Együtt a család! Tippek a tavaszi szünetre

Igazán kellemes tavaszias időjárásra számíthatunk idén a húsvéti ünnepeket követő tavaszi szünetben. Már nagyon vártuk, hogy letehessük a télikabátokat, és gondtalanul élvezhessük az egyre melegebb napsütés csodálatos érzését és gyönyörködhessünk a természet üdezöld színeiben. Ahogy a nagykönyvben meg van írva, húsvétra újjászületik a természet, színes virágok lepik el a földet, a fákat és a bokrokat, virágillat úszik a levegőben és hangosan keresik párjukat a madarak. Mi, emberek arra vágyunk, hogy elmerüljünk ebben a nagy tavaszi újjászületésben, és minél több időt töltsünk a szabadban. A húsvéti ünnepi hosszúhétvége és az azt követő tavaszi szünet ideális lehetőség, hogy izgalmas kirándulásokon, családi programokon töltődjünk fel kirobbanó energiákkal és kacagós, felhőtlen jókedvvel. Innen már csak egy jó nagy ugrás az idei tanév finise, amihez most kell begyűjteni a lendületet és az egészséget.

Mire is jó a tavaszi szünet? Mit lehet ilyenkor megnézni, megtapasztalni a természetben? Az arborétumok, a tanösvények és az állatkertek meglátogatása mindig kellemes családi program. A szárba szökő növényvilág számtalan csodája szépre tanítja a kicsiket, az állatvilág családi élete is izgalmas eseményeket vetít előre a kicsik születésével. Megunhatatlan látvány és tartalmas program áprilisi eleji délutánokra, érdemes kihasználni az együtt töltött időt a közös megfigyelésekre, tapasztalásokra, vigyetek nagyítót, látcsövet, hogy még emlékezetesebb legyen a természet megfigyelése. Tanítsátok közben a zöld környezet védelmére a gyerekeket, a hátizsákba vissza kerülő üres zacskókkal és palackokkal mindannyian tehettek valamit jót Földanyáért.

A tavaszi szünetre számos szervezett programot és eseményt is találtok Budapesten és a környéken. Lelkesen készülnek a szolgáltatók, hogy tartalmas és érdekes időtöltéssel segítsenek a tanítás nélküli hét örömteli és élménydús átélésében. Mutatunk is néhány tuti tippet húsvétra és április első hetére:

Tavaszi esti lampionvarázs a budapesti Állatkertben

2024. április 21-ig

A hangulatos esti programot nagyobb gyerekekkel ajánljuk, a kezdésre 18:00 órakor, a zárásra 22:00 órakor kerül sor. Szerintünk már az a lehetőség, hogy kicsit később lehet ágyba bújni, különös varázst ad ennek az amúgy is izgalmas és látványos programnak. A fő attrakció a változatos lampionművészeti alkotások – természetesen a kínai újév, a Fa-Sárkány évre való hivatkozással- , ám lesznek állatos látnivalók is, például a háziállatokat bemutató zóna, illetve a Cápasuli. Működik a Vurstli-zóna is az 1908-as Schäftner-körhintával, a törpekerékkel, több más nosztalgia körhintával, valamint a kisvasúttal.
Részletes program és belépőjegy infók itt: https://zoobudapest.com/tavaszi-lampionvarazs/

Szezonnyitó húsvéthétfő a Vasúttörténeti Parkban

2024. április 1.

Nagyszabású családi fesztiválra várnak kicsiket és nagyokat a Vasúttörténeti Parkban, ahol az örök kedvencek, mint a kerti vasút, a kézi hajtány, utazás gőzmozdonyon és a fordítókorongozás mellett kézműves programok és koncertek varázsolják el a vonatok szerelmeseit. 11 órától a Vaga Banda gólyalábasok csapata tavaszköszöntő dalokkal és mondókákkal, tojászsonglőrrel, magaslati öntözéssel és látványos jelmezekkel lép színre, 13 órától a Portéka Színpad „Vau és Miau” húsvéti bábelőadásra hívogat, 15 órától a Libavonat zenekar fergeteges koncertje adja a talpalávalót. Nem marad el a jutalom a legügyesebbeknek a Nyuszikereső játékban sem.
Részletes információkat itt olvashattok: https://vasuttortenetipark.hu/rendezvenyenyek/szezonnyito-husvethetfo-a-vasuttorteneti-parkban/

Tavaszi szünet a Budakeszi Vadasparkban

2024. március 28 – április 6.

A gyönyörű erdei környezet és az állatok közelsége a tavaszi szünet bármelyik napjára kitűnő választás. A vadaspark napi tematikái igazán érdekesek, megtaláljátok benne a kézműves sarkot, az interaktív gyógynövényes pultot, lesz tojáskeresgélő kvízjáték, madárgyűrűzés, arcfestés, Picinke játszóház és Örökbefogadók napja. Pillantsatok be a sok-sok négylábú és kétlábú állat életébe!
Részletek itt olvashatók: https://budakeszivadaspark.hu/hirek/toltsd-nalunk-a-tavaszi-szunetet-marcius-28-aprilis-6/

Tavaszköszöntő húsvéti fesztivál a gödöllői kastélyban

2024. március 31 – április 1.

A Gödöllői Királyi Kastély családi programjaira vasárnap és hétfőn nevezhettek be. Egymást követik a bábelőadások, mesejátékok és gyermek koncertek. A Madársuli és a Kecskeshow egyedülálló attrakciókkal, a ProgramOn kalandpark labirintusjátékkal, népi játszókonyhával és öko-játszótérrel köti le a gyerekek figyelmét és energiáit. A felnőttek egy virágsomelier előadásából gyűjthetnek tavaszi inspirációt, de rájuk gondolva került vígopera és fúvószenei show is a húsvéti programsorozatba.
Részletes tudnivalókat itt találtok: https://kiralyikastely.hu/ibolya-nap-husvet-a-kastelyban-2024.html

Természetjáró programok a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében

2024. április 1-3-5-6.

A nemzeti park családi programjain leleményes és furfangos módon kapcsolódik össze a természet és a felfedezés játékos öröme. Családi nyomozós játék hív a Jókai-kertbe, játékos kódfejtésre gyűlhettek össze Pilisszentivánon, Sikló Sanyi házasodik a Sas-hegyen, Nádasdladányban madárleső szemétszedő túrán tehettek jót a zöld környezetért, erdei békákat és varangyokat figyelhetsz meg a Királyréten, Ócsa lápos vidéke vezetett sétára hív. Tényleg nem érdemes otthon maradni! Nézzétek meg a részleteket itt: https://www.dunaipoly.hu/hu/programok/2024/4?page=1

Köszöntsétek a tavaszt és a húsvétot a természet lágy ölén! Páratlan hangulat uralkodik most a növények és az állatok világában, legyetek szemtanúi és lelkes megfigyelői a természet újjászületésének. Higgyétek el, hogy a friss levegő és a tavaszi zsongás mindenkit felfrissít, mindenkinek erőt ad, és mindenkit lenyűgöz. Ne maradjatok ki belőle!