Útra fel! – Az idei nyár Top 10 elvágyódási listánk

Bár hosszan váratott minket, de mégis csak megérkezett a nyár! Vele együtt pedig a nyári szünetek, amikor – tapasztalataink szerint – mindig jól jön egy-két úti cél, amit érdemes felfedezni! A teljesség igényé nélkül összegyűjtöttük Nektek a szerkesztőségi kedvenceket, jöjjön hát mi Top 10-es listánk, ami lehetne akár Top 100 is, mert hihetetlen sok jó hely van hazánkban!

Gödöllői Királyi Kastély

Szerkesztőnk, akinek Sissi már mindig Romy Schneider marad (és ezt a ’tudást’ a lányainak is már átadta) az egyik legnagyobb kedvence a Gödöllői Királyi Kastély. Nem is tudjuk, hol kezdjük a méltatást, talán a csodálatos kerttel? Vagy az állandó kiállítással (ami Sissi rajongóknak hihetetlen információ csemegéket tartogat)? Vagy a ténnyel, hogy egy másik híres lakója is akad a kastélynak: Gróf Egérváry Elemér személyében? Róla egyébként könyvet és még foglalkoztató füzetet is találhattok a kastély ajándékboltjában! Sőt, a nyomait követve egy egészen más perspektívában is felfedezhetitek a kastély rejtett zugait!
Részletek…

Természettudományi Múzeum

Kezdjük ezzel: Dinókert a városban! És ha ez nem volna elég motiváció arra, hogy meglátogassátok a Természettudományi Múzeumot, akkor mesélünk egy kicsit nektek az állandó kiállításokról, amiben felfedezhetitek Magyarország rovar- és madárvilágát, titkos földalatti kincseket: ásványokat, és kőzeteket, valamint Noé elképzelt, és lekicsinyített bárkájába is bekukkanthattok, sőt még a Korallzátonyok csodálatos világát is megcsodálhatjátok. Tapasztalataink szerint ez a múzeum mindig élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Részletek…

Gánti Bauxitföldtani Park

Igazi csodahely, amit szerintünk mindenkinek érdemes meglátogatni. Az egykori bánya területén kialakított tanösvényt végig járva nemcsak a földtörténeti korok emlékeit tekinthetitek meg, de a különleges vörös föld miatt olyan érzés, mintha Marsbéli tájon járnátok. A tanösvény hossza 3.5 km, ami 13 állomáson keresztül vezet végig a bányászatnak köszönhetően felszínre került pompás színek és történetmesélő rétegek között.
Részletek…

Fényes Tanösvény – Tata

Elárulunk nektek egy titkot: egyik szerkesztőnk – bármikor, ha kiruccanásról van szó – automatikusan Tatát és a Fényes Tanösvényt dobja be ötletnek. Ennek a fáradhatatlan „marketingnek” köszönhetően mi is nekiindultunk, hogy megnézzük. És ott, és akkor megértettük a rajongást! Láprétek és láperdők amiket karsztforrások töltenek és tartósítanak: mintha egy mesekönyvben sétálnánk. A kiépített pallóknak köszönhetően úgy játhatjuk végig a 1.5 km-es tanösvényt, hogy – bár bele megyünk a természetbe – mégsem zavarjuk meg az ottélőket. Hogy csak egy pár élőlényt soroljuk fel, akikkel biztos, hogy találkozhattok: halak, mocsári teknősök, vízisiklók, hatalmas türkiz szitakötők, vízililiomok. És ha jó időben érkeztek, még csónakázhattok is egyet.
Részletek…https://tataifenyestanosveny.hu/

