Viszkető és száraz gyerekbőr, és nyűgös hangulat: ismerős nektek is?

A Bioderma márkát már régen ismerjük, és szeretjük is, filozófiája pedig nagyon közel áll hozzánk: nem csupán a bőrproblémák tüneteit kezelik, hanem a problémák okait is, ezzel nem csak átfogó és hatékony megoldást kínál az összes bőrtípus számára, de segítséget is nyújt a bőrnek ahhoz, hogy visszanyerje egészséges állapotát és természetes egyensúlyát.
Gondoltad volna, hogy a mese a problémás gyermek bőr kezelésében is segíthet?

Nemrég a Bioderma jóvoltából egy igen érdekes eseményen jártunk. “Téli varázslat” elnevezésű atópia-klubjában, Dr. Csoma Zsanett gyermekbőrgyógyász, Dr. Kádár Annamária mesepszichológus, és Kovács Patrícia színésznő osztották meg tapasztalataikat a gyerekek bőrproblémáival kapcsolatban.

Dr. Csoma Zsanett, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikájának egyetemi docense hangsúlyozta, hogy a bőr ápolása és gyógyítása mellett a megelőzésre is hangsúlyt kell fektetnünk, amiben a szülők által mesélt terápiás mesék rendkívül hasznosak és sokat segítenek  a gyermekek gyógyulási folyamatában. Ahogy a mesehős legyőzi a próbatételeket, pont ugyanígy kell a gyerekeknek megküzdeni a nehezen viselhető viszketéssel és pirosodással járó atópiával. Tapasztalatai szerint a szülők egyre nyitottabbak akár a gyermekpszichológus bevonására is szükség esetén, de ne felejtsük elmi, szülők tehetünk a legtöbbet azért, hogy a gyerekek teste és lelke egyaránt egészséges legyen.

Dr. Kádár Annamária szerint – aki több gyermekpszichológiai és meseterápiás könyv szerzője – a jó mesékben mindig ott a varázslat. A szülők sokszor kognitívan próbálják elmagyarázni a gyerekeknek, hogy a mumus nem létezik, vagy a krokodil nem tud felmászni a budapesti 8. emeleti lakásba, de el kell fogadjuk, hogy a gyerekeknél ez nem működik. Annamária és kislányai otthon például “mumusűző varázs-spray”-t tartanak, így lányai biztonságban érzik magukat. Persze a varázslat csak akkor működik, ha a szülő is belemegy a játékba és a gyermek korához illő varázsmese, népmese vagy kortársmese mellett életmesét is mond esténként.

Kovács Patrícia, a Bioderma márka nagykövete, hisz abban, hogy  a szorongást mesével is lehet oldani és ezt személyes történetekkel is alátámasztotta és elmesélte, hogy kislánya a kullancs elleni oltástól egészen addig félt, míg egy remek mesekönyvből nem értette meg, hogy a szuri csak rövid ideig fáj, de utána hosszan kirándulhatnak együtt az erdőben. Patrícia  esténként “életmesét” mond, ami Hanna napját idézi fel, ezáltal együtt újraélik, átbeszélik a napi történéseket és segítik a jó vagy a kellemetlenebb dolgok egészséges feldolgozását.

A beszélgetést követően Patrícia felolvasott egy tündéri mesét is. Topi és Kató történetét kifejezetten erre az alkalomra írta Dr. Kádár Annamária, amiben Topi egy balettozó kiselefánt, akinek időnként nagyon viszketett a bőre, de Kató, a tündér elárulta neki, hogyan tud varázskrémet készíteni. Így Topi megtanulta, hogy a csilingelő nevetés és ölelés biztosan kell a gyógyuláshoz, de néha egy-egy sós könnycsepp is sokat használ, de ami a legfontosabb, hogy szeretetből lehet a legjobb krémet készíteni. Most pedig már rajtunk, szülőkön a sor, hogy gyermekünk mindennapjait könnyebbé tegyük, igaz?

A Bioderma atópiás bőrre fejlesztett termékeit és bővebb információt itt találjátok

 

 

Forrás: Happy Family

Fotók: Naos Hungary Kft,  a Bioderma termékek forgalmazója