Végre van időnk! – 5 szuper könyv a rövidke esti mesék helyett

Most már minden kétséget kizáróan megérkezett a várva várt vakáció! Talán most egy kicsit,  mi szülők sem vesszük már olyan szigorúan a lefekvés idejét. Esténként sort keríthetünk a nyúlfarknyi esti történetek helyett egy kicsit hosszabb lélegzetvételű történetekre is.

Hadd ajánljunk Nektek néhány szuper könyvet, amit érdemes olvasni a gyerekkel a balzsamos nyári estéken.

Jeska Verstegen – Kannácska királykisasszony

Szerkesztőnk, már annyiszor elmondta, hogy ez a könyv az egyik kedvence, hogy most már be kellett Nektek mutatnunk! Náluk majdhogynem életmentő volt ez a könyv, hiszen a a családjukban van egy hercegnő rajongó 3 éves és egy cseppet sem hercegnő kedvelő anyuka. Ez a könyv pedig a szuper középút!

Adott benne egy királykisasszony, Kannácska, aki egy igazán vagány királykisasszony, hiszen szülinapjára helikoptert kap, integetni tanul, malacokat ment. Miközben a történetek rendkívül szórakoztatóak és viccesek, találunk benne egy olyan komoly és megható szálat, ami nekünk, ciki vagy sem, könnyeket csalt a szemünkbe. Nagyon jó szívvel ajánljuk! A kiadó 5-8 éves gyerekeknek ajánlja, de megkockáztatjuk, hogy egy türelmesebb 3 évesnek is már nagyon tetszene.

Timo Parvela – Miú és Vau

Ez a meseregény, olyan könyv, amit felnőtt olvasó legalább annyira fogja élvezni és szeretni, mint apró hallgatói. Nagyon könnyen értelmezhető, mégis igen jól kifejező, igazi érzelmeket ébresztő nyelvezettel fejezi ki magát és szinte valamennyi helyzete igazi, helytálló és igen tanulságos… Miú, a macska nem túl szimpatikus viselkedésével nem lopta be magát azonnal a szívünkbe, ellentétben a mindig gondoskodó Vauval, aki már szinte bántóan pedáns. De be kellett lássuk, hogy a két karakter remekül kiegészíti egymást és nagyon magányosak lennének a másik nélkül. Éppen ezért nagyon szerethetőek. Mert így együtt remek kalandokban vesznek részt, ami mindig kacagtató véget ér.

De az igazi zsenialítása a könyvnek abban rejlik, hogy nem csak, mint mese funkcionál, hanem egy szuper lehetőség, a mindennapok átbeszélésére, megvitatására.

5 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Aino Havukainen-Sami Toivonen – Tatu és Patu elszabadul

Tatu és Patu fura masináival már évekkel ezelőtt belopta magát a szívünkbe. Aztán egy szép tavaszi napon szerkesztőnk éppenhogy 2 éves kislánya levette a könyvesbolt polcáról a testvérpár udvari kalandjairól szóló kézikönyvet, hogy ő azt szeretné… a szerkesztőnk legnagyobb örömére! Mert, bár egyáltalán nem az ő korosztálya volt a célpont, tudta, hogy most ő és egy-két év múlva a gyerek is nagyon jól fog szórakozni. Nem is kellett csalódniuk!

Mi is ez a könyv? Kézikönyvnek is tekinthető, amely a szabadtéri, udvari játékokat veszi lajstromba, definiálja és hasznos útmutatókkal szolgál, hogyan érdemes azokat lefolytatni. Felhívja mindamellett a figyelmünket a lehetséges veszélyekre is, és a hátráltató körülményeket is felvázolja. Miközben kacarászva jól szórakozunk ezeken a leírásokon, sok hasznos ötletet is begyűjthetünk: pl. a boltos játék kellékeiről, ill. 22-22 módot az ágak és pálcikák, a tobozok és a szalmaszál felhasználásához és érzékletesen azt is bemutatja, hogyan változhat át egy közönséges udvar Szandriáka Titkos Völgyévé.

A könyv teljesen ellátja azt a feladatát, melyet az alcímében is megjelölt: Kézikönyv mindazoknak, akiknek nincs mit csinálniuk és azoknak, akik már megfeledkeztek a játék nemes tudományáról
Nos, ha valamelyik csoportba tartozónak érzed magad, vedd hát kezedbe e kézikönyvet bátran! Este olvassátok el, majd másnap ültessétek gyakorlatba a ’tanultakat’!

4-8 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Czigány Zoltán – Csoda és Kósza

Hihetetlenül vicces meseregény két lóról: Csodáról, aki nagyon okos és Kószáról, aki nem kevésbé az, de hihetetlen tehetségű galibaokozó. Csak azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik nem bánják, ha az esti olvasás gurulós kacagásba fullad, illetve, hogy napokig szólnak majd a záró nyihogások.

A két lökött ló történetei a legkülönfélébb helyszíneken játszódnak, mint például Gödöllő, vagy a Közlekedési Múzeum, vagy a Mars. És a főszereplők is igencsak változatos szerepekben tűnnek fel. Olvasás közben át futott az agyamon, hogy vajon miért nem lepődik meg egyik emberi szereplő sem a könyvben, hogy egy ló készít pizzát, be akar menni a múzeumba, festőnek áll, boltot vezet. De gyorsan elhessegettük ezeket a szinte bántóan felnőtt gondolatokat és rákoncentráltunk a szituációs és nyelvi játékokkal átszőtt történetekre, amelyekben mégis mindig megtalálható a tanulság. De egy biztos: a röhögés garantált! Nyíííí-ha-ha-ha-ha-ha, brrrrrrrrrrrrrrrr!

6-12 éves gyereknek ajánjuk

 

Malter György – Állatkerti kalamajkák

Morfondíroztatok már azon, hogy vajon mit csinálnak az állatok, miután bezárt az állatkert? Mi naivan azt gondolhatjuk, hogy megvacsoráznak, megtisztálkodnak és elmennek aludni. De mi van, ha mégsem? Mi van, ha éjszakánként az állatok szabadon jönnek-mennek az állatkert területén? Ezzel a gondolattal játszik el az író is és a két állatkölyök Panda Panni és Mókus Marci segítségével be is mutatja nekünk, hogy valójában mi zajlik éjjelente odabent.

Minden fejezetben újabb és újabb állatokkal ismerkednek meg főhőseink és hol ártatlan hol kissé veszélyes kalandokba keverednek. Egy történetet emelnék ki, mikor is az állatkölykök Király Kobrával találkoznak, aki mézes-mázas beszédével csapdába akarja csalni őket. Remekül felépített fejezet ez, ami hosszasan előkészíti a tanulságot, miszerint ha egy idegen helyzetben veszély érzeted támad, akkor igenis jobb az óvatosság. Illetve remekül felhívja arra is a figyelmet, hogy egy kedveseket, szépeket mondó személy is lehet veszélyes és rossz szándékú. Teszi mindezt úgy, hogy feleslegesen nem rémisztgeti a gyereket.

4-7 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Szerzőnk: Fejős Panni

 

MEGOSZTÁS