Pagony Kalandséták

Ha csinálnátok valamit, de nem akartok, elszakadni Budapesttől, és még olvasni is szerettek, akkor biztos ti is hatalmas lelkesedéssel üdvözölitek a hírt: nemrég elindultak a Pagony Kalandséták! A Gellért-hegyet és környékét a Négymadár titka című könyvön keresztül fedezhetitek fel a tündérek rejtélyes üzenetei segítségével. Felejthetetlen kaland Buda dimbes-dombos utcáin az egész családnak! Ha pedig Kufli rajongók vagytok, akkor irány a Pozsonyi út, ahol egy különleges sétán Lebegényi Lebéd segítségére kell sietnetek, hogy szegény megtalálja a kalaprepülőjét Pest belvárosában.
A nyomozáshoz szükséges eszközöket – fertőtlenítve – a megadott Pagony boltokban tudjátok átvenni. A többi infót megtaláljátok a honlapon.
Részletek…

Teve sziklák és az Egri vár romjai

Nem kell megijedni, Egerben az Egri vár ott van a helyén. De tudtátok, hogy Pilisborosjenő környékén rejtőzik az Egri Csillagok című film anno díszletéül szolgáló Egri vár másolatának romja? Az odavezető út egy könnyű változatos gyalogtúra, ami elhalad a Teve szikla formáció mellett is, melynek környéke egy igazi vadnyugati hangulatot árasztó erdőszakasz bizarr sziklatornyokkal és függőleges sziklafalakkal. A várromokhoz érve tovább feszegethetitek a képzeleteteket egy középkori lovagi torna, vagy egy várostrom eljátszásával.
Részletek…

Makói Lombkorona sétány

Ki ne vágyott volna arra, hogy az erdőt egyszer a fák tetejéről szemlélje? Makón abban az újszerű élményben lehet részetek, hogy a fák koronáinak világát testközelből ismerhetitek meg. Egy olyan arcát láthatjátok meg az erdőnek, amit alulról az avartakaró és a vastag törzsek felől nem lett volna módotok. Három emelet magasan, majdnem 200 méter hosszan sétálhattok ebben a felfedezésre váró perspektívában.
Részletek…

Szarvasi Arborétum Mini Magyarország

Szarvason található az ország méltán híres, legnagyobb arborétuma. Hegyi mamutfenyők, Kék pávák, vagy a Tündöklő kövek mellett még számos érdekességet találhattok, és a felfedezéshez három körtúrából is választhattok, hogy a teherbírásotoknak megfelelően tudjatok barangolni a különleges növényritkaságok között. A kert egyik látványossága a Mini Magyarország makettpark, ami rendkívül részletgazdag, és nemcsak hihetetlen látványt, de interaktív élményt is nyújt.
Részletek: Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország

Tisza tavi Ökocentrum

Ha az ország keleti része felé barangoltok a Tisza-tó kihagyhatatlan. A környéken pedig a poroszlói Tisza tavi Ökocentrum meglátogatása szinte kötelező program. Igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy őshonos állatait és természeti kincseit. Az Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akvárium rendszere, ami mérete (1 millió literes térfogat) és a benne megmutatott vízalatti csodák miatt egy igazán különleges és természetközeli élményt nyújt az odalátogatóknak. A kalandvágyók a létesítmény területén találhatnak még egy hatalmas szabadidőparkot, állatbemutatókat, játszótereket, illetve egy tájházat is, ami valóságos időutazást nyújt a 19. század világába.
Részletek…

Digitális Vándor

Ha tovább barangolnátok az országban, és a telefontotok úgyis ott van a zsebetekben, szeretnénk felhívni a figyelmeteket erre az ingyenesen letölthető applikációra. Ennek segítségével egyszerre lehetsz jelen az offline és online térben a természetben, és így a fizikai tapasztalásaitokat a virtuális tudástár elemeivel színesíthetitek. Az alkalmazásban szereplő tanösvények bejárása során természeti kincseket, kultikus épületeket, mesterségeket, sőt még mese hősöket is felfedezhettek. Az útvonalak állomásról állomásra kérdésekkel és interaktív, (videós, hangos, sőt néha tapintható) feladatokkal várják, hogy felfedezzétek őket, és a helyes megfejtésekért az alkalmazáson belül gyűjthetitek a jutalmakat is.
Töltsd le itt: Google Play és AppStore

Szerzőnk: Fejős Panni, olvasórovat-szerkesztő
Fotók: az adott helyszín FB/weboldala