Vakációtervező lista – Hogyan legyen igazi élmény a nyaralás?

Egy jól sikerült közös családi nyaralás csodálatos emlékekkel ajándékozhat meg bennünket. Kiszakadni mindennapi életünkből, különleges tájakat bejárni, a közös kalandozás örömét kóstolgatni életre szóló élmény lehet. De nem mindegy, hogyan indulunk neki a családi nyaralásnak. A közös családi vakáció nem magától lesz sikeres, gondos előkészítést és tervezést igényel. Akár több hetes útra indultok, akár csak egy hosszú hétvégére, az alábbi ötletekkel segítünk számotokra megtervezni a pihenést. A többi már csak rajtatok múlik!

DÖNTSD EL, HOL SZÁLLSZ MEG

 • Írj listát az érvekkel és ellenérvekkel a top 3 választásról. Érdemes megnézni előre a várható időjárást is, annak függvényében is dönthetsz. (met.hu, www.koponyeg.hu, www.idokep.hu)
 • Keress akciós csomagokat. Most már bőséges a kínálat, érdemes végigböngészni a családi utazásokat, nyaralásokat kínáló oldalakat is. (pl. a Happy Family ajánlóit itt: https://goo.gl/8E7JHC, vagy a http://www.csaladiudules.hu/, esetleg a http://utazzfillerekert.hu/ oldal)
 • Keress a szempontjaidnak megfelelő szállást. Például, ha pici baba is utazik veletek, érdemes megérdeklődni a szállásnál, hogy bababarát-e, azaz fürdetőkád, etetőszék, babaágy van-e. Ha nagyobbak a gyerkőcök, akkor is érdemes olyan helyet választani, ahol rossz idő esetén sem másznak fel a csillárra unalmukban. J Van-e benti medencéje a szállodának, milyen kirándulóhelyek vannak a környéken, van-e játszószoba, játszótér, netán animátor, aki foglalkozik külön a csemetékkel.

KÉSZÍTS ÚTITERVET

 • Állítsd össze a büdzsét, napi költést próbálj belőni. Általában a napi 10.000-15.000 Ft/család akkor is elmegy, ha félpanziós szállodában szálltok meg. Apartmanban persze a plusz étkezést is érdemes kiszámolni.
 • Foglalj szállást, e-mailben kérj visszaigazolást, nyomtasd ki és vidd el magaddal a szálláshelyre is. Érdemes az üzletkötő, vagy a szállást foglaló személy elérhetőségeit is megtudakolni és elmenteni, sosem lehet tudni…
 • Foglalj repülőjegyet, bérelj autót, és köss biztosítást! Mindig, mindenről kérj visszaigazolást, és legyenek is ezek nálad!
 • Szerezz belépőjegyet a látnivalókra és eseményekre, vagy nézz körbe, hol milyen érdekes helyekre juthattok el együtt.

INDULÁS ELŐTTI TENNIVALÓK

 • Írj ki szabadságot, lehetőleg ne az indulást megelőző napon. Hacsak nem vagy kismama otthon pici gyerkőccel, vagy saját vállalkozásod van, akkor bizony a főnöködnek előre kell tudnia, mikor utazol el pihenni.
 • Intézz ház és/vagy háziállat pásztort, szólj a nagyszülőknek, szomszédoknak, hogy időnként menjenek virágot locsolni, szellőztetni, stb. Nem árt, ha van mozgás a lakásban/házban, és nem az látszik, mintha nyaralni mentetek volna. J Ha házi kedvenced nem viheted magaddal a szállásra, keress neki helyet ismerősöknél, vagy panzióban.
 • Fizesd be a számlákat, amelyek a nyaralás ideje alatt esedékesek, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, amikor hazaérsz, mondjuk a villannyal kapcsolatban.
 • Legyenek nálad az úti okmányok, a gyermekek papírjai (TAJ kártya, személyigazolvány, útlevél, jogosítvány, lakcímkártya)
 • Gyógyszereket készíts össze egy csomagban, ha nincs otthon, a gyógyszertárakban utazós csomag már beszerezhető.
 • Ha autóval mentek, tankolj fel, vásárolj autópálya matricát. Ha vonattal utaztok, foglalj helyjegyet, vásárold meg előre a vonatjegyet is. Kisgyermekek 6 éves korig ingyen utazhatnak, illetve családi kedvezményeket is igénybe vehetsz együtt utazó felnőtte és gyermekek esetében.
 • Ellenőrizd a fényképezőgépet, telefontöltő, táblagép töltő, plusz elemek legyenek a táskában

BEVÁSÁRLÁSHOZ

 • Úticélhoz szükséges eszközök és készletek beszerzése. Nézz szét új fürdőruha, naptej, strandra úszógumi, karúszó, sapka, netán valami új játék kapcsán, amivel az utazás alatt lefoglalhatod a gyermeket
 • Ajándék, amennyiben ismerősnél laksz. Egy üveg bor, csokoládé, valami apróság, amivel megköszönheted a vendéglátást.
 • Ajándék a szomszédnak/ismerősnek, aki a házra és háziállatra vigyáz, amíg távol vagy. Ezt persze az utazás alatt is beszerezheted, úgy még kedvesebb a meglepetés.

UTAZÁS ALATT, SZÁLLÁSON

Vigyünk magunkkal néhány kedves otthoni játékot. A kisebbeket néha felzaklatja az idegen környezet. Néhány megszokott otthoni tárgy, például takaró vagy puha játék megnyugtathatja őket. Nyaralás alatt is érdemes ragaszkodnunk a gyerekek megszokott étkezési, fürdetési, esti lefekvési szokásaihoz és időpontjához. Ezek felborítása könnyen oda vezethet, hogy kialvatlan, morcos csemeték hadakoznak mérges és fáradt szüleikkel. Jó, ha kéznél van néhány könyv és játék a nap izgalmainak levezetésére.

És végül a Happy Family személyes jó tanácsa a nyaralásra:

Lazítsatok, pihenjetek, élvezzétek egymás társaságát! Töltsetek együtt tartalmasan időt, beszélgessetek, nevessetek sokat! A gyermekkor olyan gyorsan elrepül, de a közös családi nyaralások emléke örökké elkísér majd benneteket!

Forrás: HF

MEGOSZTÁS