Vakáció-para: mi legyen a gyerekkel a nyáron?

Végre! Mindjárt vége! Közeledik a vakáció. A nyári szünet a pihenésről kell, hogy szóljon, semmi másról.

Igen, tényleg hamarosan vége, pár hét és magunk mögött hagyjuk a tanév utolsó napját is. Ilyenkor minden szülőben felmerül a kérdés: mi legyen a gyerekkel a nyáron? A nagyszülőkön, a közös családi nyaraláson kívül milyen kalandokkal, programokkal tölthetjük meg a tizenegy hetes iskolamentes időszakot, hogy nyár végén a gyerekeink feltöltődve, kipihenve, élményekkel telve csomagolják el a strandruhát és a felfújható krokodilt?

Öt gyerek édesanyjaként minden év március-áprilisa táján órákat görnyedek a számítógépem felett, hogy összerakjam a családunk nyári programját rendszerező, végtelen hosszúságúnak tűnő Excel-táblázatot. Vannak fix programok, amelyek minden évben szerepelnek a listában: közös családi nyaralás, nagyszülői hetek a Balatonnál és a Duna partján (gyerekenként vagy két gyerekenként jut egy-egy hét), cserkésztábor. A fennmaradó 6-7 hétre azonban más megoldást kell találni.

Az egyik opció a táborozás. Nem újkeletű dologról van szó. Már az én gyerekkoromban is voltak mindenféle és fajta táborok: ottalvós és napközis, kalandos és strandolós, kézműveskedős és túrázós (a bevállalósabbaknak vándortábor formájában), sőt még az építőtábor is ott figyelt a listán.

Az elmúlt években az egyre növekvő igényekre válaszul robbanásszerűen megnőtt a különféle nyári elfoglaltságokat kínáló többnapos programok száma: az iskolai, napközis gyerekfelügyelettől a robotépítős szupertáborig minden van, amit csak kívánhat egy csemete.

Táborozni tehát szuper dolog! Csak azok a fránya anyagiak, azok ne lennének… Nyilvánvaló, hogy öt gyereknek nem tudok a teljes nyári szünet idejére tábort biztosítani, vannak napok, amikor itthon vannak, ilyenkor jönnek jól azok az ötletek, amelyekkel pénztárcabarát módon fel tudom dobni a hangulatot, le tudom kötni a szabad vegyértékeiket.

A szabadtéri programok közül nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekeim körében az ingyenesen letölthető Városi Titkos Füzethez köthető családi séták. A kifejezetten családok számára tervezett ingyenes kiadványban játékos feladványok, érdekességek, hasznos információk segítségével ismerkedhetünk meg Budapest belvárosi épületeivel, szobraival, tereivel, izgalmas titkaival. Együtt vagyunk, nyomozgatunk, felfedezünk, új ismeretekkel gazdagodunk, nem is kell ennél több. Az időt mi osztjuk be, semmiről nem maradunk le, ha elfáradtunk és inkább másik nap fejeznénk be az egyik sétát. Egy szóval, kiváló családi csapatépítő program. (Tipp: nagyobb gyerekekkel mi magunk is készíthetünk ilyen feladványokat. Ezzel az ötlettel egyrészt gazdagítjuk az otthoni vakációs napok programtárát, másrészt értelmet adhatunk a kütyüzéssel töltött óráiknak, ráadásul rém büszkék lesznek magukra, ha olyan feladványokat is sikerül kiötleniük, amelyek még nekünk, szülőknek is fejtörést okoznak, a kisebbek pedig pont olyan jól szórakoznak majd a házi változattal, mint az eredetivel.)

A kültéri programok mellett néha szükség lehet beltéri elfoglaltságokra is (lsd. sétatervezés).

Saját fejlesztésű ötletünk a Családi Könyvklub. Hőség idején kifejezetten jólesik visszahúzódni az elsötétített lakásba. Ilyenkor együtt olvasunk a nagyokkal, mindenki javasolhat két-két könyvet, amelyeknek a címét felírjuk egy papírlapra és sorsolunk közülük, persze a végén úgyis mindegyikre sor kerül. Természetesen a kötelező olvasmányok is bekerülnek a kalapba. Ha nagyon ellenálló a légkör, akkor felolvasást tartok belőlük: ezzel egyrészt elérem a célt, vagyis “kiolvassuk” a könyvet, másrészt az ilyen alkalmak olyan intim hangulatot tudnak teremteni, amely segít újra harmonikus egyensúlyba hozni az iskolai időszakban – némileg – megtépázott szülő-gyerek kapcsolatot.

Ha már olvasás, akkor diafilm! Ki mondta, hogy diafilmeket vetíteni és nézni csak télen lehet? Nincs is jobb egy maratoni diafilmnézős délutánnál nagy hőség idején.Lehúzzuk a redőnyöket, kibontunk néhány doboz fagylaltot és már tekerjük is be a filmet a vetítőbe. Ha pedig a gyerekek beleuntak a filmekbe – én pedig berekedtem a sok hangos olvasásba és a fagyiba – akkor jöhet az árnyjáték papírból kivágott figurákkal vagy kézzel-lábbal, kinek mi esik jobban.

