Fitt, fehérjével teli recept, a kismamák kedvence!
A kismamák talán a legtudatosabb élelmiszerfogyasztók a világon. Habár számos viccelődő mondást szoktak ő maguk is társítani az élethelyzetükhöz, tehát ahhoz, hogy egy fejlődő, épülő kis szervezetet is tálalniuk kell, mint amilyen a „most két ember helyett eszem”, ez a többlet bevitel nagyon is átgondoltan történik. Még akkor is, amikor csokoládét, fagylaltot vagy éppen tejfölös túró gombócot látunk a kezükben, tányérjukban, abból is általában a fittebb megoldást választják, ha ez nem is annyira szembetűnő kívülről nézve. Mert igen, ezekből is van ma már protein dúsított, szénhidrát- és zsírtartalom csökkentett, esetleg nélküli változat. Például a ToTu tejtermék-helyettesítőkben, beleértve a termékcsalád a túró-alternatíváját is, egy gramm hozzáadott cukor, sem pedig zsír nem található.
Mi van és mi nincs a ToTu termékekben?
A ToTu tejtermék-helyettesítők közül a nem ízesített változatok, tehát a túró-, a tejföl-, a sajtkrém- és a tej-alternatívák kizárólag tojásfehérjéből készülnek, így az összetevők szinte teljes mértékben a nagyon jól hasznosuló proteinekre korlátozódnak. Tehát a fejlődő szervezet számára az egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen összetevőt tartalmazzák úgymond „sallangok” nélkül.
Az ízesített termékeknél, mint például az epres joghúrt-alternatívánál, természetesen már árnyaltabb a kép. Azonban itt is fontos, sőt elsődleges volt a természetesség.
– Az ízesített tojásfehérje-alapú tejtermék analógoknál figyelünk rá, hogy valóban gyümölccsel adjuk meg a finomság zamatját. Sőt, hozzáadott cukrot, tartósítószert és színezéket sem használunk. Ez utóbbi miatt egyébként gyakran ér is minket kritika, hiszen a megszokottnál háromszor nagyobb gyümölcstartalom ellenére sem olyan harsány piros az eperjoghurt-alternatívánk színe, mint amit a fogyasztók megszoktak a mesterségesen „festett” termékeknél. Aztán persze néhány mondatos gondolatcsere vagy akár egy közös turmixolást követően mindenki a természetességre szavaz – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki proteindús és természetes élelmiszerek fejlesztésével is foglalkozik.
Miért fontosak a jó minőségű fehérjék?
Amennyiben csak megfelelő mennyiségű kalóriát viszünk a szervezetünkbe, de nem figyelünk a megfelelő fehérjebevitelre, vitaminfogyasztásra hamar minőségi-éhezés áldozatai lehetünk. Ez kismamáknál különösen kritikus, ugyanis a fehérjék az emberi test számos képességének fenntartásához elengedhetetlenek. Nagyon fontos a mennyiségileg és minőségileg elégséges aminosav elfogyasztása. Legyen szó antitestekről (vírusos és bakteriális fertőzések ellen küzdő fehérjék), enzimekről (olyan fehérjék, amelyek kémiai reakciókat hoznak létre a sejtekben, és segítik az új molekulák kialakulását), a sejtek szerkezetét biztosító fehérjékről, és a sort még sorolhatnánk, szükségünk van pótlásukhoz, működésükhöz ezen építőkövekre. A csecsemők szervezetének pedig nem csak az állapot fenntartásához, de az építkezéshez is szükségük van fehérjékre.
Jó, jó! És receptek vannak?
A ToTu termékekkel készült ételekről egyre több recept megtalálható az interneten. Sok-sok könyv oldalait meg lehetne telíteni velük, vannak közöttük torták, fagylaltok. Sőt, még halas különlegességek is: íme itt egy példa, a fitt citromos, tonhalas nokedli, ami a proteindús egészséges-táplálkozásba remekül beleilleszthető.
a nokedlihez:
- 10 dkg főtt tojásfehérje rúd (otthon főzött tojás fehérjéje is jó)
- 1 db „L”-es tojás
- 2 dkg zsír (mindegy milyen)
- 4 dkg nyílgyökérliszt
- fél teáskanál tintahal, tinta sűrítmény
- 1/2 csapott kávéskanál só
a krémhez:
- 5 dkg ToTu Rögös
- 5 dkg ToTu krém
- 1-2 teáskanál citromlé
- 4 dkg kókuszolaj
- fél dl forró víz
- só
továbbá:
- 15 dkg tonhalkonzerv sós lében
- citromlé
- snidling
A nokedli valamennyi hozzávalóját turmixgépbe téve egynemű masszává dolgozzuk. Sós, forró, de nem lobogó vízbe téve 2-3 perc alatt megfőzzük (ha feljön a víz színére, már szedhetjük is ki, ha túl sokáig fő, szétmállik, így viszont tökéletes nokedli állagú marad). Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. A krém hozzávalóit turmixgépben krémesre dolgozzuk. Az étel elfogyasztásakor összekeverjük a nokedlit, a leszűrt tonhalkonzervet és a krémet. Megszórjuk apróra vágott snidlinggel, és meglocsolhatjuk még egy kis citromlével.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek