Egy ország, egy régió megismerésének egyik kihagyhatatlan mozzanata jellegzetes ételeik, autentikus alapanyagaik és ízeik megismerése. Legyünk kíváncsiak és nyitottak, válasszunk bátran helyi finomságokat, látogassunk el a termelői piacokra, térjünk be a regionális étel-ital kínálattal rendelkező éttermekbe! Bárhol is járunk a világban, a helyi ételek fogyasztása nagyon sokat hozzátesz az élményeinkhez. Nincs ez másként Lengyelországban sem, ahol az ország hatalmas kiterjedése, változatos földrajzi és éghajlati tényezői miatt színes gasztronómiai kínálattal találkozunk a tengerparttól, az erdőkön és tavakon át a Tátra hegyvonulatáig.
A Lengyel Idegenforgalmi Szervezet mindent elkövet, hogy a vonzó lengyel turisztikai kínálat mellett kedvet csináljon a lengyel kulináris élményekhez is. Nemrég főzős lengyel estre is meghívták a sajtó képviselőit.
Webes portáljaikon is – https://www.szialengyelorszag.hu/, https://www.lengyelorszag.travel/hu – számos gasztronómiai témájú cikket olvashatnak, videóba tekinthetnek bele az érdeklődők, melyekben még recept leírásokat is találhat, aki szeretne igazán elmélyülni a finomabbnál finomabb lengyel ételek elkészítésének fortélyaiba.
Nézzük csak, melyek azok a tipikus lengyel ételek, melyekkel bemutatkozik nekünk Lengyelország, különös tekintettel a magyarok által oly gyakran és szívesen felkeresett Małopolska régió. Mit is kóstolunk meg először Zakopane híres piacán? Az oscypeket, a füstölt juhsajtot, amit évszázados pásztor hagyományok szerint grilleznek és áfonyalekvárral tálalnak.
Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan is készülnek a füstölt és nyers sajtféleségek, amiket mindenféle formában, alakban megvásárolhatunk a piacon, menjünk el egy sajtkészítő workshopra, ahol megismerkedhetünk a folyamattal.
Kulináris ismerkedésünk következő lépcsője lehet a Zapiekanka, a mennyei ízélményt nyújtó lengyel melegszendvics, amit lengyel pizzának is neveznek.
A 70-es évek ikonikus ételéből mára igazi street food lett, melynek titka a gombás-sajtos alap, amire a különféle feltétek kerülnek, goral verzióban kolbász karikák és ecetes uborka. A zapiekanka az éttermek menüjén is szerepel, természetesen gourmet változatokban.
Leves fronton mindjárt hármat is említhetünk, mindegyik egyszerű alapanyagokból készül, de rendkívül tartalmas, és főleg ízletes lengyel konyhaművészeti remek. A Żurek leginkább Alsó-Sziléziára és Kislengyelországra jellemző rozskovászos savanyú leves, amit kolbász, krumpli, szalonna és főtt tojás is gazdagít. Savanykás íze páratlan, nagy népszerűségre tett szert a magyar turisták körében is. A mélyvörös színű céklaleves, lengyel barszcz két változatban is megkóstolható: áttetsző levesként bárányhúsos batyukkal vagy gombás-darált húsos krokettel kínálják, a tartalmasabb változatban zöldségekkel és húsokkal gazdagítják. A levesek királynője a Tátrában a savanyú káposztaleves, a kwaśnica, ami alap változatban savanyú káposzta alapú kovásszal készül, egyéb zöldségek nélkül. A gazdagabb változatot bárányhússal főzik, kenyérrel vagy krumplival tálalják.
Egy tál finom leves után szavazzunk bizalmat a pieroginak! Ez a félhold alakú töltött tészta a lengyel konyha egyik legismertebb fogása, lehet édes vagy sós. Darált húsos, káposztás vagy gombás töltelékkel, tejföllel vagy sült hagymával kerülnek az asztalra a sós változatok, az édeset gyakran töltik túróval és miután leöntik olvasztott vajjal, még cukrot is szórnak rá.
Amikor főételt választunk, kérhetünk könnyű pisztrángot fűszervajas sült burgonyával, de találunk az étlapon ínycsiklandó csülök specialitásokat és a híres bigost is, ami egy gazdag, lassan főzött étel, főként savanyú káposztából, friss káposztából, különböző húsokból (sertés, marha, vad), valamint gombából és szilvából készül.
Ha már a pisztrángot emlegettük, érdemes kicsit körülnézni a lengyel „halpiacon” is. A tengerparti településeken közvetlenül a halászhajókból árusítják a halakat, ami már önmagában is érdekesség az ide látogatók számára. A Balti-tenger királya a tőkehal, ami a hering és a lepényhal mellett a legnépszerűbb fajta. Szczecin kulináris névjegye a szczecini paprikás, egy kenyérre kenhető krém, amit füstölt halakból készítenek.
A burgonya imádók igazán gazdag választéknak örülhetnek Lengyelországban, hiszen alig van étel, amiben vagy ami mellett ne lenne krumpli. Nagy népszerűségnek örvend a Placki ziemniaczane, a helyi tócsni vagy lepcsánka, amiből sokféle variációt ehetünk: magában, de mindenféle feltéttel is, pörkölttel, lecsóval, joghurtos szósszal, vagy akár lazacos mascarponés szósszal is, de van néhány édes verzió is az édesszájúak számára.
Többféle sütőben sült rakott krumpliételt is kóstolhatunk: csirkével, brokkolival, cukkinivel vagy füstölt lazaccal készített egytálételeket.
Nem maradt már más hátra, mint a desszertek és édességek. Előbbiekhez a Pączek, az autentikus lengyel fánk sorolható, Már látványilag is csábító a hatalmas és ínycsiklandóan aranybarnára sült édesség, melynek tésztája könnyű és szivacsos, amit különböző pudinggal vagy lekvárral töltenek meg, de az igazi egészen biztosan a rózsalekváros töltelékű cukormázzal bevont verzió.
Az ajánlás következő soraiban a tradicionális almás süti, a Szarlotka kéri figyelmünket. Nagyon finom, hasonlít a magyar almás pitére, de a tésztája roppanós, az alma pedig darabolva bújik meg a két tésztaréteg között. Melegen, vanília fagyival tálalják. A krémes sütemények között egyértelműen a Wuzetka vezeti a sort.
Két réteg kakaós piskóta közé édes, zselatinnal lazán megfogatott tejszínhab kerül, a felső piskótaréteg alkohollal, melegített lekvárral finoman megitatott, tetején vékony, roppanós csokoládéréteg.
Édesség kategóriában verhetetlen a Krówka, a lengyel tejkaramella, melynek klasszikus és egyéb változatait megkóstolhatjuk és megvásároljatjuk Zakopanéban a Wawel cukrászda mintaboltjában. A Wawelhez fűződik a tejkaramella megalkotása 1921-ben!
Fedezd fel Lengyelországot a gasztronómiáján át is! Kóstolj, válogass, ízlelj, és élvezd a gyakran évszázados tradíciók alapján készülő kulináris fogásokat! Egyszerű, de nagyszerű ízutazás vár rád minden lengyel régióban!
Képek forrása:
Lengyel Idegenforgalmi Szervezet
Gastropolis rendezvény fotók: Szeicz Anita
valamint ételfotók: Mészáros Marianna/Happy Family munkatárs