Vagányság-Apaság

Az apák, ugyanúgy, mint az anyák nélkülözhetetlenek gyermekük felnevelésében. Mégis sokan úgy gondolják, még mindig méltatlanul háttérbe szorulnak. Egyesek szerint pedig az apaság manapság már egyenesen vagányság számba megy.

A panpeterstop.blog.hu szerzője, Enikő, megkérdezett több generációból is édesapákat, – többek között énekest, apa-bloggert, színészt, pénzügyi tanácsadót, huszonévest és nagypapát – mit gondolnak erről. Tartsatok velünk, igazán színes az összeállítás!

“Van még min dolgozni”

Miközben rengeteg szó esik az anyák gyermeknevelési feladatainak és karrierjének összehangolásáról, arról, hogy az apák miként élik meg a szerepek harmonizálását már kevesebbet hallani. Pedig őket is érinti a téma. Léder László pszichológus, szervezetfejlesztő, az úgynevezett Apa Akadémia alapítója maga is megdöbbent azon, hogy a jól menő üzletemberek mennyire frusztrálódnak attól, hogy alig látják a feleségüket és a gyerekeiket. “Nagyon keveset tudunk a mai modern családokban lévő apaszerepekről, de talán igaz ez az anya-apa viszonyrendszerére is” – mondta a Figyelő Online-nak  Léder. Az interjúban kifejtette, hogy bár a magyar apák helyzete pozitív irányba változik, a családban elfoglalt helyük szerint még mindig másodlagos szerepben vannak. “Persze ez nem hungarikum, hiszen Nyugat-Európában is be kellett járni egy utat az apaszerepek rendezéséig. Tőlünk nyugatabbra az apatémára szakosodott szervezetek és intézmények végeznek kutatásokat és tudásátadást. De azért van még min dolgozni, hiszen az Unicef logójában is apa nélkül szerepel az édesanya és a gyermeke” – világít rá a jelképek jelentőségére a szakember. PhillipZimbardo  nemrég magyarul is megjelent könyve szerint az, hogy sok fiú unatkozik és alulteljesít az iskolában, videójáték-, és pornófüggő lett a szociálpszichológus szerint amiatt is lehet, hogy egyre kevésbé vannak előttük motiváló férfiminták, egyre kevesebb időt töltenek el édesapjukkal.

Az apa szerepe ugyanúgy a lányok nevelésében is pótolhatatlan. James Dobson Lányok nevelése című nagy sikerű könyvében azt állítja, hogy a „női lélekben van egy apának fenntartott hely, mely mindig megerősítés után fog vágyakozni”. A legtöbb lány vágyik arra, hogy kötődjön az apa személyéhez. Mivel az apával való kapcsolat jelenti az első találkozást a férfi nemmel, tulajdonképpen az apa az első férfi, akinek a figyelmét meg akarja szerezni, fel akarja kelteni. Ezért a legtöbb lány hajlamos lesz a későbbiekben minden férfit az apjával való kapcsolat szemüvegén keresztül nézni. Sőt! „Egy lány önbecsülése és magabiztossága közvetlenül összefügg az apához fűződő viszonyával” – olvashatjuk a könyv recenziójában.

Az apasággal a férfi agy is változik!

A terhesség, gyerekvállalás alatt nemcsak a nőkben zajlanak drasztikus testi-lelki változások (a nemi hormonok szélsőséges hullámzást mutatnak, agyuk bizonyos részein csökken a szürkeállomány, ami segíti az alkalmazkodást az anyasághoz,  gyermekhez való kötődést), hanem az apákban is. A Denver és Yale Egyetem tudósainak új  kutatásából kiderült, hogy egy férfinak nem csupán az életét, hanem az agyát (változik a hormonháztartás, épül a szürkeállomány) is megváltoztatja a gyereke születése, és ezek mind azt szolgálják, hogy jobb apák legyenek. 16 újdonsült apának az agyát szkennelték két, illetve, négy héttel az után, hogy megszülettek a gyerekeik, majd 12-16 héttel később megismételték. A felvételek összehasonlításából kiderült, hogy az apák agyában több területen is megnőtt a szürkeállomány és azokban az agyterületekben történtek pozitív változások, amelyek az utódokhoz való kötődésben és a nevelésükben is szerepet játszanak.

Jó apaság – hosszabb élet

A korábban említett interjút készítő Lippa Roland egyik tanulmányában nehéz kérdésre keresi a választ: „válságban van-e a tradicionális családmodell”. A válaszra való keresés közben a Szerepváltozások 2011 (Tárki) adatait idézve  rámutatott, hogy a családdal szembeni elidegenedés figyelhető meg a férfiak (és a nők) esetében  is: 2009-ben már csak a megkérdezett férfiak 58 százalék gondolta a családot fontosabbnak a munkával szemben, miközben ez az arány 2000-ben 77,8 százalék volt.

Tovább:http://panpeterstop.blog.hu/2017/02/14/-apa_apasag_vaganysag-e

 

 

MEGOSZTÁS