Zero waste életmód

Szeretnénk bemutatni Nektek Munkácsi Brigittát, aki három tündéri gyerkőc anyukája, mellette pedig a haza zero waste életmód meghonosításán fáradozik, s a NemPazar blog tulajdonosa.

Mesélj kicsit nekünk, hogyan kerültél a témával kapcsolatba?

Mindig is odafigyeltem arra, hogy például ne folyassam feleslegesen a vizet, vagy ne szemeteljek. Aztán a főiskolán tanultam többek között környezetgazdaságot is, és akkor jött a felismerés, hogy ez édes kevés. Szakdolgozatom témájának a fenntartható fogyasztást választottam, és szépen elkezdtem beleásni magam, hogy mi mindent tehetek még. Így jutottam el a zero waste életmód – magyarul hulladékmentes életmód – fogalmáig.

Zero waste életmód: Mit jelent pontosan?

 A zero waste életmód alapja az, hogy minél kevesebb olyan hulladékot termelsz, ami végül a szeméttelepeken köt ki. Ha tudod mire van igazán szükséged, akkor ésszerűbb döntéseket hozol vásárlásaid során. Így egyfelől a környezetet is véded és elkerülheted a felesleges kiadásokat.

Már biztosan van tapasztalatod az ismerősők köréből és a környezetedből: Nyitottak vagyunk rá, hogy környezet tudatosabban éljünk?

Az eladók nem mindig értik, hogy mit akarok a vászontasakommal, de amikor elmagyarázom nekik, hogy műanyag zacskó helyett ezt használom, mert az környezetbarát, akkor már elismerően mosolyognak. Néhányan még azt is megjegyzik, hogy jó lenne, ha többen tennének így.

A közeli ismerőseim többsége ötleteket, tanácsokat kér, mert érdekli őket ez az életmód.

Leginkább a nők fogékonyak a környezetvédelemre. Talán ez abból ered, hogy mi gondoskodóbbak vagyunk. Ha pedig anyuka vagy, akkor a gyermeked/gyermekeid jövőjét is szem előtt tartod.

Szóval van egy általános érzékenység az emberekben, csak valahogy azt gondolják, hogy ez mennyire bonyolult, és köszönik szépen, ők nem nehezítik meg ezzel a saját életüket. Ezért is kezdtem el a blogot. Hátha elolvassák. Hátha rájönnek, hogy egyszerűbb, mint gondolnák.

A gyerekeknél a szülői példa nagyon fontos, de hogyan lehet az érdeklődésüket felkelteni, hogy ők is környezettudatosabban éljenek?

Szerencsére a gyerekek ösztönösen imádják a természetet. Ezt fenn kell tartani náluk. Mi például sokat vagyunk játszótéren, és nagyon szeretünk kirándulni a Hármashatárhegynél, vagy éppen Zebegényben. Ilyenkor faleveleket vagy terméseket gyűjtünk, a gyerekek pedig élvezik, ha tudják a választ: ez melyik fához tartozik? A jó élmények miatt kialakul egy kapocs, és fogékonnyá válnak arra, hogyan tudják megóvni a környezetet.

Vásárlásnál például vászonzsákocskákat adok a gyerekeimnek, és élvezik, hogy ők rakhatják bele a választott zöldséget, gyümölcsöt vagy kiflit. Bevonom őket a folyamatba. Legutóbb például krumpli került a zsákba, és a nap végén három pici fejecske kukucskált izgatottan a sütő ajtajánál, hogy hogyan készít mama chips-et házilag.

Mutass példát a gyerek(ek)nek a mindennapi szokásaiddal. A kicsik úgyis egyből utánoznak, a nagyobbaknak már el is mondhatod, miért is fontos mindez.

Ajánlanék pár mesét:

 

Nem árulunk el titkot: szeretnénk a témával tovább foglalkozni, de addig is mondj nekünk 5 olyan apró trükköt vagy változást a hétköznapokra, amivel közelebb juthatunk mi is a zero waste életmódhoz!

  1. Legyen nálad vászontasak és vászontáska, hogy elkerülhesd a nylonzacskókat. Ezekbe teheted a zöldségeket, gyümölcsöket és a pékárut. Amúgy is figyelj arra, hogy a műanyag helyett a papírba, üvegbe vagy fémbe csomagolt élelmiszereket válaszd.
  2. Szerezz be egy kulacsot, amit a nap folyamán újra tudsz tölteni, és így elkerülheted, hogy palackozott vizet kelljen venned.
  3. A papírtörlő, szalvéta és papírzsebkendő helyett használj textilt.
  4. A manapság annyira népszerű kapszulás kávé helyett használd inkább a jó öreg kotyogóst, vagy a french press-t (“lenyomóst”).
  5. Éhesen és/vagy gyerekkel ne menj bevásárolni! Meg persze bevásárlólista nélkül se. Így elkerülheted, hogy felesleges dolgokat vegyél. Ha mégis gyerekkel kell menned, akkor adj nekik feladatot, és akkor arra fognak koncentrálni.

 

Szerzőnk/Interjú: B. Á.- Happy Family