Halálról? Kicsikkel? Hogyan?

A mostani időszakban különösen sok orgánum foglalkozik a halál témakörével. Ez egy olyan téma, ami akkor is foglalkoztatja a kicsiket, ha látszólag nincs rá okuk. Mi felnőttek nem szívesen beszélünk róla, mert fájdalmas, és cseppet sem vidám téma, ráadásul azt sem tudjuk, hogyan is fogjunk hozzá. Bemutatunk Nektek néhány segítő könyvet, amelyek segítségével át tudjátok beszélgetni az élet-halál körforgást és az elmúlást.

 

Shonna Innes: Az élet olyan, mint a szél

Az ausztrál szerző, klinikai és törvényszéki pszichológusként segíti a bajba jutott gyerekeknek feldolgozni a traumák. Ugyanezt a munkát végzi a KönyvTÁRS sorozatban, mikor is hétköznapi problémák megoldását segít feloldani. Segítségére vannak a magyar kiadásban, Agócs Írisz szívmelengető képei és Varró Dániel könnyed és humoros versfordításai.

A könyv, meglepően kevés szöveggel, egyszerűen, metaforába foglalva ragadja meg a lényeget. A megfogalmazása sokat segíthet a legifjabb olvasónak is megérteni az elmúlást. Nem egyféle világnézet szerint magyaráz, hanem elmondja: valaki ebben hisz, valaki pedig abban.

A könyv végén található egy kis összefoglaló a szülőknek, ami sok fontos és hasznos tudnivalóval látja el a szülőket a gyászmunkával kapcsolatban. Ez teszi a könyvet különösen használhatóvá.

4-8 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Jan Godfrey: Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa?

Nagypapa születésnapjára minden évben virágba borul a kertben álló cseresznyefa. De idén csak a hűlt helye, azaz a kivágott törzse van már csak a fának. Ez adja a kiinduló pontot egy beszélgetéshez, amit nagypapa és unokája folytatnak le a könyvben.  Hiszen a fa nagyon-nagyon öreg volt, meghalt és ezért ki kellett vágni. Joggal merül fel a gyerekben, hogy ha a világ így működik, akkor mi fog történi, a már idős nagypapával?

A könyv a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg, éppen ezért tudhatjuk, hogy ebben a könyvben a keresztény, biblia világnézet perspektívájából közelítik meg a kérdést.

A könyv célja, hogy szülőknek és pedagógusoknak segítsenek, hogy egyszerűen és világosan beszélgessenek a gyerekekkel az elmúlásról.

5-12 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Singer Magdolna: Boldogan éltek, míg meg nem haltak…és azután?

Az eddig bemutatott könyvek mellett Singer Magdolna könyve nem csak a témaválasztás miatt különleges, hanem ettől még több is, lévén hogy ez egy foglalkoztató könyv. Végigveszi az összes érzelmet, ami a gyász kísérője, vezérfonalat adva a szülőknek, hogyan segítsék át a kicsiket a gyász idején.

A foglalkoztató feladatok pedig kiválóan segítik a gyerekek gyászfeldolgozását. És azt, hogy eljussanak ahhoz a felismeréshez, hogy a halál az élet velejárója, nem pedig egy titkolni és szégyellni való dolog. A téma fontos és ez a könyv kellő érzékenységgel, hasznos és gyakorlatias tanácsokat ad.

7-11 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Benji Davies: Nagypapa szigete

Peti a nagypapájával egy titkos padlásajtón keresztül elhajózik egy gyönyörű szigetre, de visszafelé Petinek már egyedül kell jönnie, dacolva az erős viharokkal. Másnap hiába keresi a titkos ajtót, hogy visszajusson, viszont kap egy váratlan üzenetet a paradicsomi szigetről.

A témában az egyik legszebben illusztrált könyv. És a képek lehetőséget biztosítanak a szülőknek, hogy saját szavaikkal kiegészítsék a történetet. Lehetőségünk van elidőzni az apró részleteken, mint például, hogy a viharok később is jöhetnek, hiszen a gyász és a hiány fájdalma időnként fel-felütheti a fejét. De a történetben szereplő kisfiú erős kézzel kormányozza a hajót a viharok idején is.

Lehetőséget ad a könyv, arra, hogy belássuk annak fontosságát, hogy időt töltsünk a szeretteinkkel, hiszen a szeretet, amit kapunk és adunk, adja az erőt az esetleges viharok idején.

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Szerzőnk: Fejős Panni

MEGOSZTÁS