Új évszak, új kihívások: nyári bőrápolás

A valóban hatásos nyári bőrápolás titka, hogy a hűvösebb évszakokban megszokott rutint lecseréljük egy olyanra, ami illik az évszakhoz és az időjáráshoz. A melegben és az erős napfényben a bőrnek ugyanis másra van szüksége, mint ősszel és télen, vagy akár a tavaszi napsütésben.

Idén nem kényeztetett el bennünket túl korán a nyár, még csak most indulnak az igazán forró napok. Mostanában azonban kétségtelenül eljött a nyári bőrápolás szezonja – ez pedig más megközelítést igényel, mint télen. Lássuk, mire érdemes odafigyelni.

A nyári bőrápolás alfája és omegája: a fényvédelem

Ahogy tavaly, úgy az idén is a szokottnál több időt töltöttünk otthon. Aki kihagyta a nagy tavaszi sétákat, annak a bőre kevésbé lehet hozzászokva a napsugarak erejéhez, mint más években.

Ráadásul egyre több bizonyíték van rá, hogy a fényvédő krémet voltaképpen egész évben használnunk kellene, ha nem szeretnénk, hogy az arcbőrünk idő előtt öregedni kezdjen. Vagyis, ha korábban nem volt része a reggeli rutinunknak a fényvédelem, most már mindenképp ideje igent mondani a nyári bőrápolás alfájára és omegájára. Az én kedvencem a NIVEA SUN Shine Control SPF 30-as fényvédő krémje, amely nem teszi ragacsossá, csillogóvá az arcbőrt, sminkalapnak is kiváló, miközben a napsugarak ellen több órára védelmet biztosít neki.

Az pedig már nem is kérdés, hogy ha strandra megyünk vagy várost nézünk a nagy melegben, akkor nem csak az arcunkat kell védeni a naptól, hanem a testünk minden részét. A gyerekek bőrére különösen ügyelni kell, hiszen ők még különösen érzékenyek a napsütésre.

Legnagyobb kedvencünk, ami a legoptimálisabb fényvédelmet nyújtja nekik, az a Bioderma Photoderm Kid SPF 50+ Spray-je, amiben sose csalódtam: nagyon magas UVA és UVB védelmet biztosít, vízálló, nincs illata és a spray kiszerelésnek köszönhetően még én is gyorsan végzek vele.

A nagyobbaknak a Rossmann Sun Ozon Kids sorozat, ebből is különösen a Sun Ozon Kids Med SPF 50 lehet remek választás.

De nem csak a bőr, hanem a haj is igényli ilyenkor a védelmet, hiszen az erős napsütéstől kiszáradhat, törékennyé válhat. A Nuxe Sun védő olajos tej egyszerre óvja a hajszálakat az erős napsütéstől és pótolja az elvesztett nedvességet.

A hidratálás nem maradhat el!

Az sem kérdés, hogy a nagy melegben több folyadékra van szüksége a bőrünknek. Egyrész belülről, ásványvíz vagy egyszerű csapvíz formájában, amit lédús gyümölcsökkel, zöldségekkel is kiegészíthetünk. Másrészt pedig kívülről: a nyári bőrápolás alapdarabjai a könnyű, nem zsíros hidratáló krémek, amelyeket egy pillanat alatt felszív a bőr, és jó sminkalapot adnak. A Liérac Hydragenist hidratáló krém és permet nem csak nedvességgel tölti fel, hanem oxigenizálja is a bőrt. Az Uriage Eau Thermale hidratáló krémcsaládja pedig a termálvíz gyógyító erejével hat.

A nyári bőrápolás speciális területe, ha minden óvintézkedés ellenére megég a bőrünk. Ilyenkor ugyanis nem csak hidratálásra van szüksége, hanem a gyulladás és a vörösség csökkentésére is. A NIVEA SUN After Sun Sensitive az égési sérülések ellen hagyományosan kiváló Aloe Vera hatóanyagára épít.

A lábunkra is figyeljünk!

A nyári bőrápolás másik hangsúlyos területe a láb ápolása. A fényvédelemhez hasonlóan erre is egész évben figyelnünk kellene – ebben az évszakban viszont még az is gyakrabban foglalkozik a lábápolással, aki máskor sem mulasztja el a rendszeres pedikűrt. Már csak azért is, mert a zokni nélküli napokon, a nyitott szandálban nagyobb igénybevételnek van kitéve a láb. Hamarabb kialakulnak a bőrkeményedések, és kiszárad a bőr, ráadásul a melegben könnyedén meg is duzzadhat a lábfejünk és a bokánk. Este érdemes langyos lábfürdővel kényeztetni – a vízbe egy kis sót is szórhatunk vagy citromlevet csepegtethetünk.

Utána pedig jöhet a lábmasszázs a LUSH Pink Peppermint kényeztető, enyhén mentolos lábkrémével, amely egyszerre hidratál, hűsít, és extra hatóanyagként gombaölő hatású bársonyvirág-olajat is tartalmaz. A Rossmann Fuss Wohl Mousse to Oil lábápoló hab is egyesíti magában a könnyű habok gyors felszívódását és az olajkomplex alapos hidratáló, tápláló hatását.

Mind egy szálig!

Arra is jobban figyelünk ilyenkor, hogy a zavaró szőrszálakat eltávolítsuk a lábunkról és a hónaljunkról. A szőrtelenítésre számtalan eljárás létezik az egyszerű borotvától a már otthon is használható villanófényes, tartós szőrtelenítő gépekig.

A gyantázás tartós, mégis egyszerű, és viszonylag fájdalommentes módszere a szőrszálak eltávolításának. A dm Balea családjának hideggyanta-csíkjai segítségével pedig otthon is kivitelezhető, a kozmetikushoz sem kell bejelentkeznünk miatta. Ugyanennek a termékcsaládnak a szőrtelenítés utánra ajánlott bőrnyugtató krémje pedig arról gondoskodik, hogy az irritált bőr gyorsan megnyugodjon – ily módon tökéletesen beleillik a nyári bőrápolás kötelező kellékeinek sorába.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com