Tavaszi szünet 2024: ezek a legjobb programok!

Húsvét hétfőn, azaz április első napján még épp, hogy csak elkezdődik a tavaszi szünet. Itt az idő, hogy bemutassuk, milyen izgalmas programokkal lehet lekötni a gyerekeket ezekben a napokban.

Tavaszi szünet egy kis művészettel

Bár a klasszikus művészeti kiállításoknak is megvan a maga varázsa, ma már gombamód szaporodnak a különleges, immerzív élményt kínáló múzeumok. Hogy mit is jelent ez? Fényeket, hangokat, illúziókat, amelyeket nem csak lefotózhatunk, hanem szó szerint besétálhatunk az élmény belsejébe, a részévé válva annak.

A budapesti BOK csarnokban Vincent van Gogh festményeivel ismerkedhetünk ezen a módon: a tárlat nem eredeti festményeket vonultat fel, hanem egy többdimenziós, interaktív élményt hoz létre.

Aligha volt módja bárkinek is korábban belépni egy van Gogh mű belsejébe, vagy egy nyugágyban ülve élvezni a megelevenedő festmények látványát zenével, idézetekkel kiegészítve. A kiállításon a virtuális valóságot is segítségül hívhatjuk ahhoz, hogy a hányatott sorsú holland festő műveiben sétálgassunk.

Aki viszont inkább a családi színházi programokat kedveli, annak a komáromi Monostori Erőd tartogat élményeket. Március 30-án és április elsején mutatják be A gonosz mostoha című családi musicalt. Vajon mi vezetett ahhoz a sztereotípiához, hogy egy mostoha csak gonosz lehet? A zenés családi történet a szeretetről, a családról és az előítéletek veszélyeiről mesél.

Romantikus kastélytúrák

Vajon melyik kislány ne akarná magát hercegnőnek érezni legalább egy napra? Az ország romantikus kastélyai erre adnak kiváló lehetőséget. A nádasdladányi Nádasdy-kastély a maga korában, amikor a korábbi barokk kúriát 1873-ban átépítették, rendkívül modernnek számított, hiszen vízvezetékkel, csatornával és gázvilágítással is rendelkezett. A különálló épületben helyet foglaló konyhából sínen juttatták el az ételeket a főúri asztalig. A kastély kiállításán ilyen, és ehhez hasonló történeteket ismerhetünk meg, és ha jó az idő, a kastélykertben is tehetünk egy sétát.

Még izgalmasabb gróf Sándor Móric, a bajnai Sándor-Metternich kastély ura, az „Ördöglovas” néven ismert különc arisztokrata története. Kastélyában hallhatunk arról, hogyan keltette fel későbbi felesége érdeklődését egy bravúros ugratással, vagy arról, hogy időnként még a kastély lépcsőin is lóháton közelekedett.

A keszthelyi Festetics-kastély is a magyar arisztokrácia emlékét őrzi: a Helikon Kastélymúzeum legszebb terme az 1801-ben elkészült Könyvtárterem, ahol ma is található néhány olyan könyvritkaság, amelyből az egész világon csak néhány példány van. Az angolkert pedig a tavaszi szünet idején már színekben, illatokban pompázik – ne hagyjuk ki a halastó élővilágának megfigyelését, sem pedig Európa legnagyobb hibiszkuszgyűjteményét!

A tavaszi szünet idején ébred a természet

A tavaszi szünet hete kiváló alkalmat teremt arra, hogy kimerészkedjünk a szabadba. Az ország minden pontján elhelyezkedő tanösvények az érintetlen természet élményét kínálják: itt az élőhelyükön figyelhetjük meg a növényeket, állatokat, és közben a városi zajt is magunk mögött hagyhatjuk. A Hortobágyi madárparadicsom a halastavi-tanösvényről nézve mutatja legszebb arcát a tavaszi madárvonuláskor. Kócsagok, nyári ludak, nagy lilikek, kanalasgémek tömegét vonzza ez a terület, ahol pihenni vagy költeni állnak meg. Kisvonattal, gyalog vagy akár kerékpárral is felfedezhetjük ezt a csodavilágot.

Mit ér a tavaszi szünet egy kis kaland nélkül?

A gyadai tanösvény bátran pályázhat az ország legkalandosabb tanösvényeinek járó elismerésért: a 13 állomásos útvonal igazi családi élmény. Itt található az ország egyik leghosszabb függőhídja. A szendehelyi Katalinpusztáról indul, és erdőn, réten, majd mocsárvidéken is átvezet.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője