Tippek a Happy Family ajánlásával: Játszani is engedd – a természetben!

Az ember természeti lény, tudjuk, hogy gyerekre és felnőttre egyaránt jótékony hatást gyakorol a természetben töltött idő, de erről mintha néha elfeledkeznénk. Túl sokat vagyunk a négy fal között, és túl sokat bámuljuk a képernyőket, legyen az a tv, a számítógép vagy a mobil. És nemcsak mi, felnőttek, hanem a gyerekeink is, már egész kicsi koruktól. Pedig megszámlálni sem lehet, mennyi jó hatás éri a gyerekeket, ha eleget tartózkodnak a természetben. Megpróbáljuk elmagyarázni Nektek, miért is olyan fontos családi kirándulásokat tenni hétvégén egy közeli erdőbe, miért is érdemes erdei iskolába járatni a gyerekeket, például a nyári szünetben, és természetesen ajánlunk is néhány jól bevált kirándulási célpontot.

Szabadság, jelenlét, ellenállóképesség…

Megfigyelted már a természetben játszó gyerekeket? Láttad azt az elmélyültséget, ami ilyenkor oly nagyon jellemző rájuk? Észrevesznek mindent, figyelnek mindenre, szöszölnek, alkotnak. Ha hagyjuk őket, előbb-utóbb belefeledkeznek abba, amit csinálnak, és teljes odaadással építik gallyakból a bunkit, figyelik a hangyákat, bogarakat keresnek a kövek alatt, sziklákra és fára másznak, mindenről leugrálnak és folyton mozognak, futkosnak. Ilyenkor nagyon szabadok és boldogok. Minden érzékszervük közvetlen ingereket kap. A fatörzsek érdessége, a virágszirmok bársonyossága a kézben, a madárcsicsergés, a bogárzümmögés és az avar zizegése a fülben, a földszag és a fenyőillat az orrban mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek elemi szinten, a testi érzetein keresztül kapcsolódjon a világhoz. Néha fúj a szél és megered az eső, de a természet elemi erői csak megedzik a gyerekeket. Hozzászoknak, hogy a szabadban rengeteg olyan helyzet adódik, amikor meg kell acéloznunk magunkat, ki kell bírnunk az időjárás szeszélyeit és a ránk törő fáradtságot, és ez az ellenállóképesség bizony egész életünkben jól szolgálatot tesz.

Kapcsolódás, kötődés, figyelem, G vitamin

A természet a gyerekek számára olyan kapcsolati teret jelent, ahol másokkal találkozhatnak. Nemcsak a játszópajtásaikkal, hanem a fákkal, a növényekkel, az állatokkal. Találkoznak izgalmas dolgokkal és szép helyekkel, az évszakok mindig ismétlődő folyamataival és hangulataival. Számos kutatás bebizonyította már, hogy a természetben töltött idő függvényében mérhető különbség mutatkozik a gyerekek figyelmi funkcióiban, társas készségeiben és a stresszel való megküzdésében. Az eredmények annyira meggyőzők, hogy a kutatók „G” (green) vitaminként utalnak a természettel való közelség fontosságára. Természethiány zavarkén tírják le azt a jelenséget, amikor a lakásban, képernyők előtt töltött idő mennyisége miatt a gyerekek eltávolodnak a természeti környezettől.Míg a képernyős tevékenységek főként vizuális ingereket használnak, addig a kint szaladgálás, bújócska a vizuális, akusztikus és egyéb ingerek széles skáláját megjelenítik. A zöld környezet mozgásra késztet, ami nem csak fizikailag előnyös, hanem mentálisan is.

 

Így csald ki a természetbe

Annak ellenére, hogy a legtöbb gyerek élvezi a szabadban töltött időt, előfordulhat, hogy otthon, vagy az iskolában nehéz kimozdítani őket a négy fal nyújtotta passzivitásból. Előfordul, hogy erdei kirándulásunk nagyon nehezen indul, de aztán amikor áttörik az ellenállás fala, legtöbbször alig lehet hazaindulásra ösztökélni a kipirult arcú, sáros cipőjű, de csillogó szemű lurkókat. Bizony érdemes mindent bevetni a cél érdekében! Keressünk erdei iskolákat, erdei szakköröket, ahol képzett szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, vagy nevezzünk be olyan családi erdei túrákra, ahol a túravezető bevonja a gyerekeket a felfedezésbe, ráirányítja figyelmüket a legapróbb csodákra is, és magyarázatot ad az észlelt jelenségekre, választ ad a kérdésekre.

Tipp a Happyfamily ajánlásával:

Budapesten, a Hármashatárhegy tetején működik az Erdőajándéka Erdei Iskola, ahol igazán értenek a gyerekek nyelvén. Az iskolai szünetekben napközis erdei élménytáborokba várják az 5-12 éveseket, havonta szerveznek családi bakancsos túrákat, sőt még erdei születésnapokat is rendeznek a különleges attrakciókkal berendezett erdei iskola épületben és annak erdei környezetében. www.erdoajandeka.hu

Kirándulási ötletek Budapesten és környékén

Hétvégi családi kirándulásra nem tudunk jobbat, mint a főváros legendás zöld helyei. Pár órára irány a Margitsziget, de egész napra már érdemes felmenni a budai hegyekbe is a Normafához, a Libegőhöz és az Erzsébet kilátóhoz. A Budakeszi Vadasparkot is látni kell időről időre! Nagyvadak, kisvadak, simogatható állatok szereznek örömet a család minden tagjának, de van játszótér, vadles, tűzrakó hely és vidéki háziállat bemutató is.

A főváros környékén Hangya Dani interaktív kalandokkal várja a kicsiket a Gyadai tanösvényen a Naszály lábánál, de izgalmas délutáni kirándulás lehet elzötyögni kisvasúttal a Királyrétre, majd ott tölteni a napot a természet szívében.

Szerzőnk: Mészáros Marianna, utazási szakértő

Fotók: a Szerző saját fotói, valamint pixabay.com