Tudatos fényvédelem családodnak

Elérkeztek az első napsütéses, meleg napok – ilyenkor már időszerű beszerezni a fényvédő krémet. De vajon miért van szükség rá, és hogyan kell használni, hogy az egész családot megóvjuk a napsugárzás ártalmaitól?

Az ultraviola sugárzás a nap legnagyobb energiájú sugártartománya. Rengeteg olyan hatással bír, ami miatt egész télen várjuk a nyarat: a napsütésben jobb a kedvünk, kevésbé vagyunk stresszesek, a D-vitamin az egész szervezet működését támogatja, ráadásul a bőrbetegségek egy része is gyorsabban gyógyul a fényre. Ám az UV-sugárzásnak ártalmai is vannak: gyorsabban öregszik tőle a bőr (egyesek szerint a bőr öregedésének akár 80 százalékát is a napsugárzás okozza), és megnő a bőrrák veszélye. Épp ezért megfelelő fényvédő szerekkel kell óvni a bőrünket az erős napsugárzás ártalmaitól.

A bőr magát is óvja a napsugárzás ártalmaitól

A bőr az UVB-sugarak egy részét képes blokkolni, így valamelyest ellenáll a napfénynek. Ez azonban korántsem elég: a napégésért felelős UVB-sugarak mellett ott vannak még a fény okozta bőröregedését, a bőrrákért és a napallergiáért felelős UVA-sugarak. Ezek ellen tehetetlen a bőrünk, ráadásul ezek azok a sugarak, amelyek még az üvegen is áthatolnak, tehát az sem véd meg ellenük, ha az irodában, vagy az autóban, az ablak mellett ülünk. Épp ezért a napvédő szerek közül is csak azok hatékonyak, amelyek mind az UVA, mind pedig az UVB sugarak ellen védelmet nyújtanak.

Mit jelöl a fényvédő faktor?

A fényvédő szerek csomagolásán a SPF felirat jelzi a fényvédő faktor számát: ez eredetileg azt jelöli, hányszor több időt tölthetsz el a napon bekenve, mint anélkül. Persze a legerősebb napvédőket sem érdemes próbára tenni azzal, hogy a déli verőfényben kifekszel a strandra, ez akkor is tilos, ha fényvédő krémet használsz. 11 és 3 óra között az árnyékban a helyed, ha pedig kisgyerek is van veled, akkor mindez fokozottan igaz. A kicsik érzékeny, vékony bőre ugyanis fogékonyabb a leégésre.

Ráadásul a bőr nem felejt: a gyerekkorban begyűjtött fénykárosodás könnyen lehet, hogy majd csak évtizedekkel később okoz problémát. Épp ezért érdemes a gyerekeket minél inkább óvni a közvetlen, erős napsugárzás ártalmaitól. Akár UV-szűrős strandruhát is adhatsz rájuk, és természetesen használni kell a kimondottan gyerekek részére tervezett naptejeket is. A kicsik bőre más típusú összetevőket igényel, mint a felnőtteké, épp ezért ne a felnőttek fényvédőjével kenegesd őket.

Az SPF rövidítésű faktorszám mellett még egy fontos rövidítést érdemes megkeresni a terméken: ez a PPD, amely az UVA-sugarak elleni védelmet jelöli. Az tekinthető biztonságos napvédő krémnek, amelynek csomagolásán a PPD/SPF aránya három, vagy annál nagyobb.

Milyen a jó fényvédő krém?

A legjobb fényvédő krémek fontos tulajdonsága, hogy fotostabilak, vagyis a fény hatására nem veszítenek védő képességükből. Víz- és izzadság-állóak, így akár úszás közben is védenek a napsugárzás ártalmaitól. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene újrakenni magunkat és a gyerekeket, miután kijöttünk a vízből a partra – törölközésnél ugyanis a krém nagy részét ledörzsöljük a bőrünkről.

Gondoljunk arra is, hogy a fényvédőt nem csak a strandon kell használni: egy lenge, világos ruha csak a napsugárzás egy részét szűri ki, így akár pólóban is lesülhetünk. Arról nem is beszélve, hogy az arcunk a városban, a smink alatt is ki van téve a napsugárzásnak, nemcsak nyáron, hanem tavasszal, ősszel, sőt, még télen is.

A fejbőrünk és a szemünk is érzékeny a napsugárzás ártalmaira. A vékony szálú, világos haj, és a gyerekek pihés haja átengedi a sugárzás jó részét, így a fejbőr leéghet, sőt, akár napszúrás is kialakulhat. Hordj kalapot, sapkát, és figyelj arra is, hogy a gyerekek feje védve legyen. A szem védelme érdekében pedig hordj UV-szűrős napszemüveget, és adj napszemüveget a gyerekekre is. Figyelj a minőségre, az olcsó, UV-védelemmel nem rendelkező darabok többet árthatnak a szemednek, mint amennyit használnak.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by LifeTints életmódblog alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com