Piknik az erkélyen: tippek reggelitől vacsoráig

Hurrá, itt a nyár! Hurrá? Őszintén bevallom, hogy a személyiségemből és ötgyerekes létemből fakadóan meglehetősen ambivalens módon viszonyulok a legmelegebb évszakhoz. Egyrészt nagyon örülök, hogy a gyerekeim felszabadulnak az iskolai nyomás alól, végre sokat lehetünk együtt, játszhatunk, lustálkodhatunk, közös élményeket szerezhetünk. Másfelől viszont parázok is egy kicsit, mert maradandó élményekkel megtölteni a szünidő 10-11 hetét nem egyszerű feladat, viszont drága.

Ezzel már át is léptünk a negatívumok oldalára, amelyet tovább erősít, hogy személy szerint én nagyon nem bírom a hőséget, napallergiám van és a strand se hoz lázba, így tehát nekem nem tud igazi, felejthetetlen – maradandóval annál inkább, kiütések formájában – élménnyel szolgálni a nyár, de legalább a gyerekeim élvezik.

Van azonban még egy apróság, amelyet feltétlenül meg kell említenem a pozitívumok között, mert olyan dologról van szó, amely még az én jéghideg szívemet is megmelengeti. Mire gondolok?

A nyár beköszöntével a lakásunk hirtelen 7 négyzetméterrel nagyobb lesz és nekem is kevesebb erőfeszítésembe kerül a kamaszaimat rávenni arra, hogy legalább fél órára dugják ki az orrukat a szobájukból, mert némi napsütésre és friss levegőre napi szinten szükségük van legalább az egészségük érdekében. Hogy lehetséges ez?

Van egy erkélyünk. Kicsi, de a mienk. Ahogy beköszönt a tavaszi/nyári időszak, kitárom a konyhából nyíló erkélyajtót és kitelepítem magamat és a családomat a virágok és fűszernövények árnyékába, amikor csak lehet. De nemcsak játszunk, ejtőzünk e mini oázisban, hanem amikor csak lehet ott is étkezünk.

Ez most különösen aktuális, mert egy szerencsétlen balesetnek köszönhetően 2-3 hétre megszabadítottuk magunkat a 10 személyes étkezőasztalunktól és bár nagyon menő a konyhakövön piknikezni egy zöld takarón, még menőbb az erkélyen elfogyasztani a reggelit, ebédet, vacsorát, sőt még a köztes étkezéseket is. Oké, nincs sok hely és a tányérokat például valódi művészet a térdünkön egyensúlyozni a nyugszékekben, de az élmény akkor is megfizethetetlen, pláne, hogy mindezt a Várnegyed tövében tehetjük meg.

Egy-két próbálkozás után rájöttem, hogy meleg, főtt ételek helyett ebben az esetben jobb, ha az eddig megszokott, asztalnál, ülve egyszerűen, kényelmesen fogyasztható ételeket nem túl bonyolult, főzés nélküli finomságokkal, salátákkal, sós és édes falatokkal helyettesítem és a tökéletes hangulatot néhány kancsó hűsítő és tápláló itallal teszem teljessé.

Lássuk, reggelitől vacsoráig milyen ételekkel és italokkal lehet, gyerekek és felnőttek körében is menő pikniket szervezni egy csöpp erkélyen a nagyvárosi forgatagban!

Reggeli

A reggeli legyen tápláló és színes, hogy ne csak a testünk töltődjön energiával, hanem lélekben is vidáman induljunk neki a napnak.

Nálunk a péksüteményt nem lehet megkerülni. Gyerekek mellett érdemes olyan finomságot választani, amely elfér a kezükben, nem morzsálódik túlságosan és egy darab egy adagnak felel meg.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve ideális választásnak tűnik a mini fonott kalács.

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 2 kicsi tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl langyos víz

Elkészítés:

Szitáljuk át a lisztet és adjuk hozzá az élesztőt.

Habarjuk össze a tojásokat és vegyünk le belőle annyit, amennyivel majd megkenjük a még sületlen kalácsokat, a többit adjuk a liszthez.

Tegyük hozzá a többi hozzávalót, majd robotgép segítségével dagasszuk ki a tésztát.

Takarjuk le és langyos helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 1 óra).

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.

A tésztát vágjuk nyolc többé-kevésbé egyforma darabra. Minden darabot vágjuk további három-három egyforma darabba és fonjuk meg őket, majd csiga formában tekerjük fel.

Kenjük le őket a maradék felvert tojással és tegyük félre őket további 20 percre kelni. (Ha szeretnénk, megszórhatjuk a tetejüket darálatlan mákkal vagy vaníliás cukorral, de simán is hagyhatjuk őket.)

Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre őket.

Mi hozza a színt a reggel(i)be? Mi más, mint egy jó turmix!

