Tél vége van, és ez sajnos a nátha, az influenza és egyéb légúti betegségek szezonját is jelenti. Bármennyire is odafigyelünk a megelőzésre, ilyenkor megesik, hogy mégis megbetegszünk. Ám néhány gyógyító étel segíthet, hogy hamarabb kilábaljunk a köhögésből, tüsszögésből.
A vírusos betegségekre legtöbbször nem ír fel gyógyszert az orvos. Antibiotikumokkal hiába is igyekeznénk kezelni a fertőzést, ezekre csak akkor van szükség, ha már egy bakteriális szövődmény is kialakult – ilyenkor viszont, ha az orvos javasolja a szedésüket, hallgassunk rá. A tüneteket számos házilagos gyógymóddal enyhíthetjük, és a napi étkezéseink is felgyorsíthatják a gyógyulást. Lássuk a legnépszerűbb gyógyító ételeket, italokat!
A nátha klasszikus ellenszere, a húsleves
A népi megfigyelést, amely szerint a húsleves akár a nátha gyógyszere is lehet, egy 2017-es kutatás is alátámasztotta. Segít a folyadékpótlásban, tápláló, még az egyébként étvágytalan beteg is szívesen fogyasztja. A zöldségek rostokról és hasznos vitaminokról, ásványi anyagokról gondoskodnak, a levesben főtt hús pedig kiváló sovány fehérjeforrás. A csirkehús egy karnozin nevű vegyületben is gazdag. Egyes vizsgálatok szerint ez segíthet csökkenteni az orrdugulást és a torokfájást, és a felső légúti gyulladásokat is visszafogja.
Fájós torokra meleg tea
A fájós toroknak minden meleg étel jólesik. A meleg leves mellett két étkezés között meleg teát kortyolgathatunk, hiszen a folyadékfogyasztás ilyenkor különösen nagy jelentőséggel bír. Készíthetjük az italt zöld vagy fekete teából, de választhatunk valamilyen gyógynövényt is a nátha kezelésére: a kakukkfű nyákoldó, köhögéscsillapító, a gyömbér vírus- és baktériumölő, a csalán és a bodza lázcsillapító hatással bír. Még hatásosabb, ha mézet és citromot is adunk hozzá, de ezeket csak akkor tegyük az italba, ha az már iható hőmérsékletűre hűlt.
Savanyú káposzta az immunrendszer támogatására
Egyre több bizonyíték van rá, hogy a megfelelően működő immunrendszer egyik titka a bélflóra egyensúlya. A hasznos baktériumok megfelelő mennyiségét és arányát pedig az erjesztett, fermentált ételek rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk. A savanyú káposzta nátha esetén is telitalálat, hiszen a probiotikus baktériumokon kívül az ezeknek táplálékot adó prebiotikus rostokat is tartalmaz, és C-vitamin tartalmával is segít a szervezetnek a felépülésben.
A nátha vírusai ellen: hagymafélék és fokhagyma
Antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatóanyagok egész sorával támogatják az egészség helyreállítását. Karakteres illatuk pedig akár még az orrduguláson is segíthet. Pirítóssal különösen érdemes fogyasztani őket. A pirított kenyér ugyanis akkor is könnyű ropogtatnivalót jelenthet, amikor nincs étvágyuk egy rendes étkezéshez.
C-vitaminbomba: citrusfélék
A citromban, narancsban található C-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, és a nátha tüneteit enyhítő hatását is megfigyelték. Tízóraira, uzsonnára érdemes egy-egy narancsot elfogyasztani, a citromból pedig limonádét készíteni. A zöldségek, gyümölcsök egyébként is jó hatással vannak a téli vírusos betegségekre. Sok C-vitamin található a paprikában, a sütőtökben is, de csipkebogyóval is pótolhatjuk. Ha teát készítünk belőle, ne forrázzuk le, hanem hideg vízben áztassuk néhány órán át, így nem károsodik a vitamintartalma.
Csiki Judit, a Zöldsaláta self care életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító szerkesztője
Képek: Freepik.com