Országos táborajánló 2017-re

Nyilvánvalóan ahány ember, annyi szokás, mindenkinek tetsző összeállítás nem létezik. A lenti válogatásba elsősorban olyan táborokat gyűjtöttem össze az ország minden szegletéből, ahova én magam is szívesen küldeném a különböző életkorú és nemű gyerekeimet (14, 9, 7 éves fiúk és 11 éves lány, a 4 éves még nem táborozik); ahol a leírást olvasva úgy tűnik: valódi kalandokkal találkozhatnak, ahol jól érezhetik magukat offline is és mindemellett kellő biztonságban tudhatom őket.

Mielőtt belevetnénk magunkat a felsorolásban, nézzük meg, mi alapján érdemes tábort választani.

A táborválasztás legfontosabb kritériumai

Nagyon nagycsaládos anyaként mondhatnám, hogy a táborválasztás legfontosabb kritériuma az ár. Mondhatnám, de nem lenne igaz. Ha csak az ár alapján válogatnék a különböző lehetőségek közül, akkor a gyerekeim az egész nyarat az iskola által biztosított napközis táborban töltenék.

Ennél sokkal jobban járunk, ha a döntéshozatal során az ár-érték arányra helyezzük a hangsúlyt, figyelembe vesszük a kínált programok változatosságát, a helyszínt, a várható korösszetételt és nem utolsó sorban a biztonsági kérdést. Nyilvánvalóan ebben az esetben már mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba, de remélhetőleg nem hiába, mert olyan élményekkel lesz gazdagabb a gyerekünk, amely jó időre feltölti az iskolai tanévben lemerült elemeit.

25 000 forint/hét alatt

Napközis Természetvédő Tábor/Győr-Moson-Sopron megye/Győr-Ménfőcsanak

Napközis

Korosztály: 6-14 éves korig

18 000 forint/5 nap három étkezéssel, két turnus

Kalóztábor/Vas megye/Sárvár

Napközis

Korosztály: 6-10 éves korig

18 900 forint/5 nap, öt turnus

Íjász tábor/Fejér megye/Kajászó

Napközis

Korosztály: 10-18 éves korig

20 000 forint/5 nap egy étkezéssel, két turnus

Királyság! Gyerek tábor/Fejér megye/Velence

Ottalvós

Korosztály: 6-13 éves korig

22 000 forint/5 nap, egy turnus

Egy nyár a Dunán!/Budapest/XIII. kerület

Napközis

Korosztály: 8-14 éves korig

24 000 forint/5 nap két étkezéssel, nyolc turnus

25 000-40000 forint/hét között kategória

Izgő-mozgó kalandtábor/Borsod-Abaúj-Zemplén megye/Bogács

Ottalvós

Korosztály: 8-14 éves korig

25 800 forint/5 nap, négy turnus

Kaland-, alkotó- és élménytábor tóparton/Csongrád megye/Kiszombor

Ottalvós

Korosztály: 6-16 éves korig

29 000 forint/5 nap, egy turnus

BARANGOLÓ – vadász- és túlélőtáborok/Veszprém megye/Bakonyszentlászló-Vinye

Ottalvós

Korosztály: (8)10-14(16) éves korig

32 000 forint/5 nap, két turnus

Legós tábor/Budapest/XI. Kerület – Pagony Gellért

Napközis

35 000 forint/5 nap három étkezéssel, egy turnus

Aqua World nyári úszótábor/Budapest/IV. Kerület

Napközis

Korosztály: 4-16 éves korig

38 000 forint/5 nap 3 étkezéssel, nyolc turnus

 

40 000 forint/hét felett

Kertésztábor – kertészpalántákat nevelünk!/Budapest/XII. Kerület

Napközis

Korosztály: 4-12 éves korig

40 000 forint/5 nap három étkezéssel, négy turnus

Természetfotós tábor/Bács-Kiskun megye/Tiszaalpár

Ottalvós

Korosztály: 12-16 éves korig

45 000 forint/5 nap, egy turnus

Grafikus-festő tábor/Hajdú-Bihar megy/Püspökladány

Ottalvós

Korosztály: 9-18 éves korig

49 900 forint/7 nap 2 turnus

Vizsolyi Vitézlő Oskola/Borsod-Abaúj-Zemplén megye/Vizsoly

Ottalvós

Korosztály: 7-99 éves korig

52 500 forint/8 nap, egy turnus

Vitorlástábor Agárdon/Fehér megye/Agárd

Ottalvós

Korosztály: 8-45 éves korig

55 000/5 nap, nyolc turnus

Szerzőnk: R. Fonyó Barbara, aki a momwithfive.com alapító-szerkesztője is

MEGOSZTÁS