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1/4 bögre aprószemű zabpehely
  • 1-1,5 teáskanál chia mag
  • 3/4 bögre tej (kókusz- vagy mandulatej is lehet)
  • 1/4 bögre alacsony zsírtartalmú joghurt
  • 1/4 bögre 100 százalékos narancslé
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat (fahéj, kakaó vagy mandulakivonat – a gyümölcs fajájától függ)
  • 1-2 teáskanál méz
  • gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés:

Őröljük finomra a zabpelyhet  a chia maggal.

Öntsük hozzá a tejet és a gyümölcslevet.

Keverjük össze őket.

Adjuk hozzá a joghurtot, a gyümölcsöt és a fűszereket, turmixoljuk össze a keveréket.

Ha szükséges, mézzel édesítsük.

Tegyük a kész turmixot zárható tetejű üvegbe és rakjuk a hűtőbe 4 órára.

Fogyasztás előtt rázzuk fel.

 

Gyerekekkel nem maradhat ki a tízórai sem az étkezések közül. Nyáron sok folyadékra van szükség, de vannak olyan gyerekek, akiket nehezen lehet rávenni az ivásra. Erőltetés helyett próbáljunk nekik lédús gyümölcsökből készült salátát kínálni, amely bár nem pótolja a szükséges folyadékot, de legalább enyhít valamit a problémán, ráadásul egyszerűen kipipálhatjuk a tízórai kérdést is rövid előkészületek után, sőt ebbe a munkába még a gyerekeket is bevonhatjuk. Élvezni fogják!

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 db őszibarack
  • 5 db szilva
  • 1 kg görögdinnye
  • 2 db alma
  • 1 egész citrom leve
  • 2 teáskanál méz

Elkészítés:

A megmosott és megpucolt gyümölcsöket vágjuk egyforma, kisebb darabokra és tegyük egy nagy tálba.

Locsoljuk meg a salátát egy citrom kifacsart levével, adjuk hozzá a mézet és alaposan forgassuk össze.

Tálalás előtt hűtsük be.

Nagy melegben nem érdemes nehéz ételekkel terhelni a gyomrunkat. Nyáron egy szabadtéri ebéd esetén ideális választás lehet egy könnyű saláta csirkével/hallal, amelyet egy finom öntettel koronázhatunk meg.

Hozzávalók 4 adagra:

A salátához:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 1 jégsaláta
  • 1 kígyóuborka
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 3 evőkanál olaj

Az öntethez:

  • 350 g joghurt
  • 1 kiskanál mustár
  • só, bors
  • pár csepp frissen csavart citromlé (ízlés szerint)
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 5 dkg parmezán (másféle sajttal is helyettesíthető)

Elkészítés:

A jégsalátát alaposan mossuk meg, tépkedjük falatnyi darabokra és egy papírtörlőn hagyjuk teljesen megszáradni.

A csirkemell filét vágjuk vékony, egyforma hosszú csíkokra, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Hevítsük fel az olajat és anélkül, hogy kiszárítanánk, pár perc alatt pirítsuk meg a csirkemell csíkokat.

Tegyük félre őket kihűlni.

Mossuk és hámozzuk meg az uborkát, majd vágjuk apró kockára, a megmosott koktélparadicsomokat pedig felezzük el. Reszeljük le a sajtot.

Állítsuk össze az öntetet az alapanyagokból.

A saláta hozzávalóit tegyük egy nagy tálba, keverjük el, majd adjuk hozzá az öntetet, még egyszer forgassuk át és szórjuk meg a tetejét sajttal.

 

Ha sokat vagyunk szabad levegőn, könnyebben megéhezünk, ráadásul a nagy nyári melegben nem kívánjuk a nehéz ételeket, ezért egy kis könnyed utánpótlás bármikor jóleshet, például uzsonna időben. Ilyenkor jöhet egy kis kényeztetés egy kis jégkrém, vagy gyümölcsös panna cotta formájában.

Hozzávalók 10 darab jégkrémhez:

  • 1 3/4 bögre (1 bögre=2,4 dl) kókusztej
  • ¾ bögre mandulatej
  • ¼ bögre+1evőkanál chia mag
  • 3 kiwi pucolva és vékony karikákra vágva
  • ízlés szerint méz (más édesítőket is használhatunk)

Elkészítés:

A kétféle tejet keverjük el a chia maggal és a mézzel.

Tegyük néhány órára a hűtőbe, amíg a chia mag megszívja magát a folyadékkal.

Vágjuk fel a megpucolt kiwit vékony szeletekre és rakjuk a jégkrémformákba. Egy kiskanál segítségével rendezzük el úgy a szeleteket, hogy a forma falához simuljanak.

Öntsük a formába a chia magos keveréket és minimum négy órán át fagyasszuk a jégkrémünket.

Hozzávalók 6 adag panna cottához:

  • 10 gramm zselatin
  • 4 evőkanál hideg víz

Tejszínes krém:

  • 4 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál vanília kivonat (elhagyható)

Gyümölcsvelő:

  • 45 dkg tisztított, darabolt szezonális gyümölcs
  • 7 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés:

A zselatinra öntsük rá a hideg vizet és tegyük félre 5-10 percre.

