Az étkezés a puszta táplálkozáson, de még az ízek élvezetén is túlmutató foglalatosság: játék, felfedezés, hagyomány és újraértelmezés.
Ahhoz azonban, hogy mindezt az egész család élvezni tudja, a gyerekeket is érdemes kicsi kortól hozzászoktatni ahhoz, hogy a hétköznapi, otthoni fogások mellett a hagyományos ételek és az új finomságok széles palettáját megkóstolják Mindez a családi kirándulások remek programja is lehet. Lássuk, merre érdemes elindulni.
Magyaros, hagyományos ételek az ország közepén
A magyaros, hagyományos ételek kedvelői legtöbbször a klasszikus, falusias éttermekben, csárdákban találják meg a számításukat. Érdemes betérni, hiszen a finomságok mellett a gyerekek a népi hagyományokkal, a méltán híres magyaros vendéglátással is találkozhatnak, sőt, számos vidéki csárda programot is kínál a finom falatok mellé. A lajosmizsei Öreg Tanyacsárda tőszomszédságában például ott a Lajosmizsei Tanyamúzeum, amely a hagyományos paraszti élet mindennapjait, tárgyi kultúráját, gazdálkodási szokásait idézi fel autentikus környezetben – maga a csárda pedig 2024-ben lenyerte az év magyaros étterme díjat, és bekerült a Gault & Millau 2026-os étteremkalauzába. „Testvére”, az Új Tanyacsárda pedig a hagyományos ételek mellett lovasbemutatókkal kedveskedik a vendégeknek, de rendeznek hagyományos vidéki disznótort, szüreti mulatságot, gulyáspartit is.
Ugyancsak a lovas produkciók, lovaskocsikázások, valamint a csárda mellett található Őshonos Állatpark teszi feledhetetlenné a bugaci Karikás Csárda felkeresését – de van itt Tök és Vadnap, Libanap és Disznótoros hétvége is, ahol testközelből élhetjük át a magyar hagyományokat és kóstolhatunk finomságokat. Több mint 100-féle hagyományos magyar ételt kínál a Kecskeméti Csárda is Kecskemét belvárosában – remek pihenő lehet, miközben felfedezzük ennek az izgalmas városnak a látnivalóit.
Hagyományos ételek új köntösben: izgalmas street food a fővárosban
Ha van olyan gasztronómiai műfaj, amelyre a gyerekeket is könnyű rávenni, az minden bizonnyal a street food, amelynek palettáján ráadásul a világ számos finomsága megfér. Így arra is könnyű rájönni, hogy ez az ételkategória is többet jelent, mint a nagy étteremláncok kínálata. A legtöbb izgalmas street food helyet természetesen a fővárosban találjuk. A legegyszerűbb ételből, a krumpliból a Krumpello és a Krumpli alkot nagyot: az előbbi héjában sült, kívül ropogós, belül krémes, a világ különböző tájairól érkezett töltelékekkel feldobott burgonyákat kínál, míg a Krumpli belga-holland recept szerint készült ropogós sült krumplijáról híres. És ha már holland konyha, akkor ugorjunk be a belvárosi Tosti Budapest aprócska éttermébe is, ahol a melegszendvics műfaját emelik egy egészen új szintre. A Hot Wings Factory a csirkeszárnyak ropogtatását kedvelők célpontja, a Blue Monkey pedig a hot dogot készíti el rendkívül izgalmas variációkban.
Édességek az ország minden tájáról
Még egy fogás, amelyik garantáltan felkelti a gyerekek érdeklődését: a desszert. Országszerte számos olyan úticélt találunk, ahol finom, édes meglepetések várnak az egész családra. A fővárosban maradva kihagyhatatlan célpont az Állatkert szomszédságában található Édes Mackó cukrászda, ahol ebből a klasszikus finomságból ezerféle variációt próbálhatunk ki. A már említett Lajosmizsén nem csak a hagyományos ételeket kínáló csárdákban lakhatunk jól, itt található az ország egyik különleges cukrászdája, a díjnyertes finomságokkal kényeztető KissCuki Cukrászda, valamint a RimócziArt Csokoládé- és Grillázs Szalon is. Ez utóbbi üzlet a belga csokoládéboltok hihetetlen választékát idézi, aligha fogjuk tudni megállni, hogy otthonra is feltankoljunk egy kis „munícióval”. A debreceni Carol Art&Cafe viszont a sütik és a kávé mellett svédasztalos és menüs étkezéssel, valamint előadásokkal, gyerek főzőtáborokkal és workshopokkal is vár.
Kevesen tudják, hogy a minden évben megválasztott és országszerte számos helyen megkóstolható Országtorta mellett a balatoni települések is évről évre megválasztják a Balaton sütijét. Idén a balatongyöröki Promenád Kávéház Hableány nevű kreációja lett a győztes: mogyoró, piskóta, nugát, málna és mousse rétegeivel a tó naplementéjének színeit idézi fel. Szintén a kávéház cukrászatának alkotása a Balaton mentes sütije, a Balaton kincsei is, amely áfonya-málna zselével, mogyorómousse-szal és kakaós piskótával készült, csillogó, arannyal hintett, bársonyos bevonat takarja. Glutén-, tej- és cukormentes, így az étel-intoleranciával élők is élvezhetik. A Balaton junior sütije díjat a siófoki Dinasztia Cukrászda fiatal tehetsége, Lovas Nóra alkotta meg: „A Tópart kincse” nevű finomságban a pálinkás szilvazselé, a mandulamousse és a karamellás bevonat rétegei a Balaton partjának gazdagságára, eleganciájára utalnak.
Csiki Judit, a Zöldsaláta self care életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője
Képek: freepik.com, Canva


























