Úti patika, hogy valóban felhőtlen legyen a nyaralás

Az úti patika a poggyászunknak az a része, amellyel kapcsolatban reméljük, hogy egyszer sem lesz rá a nyaralás alatt. Ennek ellenére nem szabad otthon hagyni, hiszen épp azt szavatolja, hogy egy banális sérülésből, vagy egy enyhe betegségből ne lehessen nagyobb probléma. De mi kerüljön bele?

Az úti patika összekészítésénél érdemes sorra venni, milyen problémák fordulhatnak elő az utazás során, amire gyors megoldást kell találni. Ha a család valamelyik tagja rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, akkor ez legyen az első, amit beteszünk, hiszen ennek nem szabad otthon maradnia. Egyes gyógyszerek, például antidepresszánsok, hangulatjavítók, altatók, nyugtatók, erős fájdalomcsillapítók esetében az orvos igazolására is szükség lehet, amely az orvos és a beteg adatain kívül a gyógyszer nevét, hatóanyagát és a napi adagot is tartalmazza. De vajon mi mindenre lehet még szükség?

Vigyázzunk a napsütéssel!

Ne maradjon ki a csomagból a magas faktorú napvédő krém és az esetleges napégés kezelésére szolgáló szer. Az elmúlt időszakban rengeteg időt töltöttünk a lakáson belül, így a bőrünk nincs felkészülve az esetleges napsütésre. A legjobb, ha a kézitáskában is van egy kisebb kiszerelésű naptej, hiszen a nap városnézés, séta közben is tűz. Ne csak reggel használjunk naptejet, hanem napközben is rendszeresen kenjük újra, és ennél a gyerekekre is ügyeljünk! És bár reméljük, hogy senki nem fog leégni, a hűsítő krém, zselé vagy spray szintén legyen az úti patika része.

Nyári gyomorproblémák az úti patika szemszögéből

Akárhová is utazunk, a konyha, valamint a helyi baktériumflóra is eltér majd az otthonitól – ez az egzotikus országok esetében fokozottan így van. Minél távolabbra készülünk, annál fontosabb szabály, hogy az indulás előtti héten már kezdjük meg a probiotikumok szedését, hogy az emésztő- és immunrendszerünket egyaránt felvértezzük a várható kihívásokkal szemben. A probiotikum mellett azonban érdemes magunkkal vinni a hasmenés és a hányinger elleni szert, valamint a széntablettát is, arra az esetre, ha valamilyen váratlan gyomorproblémánk adódna. Ez már csak azért is fontos, mert a hasmenés és a hányás a nagy melegben könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Úti betegség

Ha a család bármelyik tagja hajlamos arra, hogy rosszul legyen az autóban, vagy hajózás közben, az utazási betegség elleni, és a hányingert csillapító gyógyszer is feltétlenül legyen az úti patika része.

Láz és fájdalom

Egy gyorsan lezajló lázas betegség sajnos bármikor előtörhet, ahogy egyes fájdalmak, például a fül- vagy a fogfájás is. Épp ezért jó, ha az úti patika dobozában van lázmérő és lázcsillapító, valamint fájdalomcsillapító is. Érdemes betenni egy orrcseppet és torokfájás elleni szopogató tablettát vagy torokcukorkát is.

Úti patika allergiára és rovarcsípések ellen

Aki tud az allergiájáról, az semmiképp se hagyja otthon az ellene használt szereket, az antihisztamin tartalmú gyógyszereket. A csúnyán beadagadó rovarcsípések ellen jó, ha van nálunk valamilyen spray vagy gél, ami csökkenti a gyulladást és a viszketést. Természetesen a szúnyog- és kullancsriasztó krém, spray és a kullancs-csipesz se maradjon ki a patikánkból.

Sérülés -sajnos – bármikor előfordulhat, jobb felkészültnek lenni

Kisebb-nagyobb sérülések bármikor előfordulhatnak, ezért jó, ha az úti patikában helyet foglal a sebfertőtlenítő spray és a sebtapasz is. Jó, ha egy tekercs fásli is van nálunk az apróbb rándulások gyors kezelésére. A kézitáskában pedig mindig legyen kézfertőtlenítő és maszk, valamint egy kisebb szappan és törölköző. Ha lehetőségünk van folyó vízzel és szappannal kezet mosni, éljünk vele, egyébként pedig fertőtlenítsük rendszeresen a kezünket.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com