Öntsük lábosba a tejet, a tejszínt és a cukrot.

Közepes hőmérsékleten melegítsük a keveréket addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. (Ne forraljuk fel!)

Vegyük le a tűzről a keveréket, adjuk hozzá a vanília kivonatot és keverjük el benne.

Tegyük félre 5 percre hűlni.

Adjuk hozzá a zselatint és keverjük el nagyon alaposan, hogy teljesen felolvadjon.

Vegyünk elő 6 poharat/tálkát és adagoljuk bele a tejszínes krémet.

Tegyük őket a hűtőbe minimum 6 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára bent hagyjuk őket.

Közben készítsük el a gyümölcsvelőt.

Daraboljuk fel a megmosott, megtisztított gyümölcsöt.

Tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot és a vizet.

Főzzük fel a gyümölcsös keveréket, majd azonnal vegyük le a tűzről.

Botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítsük.

Egy apró lukú szitán szűrjük át a leturmixolt gyümölcsöt és tegyük félre hűlni, majd felhasználásig tároljuk a hűtőben.

Vegyük elő a hűtőből a kellően megszilárdult tejszínes krémet és osszuk el a poharakba a gyümölcsvelőt.

 

Ha egész nap ragaszkodtunk a könnyű, nyárias ízekhez és ételekhez, akkor a vacsora se legyen kivétel ez alól. Néhány egyszerűen elkészíthető mártogató (zöldfűszeres tojáskrém, olivás túrókrém) egy nagy csokor grissinivel több, mint nagyszerű választás az erkélypiknik méltó lezárásaként.

Hozzávalók a tojáskrémhez 4 személyre:

  • 5 db főtt tojás
  • 1 db tömlős, ömlesztett sajt
  • 5 dkg puha vaj
  • 1,5 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • bors
  • friss (szárított) oregánó/bazsalikom/petrezselyem/friss snidling – ízlés szerint

Elkészítés:

A főtt tojásokat törjük össze villával.

Az összes többi hozzávalóval együtt tegyük robotgépbe és néhány perc alatt keverjük simára.

Egy-két órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Hozzávalók az olívás krémhez:

  • 25 dkg túró
  • 4-5 ek natúr joghurt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fokhagymagerezd
  • 3-4 ek olívabogyó
  • só, bors

Elkészítés:

Az összes hozzávalót aprítógépbe mérjük és simára pürésítjük.

Hozzávalók 35-40 darab grissinihez:

  • 1/2 kg liszt
  • 1 zacskó porélesztő (vagy 2 dkg friss élesztő)
  • 2 evőkanál méz
  • 2,5 teáskanál só
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl langyos víz
  • 3 marék reszelt sajt (karakteres ízű)
  • oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk meg a langyos vízben.

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.

Szitáljuk a lisztet a robotgép táljába, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót az élesztős keverékkel együtt.

Robotgép segítségével pár perc alatt dagasszuk össze.

A nyers tésztát langyos helyen, letakarva kelesszük a kétszeresére.

Gyúrjuk át a kezünkkel, majd újra kelesszük a kétszeresére.

Gyúrjuk át újra és kb. 25 cm hosszú és fél centiméter vastag rudakat sodorjunk belőle.

Helyezzük a rudakat sütőpapírral bélelt sütőlapokra és pár perc alatt süssük meg őket. (Akkor jók, ha az aljuk már kapott egy kis színt, de a tetejük szinte teljesen világos maradt. Ne süssük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz!)

 

És mindezt mivel érdemes leöblíteni? Természetesen jól behűtött limonádéval.

Hozzávalók a klasszikus változathoz:

  • 1 bögre (1 bögre=2,4 dl) cukor és 1 bögre víz az alapsziruphoz (hozzátehetjük 1 citrom lereszelt héját is)
  • 1 bögre citromlé (kb. 6 db citrom kicsavart leve)
  • 5 bögre víz

Elkészítés:

Készítsük el az alapszirupot a cukorból és a vízből (+ reszelt citromhéjból), majd jól hűtsük le.

Csavarjuk ki és szűrjük le a citromok levét, majd adjuk citromléhez hozzáadom a vizet és a hideg szirupot.

Keverjük össze az egészet alaposan és fogyasztásig tegyük vissza a hűtőbe.

Hozzávalók gyömbéres-mentás változathoz 1 adaghoz:

  • 1/2 citrom szeletekre vágva
  • 2,5 cm friss gyömbér (pucolva, szeletelve)
  • 4 friss mentalevél
  • 1,5 teáskanál méz
  • 0,6 dl víz
  • jég

Elkészítés:

Egy pohárba halmozzuk egymásra a citromot, a gyömbért, a mentaleveleket és a mézet.

Öntsük fel vízzel a hozzávalókat, keverjük jól össze és a tetejére tegyünk zúzott jeget.

 

Jó étvágyat és jó szórakozást a nyárra!

 

Szerzőnk: R. Fonyó Barbara, aki a momwithfive.com alapító-szerkesztője

 

 

MEGOSZTÁS