhez pedig jól jön egy vastag, jól szigetelő takaró. Vagy akár kettő is… A hideg innivalók mellett pedig egy termoszban csomagolhattok egy kevés meleg teát annak, aki netán fázna.

Bármikor jöhet az eső!

A változékony időjárás azt is jelenti, hogy bármikor megérkezhet egy kiadós eső. Ha nem akarod, hogy csuromvizesen érjen véget a kirándulás, ne felejtsd ki a hátizsákból az esőkabátot sem!

Ne feledd, hogy még hamar sötétedik!

Bár már észrevehetően hosszabbodnak a nappalok, számolj azzal, hogy még viszonylag hamar besötétedik. Épp ezért érdemes már reggel elindulni, hogy minél jobban ki tudjátok használni a világos, napfényes órákat. Ha erdei kirándulás a program, és késő délutánra tervezitek a hazatérést, legyen nálad zseblámpa. Nincs annál rosszabb, mint a sötét erdőben bolyongani!

Megérkeznek az első kullancsok

A rovarok jelentette veszélyt általában a nyári kirándulásokhoz társítjuk, ám sajnos már kora tavasszal is számolni kell vele. A kullancsokról úgy tudjuk, hogy áprilistól kezdődik a legaktívabb időszakuk, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz legelején egyáltalán ne kellene számolni velük kirándulás közben. Védekezz ellenük minél zártabb öltözködéssel, a nadrág szárát például tűrd be a zokniba. A kullancsriasztó szer használatát is ilyenkor kell elkezdeni. Kirándulás után pedig érdemes az egész család bőrét alaposan átnézni, nem hoztunk-e haza valamilyen apró vérszívót a természetből.

A folyadékfogyasztás ilyenkor is fontos!

A nyári melegben általában jobban odafigyelünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Ám a megfelelő folyadékmennyiségre akkor is szükségünk van, ha épp nincs forróság. A csomagban mindig legyen elegendő innivaló (lehetőleg ne cukros üdítő, hanem víz, tea), és időről időre kortyoljatok is belőle. És bár az ételek még nem romlanak meg olyan gyorsan, mint a nyári hőségben, vigyázzatok ezzel is: olyasmit csomagoljatok, ami pár óránál többet is kibír a csomagban.

 

Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (http://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője