Gyümölcs és saláta? Ez a kombináció csak első látásra tűnik furának, valójában azonban a gyümölcsök és a zöldségek íze nagyon is harmonikusan illeszkedik egymáshoz. Lássuk, hogyan házasíthatjuk őket össze!
Ilyenkor húsvét környékén már tobzódhatunk a tavaszi zöldségek kavalkádjában – és valljuk be, jól is esik a friss, nyers táplálék a nehezebb téli ételek után. Egy kis kreativitással viszont még üdébbé és újszerűbbé tehetjük a finom, egészséges étkeket a gyümölcs és saláta kombinálásával.
A köztudatban valahogy úgy csapódott le a saláta fogalma, hogy létezik a klasszikus zöldségsaláta, amelyek köretként vagy akár önálló fogásként is fogyaszthatunk, és van a gyümölcssaláta, amely egészséges desszertként is funkcionálhat. A gyümölcs és saláta összekötését sokan pikáns újításnak tartják, pedig az ízeik meglepően jól működhetnek együtt.
Az univerzális alma
Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a zöldséges saláták gyakori összetevője, a paradicsom maga is bogyótermés, vagyis egyesek szerint botanikailag gyümölcs. Persze nem csak ezért ízletesek a saláta és gyümölcs társításával készített ételek, hanem azért is, mert az édeskés-semleges ízpárosítás és a sós, fűszeres öntetek egészen fantasztikus kombinációkat tudnak létrehozni.
Az alma például semlegesen savanykás vagy épp édeskés ízével gyakran képes felfrissíteni a salátáinkat. Ha például egyenlő arányban összekeverünk nyersen lereszelt céklát és almát, majd az egészet összefogatjuk kevés majonézből, citromléből, kefirből álló, sóval, borssal, esetleg chilivel és kevés cukorral ízesített öntettel, nem csak színében, hanem ízében is frissítő ételt kapunk. De nagyon jól házasítható az alma répával, uborkával, zellerrel és dióval is. Sőt, csirkehússal, kukoricával készült majonézes salátákba is beleillik.
Gyümölcs és saláta körtével, szőlővel, déligyümölcsökkel
A körte remek kiegészítője lehet a sajtos, diós salátáknak és hidegtálaknak, ennek a variációnak is a majonézes öntet a legjobb társa. A sajt mellé remek a szőlő is, nem véletlenül szokták a sajttálakat is így kínálni. A feta sajt erőteljesen sós ízét például remekül kiegészítik az édes, roppanós szőlőszemek.
Mostanában kezdődik a spárga- és az eperszezon, és ha már egy időben kerülnek a standokra, ez a gyümölcs és saláta alapanyag együtt különösen izgalmas élményt nyújt. különösen, ha egy kis borssal és balzsamecettel ízesítjük. Aki még pikánsabban szereti, egy kis pirított bacon szalonnát vagy maradék húsvéti sonkát is tálalhat mellé.
A narancs is többféle zöldséggel, salátának valóval képes remekül együttműködni. Nem véletlen, hogy a répatortának is gyakori ízesítője, együtt ugyanis meglepően harmonikus a két finomság íze. Épp ezért salátában is jók, és a levüket is kifacsarhatjuk és összekeverhetjük. Jó barátja a narancsnak a bébispenót levele is. Egyszerűen csak karikákra vagy darabokra kell vágni a gyümölcsöt, és összekeverni a zöld levelekkel. A C-vitaminban gazdag déligyümölcs a spenótban levő vas felszívódását is segíti. Szintén kiválóak együtt ivólé formájában is, és a narancsot akár mandarinnal is helyettesíthetjük. A spenót egyébként más déligyümölcsökkel, például mangóval is kiváló, ezt a salátát dióval és más olajos magvakkal is megszórhatjuk.
Aszalt gyümölcs és saláta
A gyümölcs és saláta kapcsolata aszalt gyümölcsök formájában is jó lehet: a bulgurból, csicseriborsóból, sok friss petrezselyemmel készült saláta például még finomabb lesz egy marék mazsolától vagy aszalt áfonyától. Olívaolajos, citromos, sós-borsos öntet a legjobb hozzá.
De maga az öntet is készülhet gyümölcsből: a citromlé már eleve ilyen, de ezt a klasszikus hozzávalót lecserélhetjük narancs vagy grapefruit levére is. Fűszerként a chili egészíti ki a legjobban a gyümölcsös önteteket.
Csiki Judit, a Zöldsaláta self care életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője
Képek: freepik.com, főkép: Shutterstock