Tippek a tavaszi tisztaság megteremtésére

Tavasszal szinte mindenkinek igénye támad arra, hogy megszabaduljon a szükségtelen dolgoktól, és nagytakarítást végezzen a lakásban. De vajon hogyan könnyítheted meg a dolgodat? Adunk néhány tippet.

Az éves vagy féléves nagytakarítás már az ősi társadalmakban is jelen volt – egyes ünnepek idején mindenki igyekezett újjátenni mindent az otthonában, és így az életében is. Ezek a tisztasághoz kapcsolódó szertartások később a keresztény ünnepekhez is hozzákapcsolódtak, nem véletlen, hogy a mai háziasszonyok is Karácsony és Húsvét előtt tesznek a legalaposabban rendet az otthonukban. Ám ez a legkisebb lakásban óriási munka – még szerencse, hogy némi tervezéssel megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

Legyen ütemterved!

A legelső feladat: készíts menetrendet. Van, aki néhány nap alatt, egyben szereti letudni az egészet, és élvezi, hogy teljes tisztaság van, van, aki inkább kevesebb feladatot vállal egy napra, mert nem szeret egész napokat takarítással tölteni. Azt, hogy melyik csoportba tartozol, csak te tudhatod, épp ezért, a legjobb ütemtervet is csak te állíthatod össze. Írd össze a feladatokat, és oszd fel őket úgy, hogy neked a legjobban megfelel. Ne hagyd ki az olyan ritkán végzett dolgokat sem, mint a textíliák, például a függönyök mosása, a nagyobb bútorok mögött felgyűlő porcicák eltüntetése, vagy a hűtő leolvasztása. Végső esetben az sem nagy gond, ha egyes feladatok az ünnep utánra maradnak, a lényeg, hogy szépen, adagonként végezz mindennel.

Mielőtt hozzákezdenél a nagytakarításhoz, rendezz nagyobb selejtezést, hiszen kevesebb holmit sokkal könnyebb rendben tartani.  Persze nem kell túlzásba vinni a dolgot, akármennyire is divatos most a minimalizmus, ha nem a te világod, akkor nyugodtan tartsd meg azt, ami közel áll a szívedhez.

A sok éve porfogó, „majd csak jó lesz valamire” jeligével tárolt holmiktól azonban jobb a tisztaság jegyében megválni. „tegyél félre” egy üresen maradt polcot vagy szekrényrészt azoknak a dolgoknak, amelyek a takarítás után percekkel máris elkezdenek majd felhalmozódni. Persze ha lehet, a legtöbb felesleges dologtól már akkor szabadulj meg, amikor még meg se vetted, vagyis annyit vásárolj, amennyire szükséged van. Azzal azonban mindenképp érdemes számolni, hogy a tárgyak beáramlását nem tudod nullára szorítani.

A leolvasztott hűtőből is válogasd ki a lejárt, esetleg megromlott ételeket. Ha a tavaszi életmódváltásra is elszántad magad, érdemes a kísértést jelentő édességektől és egészségtelen ételektől is megválni, helyette pedig frisset, fogyókúrásat vásárolni, de csak olyan mennyiségben, amennyi biztosan elfogy.

Tisztaság fentről lefelé

Ha előre látod, hogy nem fogsz mindennel végezni, a falak leporolásával, és a textilek felfrissítésével kezdd, ezek ugyanis nagyon látványos eredményt nyújtanak. A falakat felmosófára tekert nedves ronggyal vagy porszívóval tisztíthatod le a leghatékonyabban, a textileket, például a függönyöket pedig nemcsak kimosni érdemes, hanem le is cserélheted őket könnyebb, nyári hatású darabokra.

A nehéz sötétítő helyére kerülhet egy finomabb, légiesebb, nyárias darab, míg a meleg paplanok helyét átvehetik a könnyű, nyári plédek. Ilyenkor már a legtöbbször megengedi az időjárás, hogy elrakd a meleg télikabátokat, csizmákat, és elővedd a nyári ruhatárat. Természetesen a ruhákat, cipőket is mindig tisztán érdemes eltenni, így kevésbé károsodnak.

Évszázados bölcsesség, hogy a takarítást fentről lefelé érdemes végezni. Így ugyanis a felvert por nem száll rá a lentebbi, már megtisztított dolgokra. Vagyis a felmosás csak akkor következik, ha már minden szükségessel végeztél, ez legyen az utolsó mozzanat a tisztaságért.

Vegyszer nélküli tisztaság

Ahogy Karácsony előtt sem, úgy a tavaszi nagytakarításnál sem érdemes a tökéletesség csapdájába esni. Tökéletes otthon, makulátlan tisztaság nem létezik, vagy ha igen, nagyon kényelmetlen lehet benne élni. Segítséget kérni sem szégyen, hiszen ahogy a rendetlenséget is az egész család csinálja, úgy a takarításban is mindenki részt vehet korához s teherbíró képességéhez mérten. Ha viszont csak egyedül szeretsz rendet rakni, az is nagy segítség lehet, ha apuka elviszi a gyerekeket a játszótérre.

Mivel a takarításhoz használt erős vegyszerek nem tesznek jót a szervezetednek (egy kutatás szerint a rendszeresen takarító nők tüdejének például jobban ártanak, mint a dohányzás), cseréld le őket takarékos, hagyományos háziszerekre. A mikroszálas törlőkendőkre ráadásul az esetek többségében nem is kell vegyszert tenni: a viszonylag olcsón megvásárolható törlőkendőket csak nedvesítsd be, és máris remekül elbánnak a kosszal.

A szódabikarbóna fehérítő- és súrolószerként is beválik, sőt, ha nyitott tálkában a hűtőbe teszed, szagtalanítóként is remek. Az ecet savasságánál fogva eltüntetni a makacs vízkövet: ha nehezen válik le, nedvesíts be egy rongyot ecettel, tekerd a vízköves csap vagy zuhanyfej kőré, majd fél óra múlva sikáld le. A bútorok ápolására, fényesítésére portörlés után néhány csepp olívaolaj a legjobb.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by Lifetints életmódblog alapító-szerkesztője

 

Fotók: freepik.com