Tanévvégi ajándéktippek: Óriási és különleges képeskönyvek

Közeledik a tanév vége! Jönnek a ballagások és egyéb remek indokok arra, hogy gyönyörű és különleges könyvekkel lepjük meg a környezetünkben lévő gyerekeket. Tudjátok azok, amiket mindig kiszúrunk a könyvesboltok polcain, hiszen nem csak szépek, hanem általában hatalmasak is. Másképp nem tudnának érvényesülni azok a fantasztikus illusztrációk, melyek a lényegét adják ezeknek a könyveknek. A teljesség igénye nélkül válogattunk Nektek, reméljük,  találtok kedvetekre és a gyerekek érdeklődési körének valót.

Piot Socha – Méhek
A Manó Könyvek fantasztikus újdonsága nem csak a szépségével lóg ki a sorból, hanem magával a témaválasztással is. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet ezeknek az apró állatoknak a fontosságára, hiszen a mézkészítésen kívül még rengeteg munkával járulnak hozzá a természet megfelelő működéséhez.
A könyvből végig nézhetjük, hogy a méhek munkája körülbelül a történelemmel egyidős. Minden korszakban felismerték munkájuk fontosságát és vigyáztak rájuk. Megcsodálhatjuk, hogy milyen különleges kaptárakat építettek nekik. Felfedezhetjük, hogyan épül fel egy raj, illetve egy család, de azt is, hogy miért járnak a méhek egymásnak táncot. Komolyan merjük állítani, hogy lélegzet elállítóan szép könyv! Az illusztrációk hatalmasak és nagyon szerethetők. Az információk éppen csak egy kis sávban találhatóak meg az oldalak alsó részén. Ne hagyjátok ki!

7-12 éves gyerekeknek ajánljuk

Rudyard Kipling – A dzsungel könyve
A Disney mesének hála mára már senkinek nem kell bemutatni Rudyard Kipling regényét és annak főhőseit: Mauglit, Bagirát, Balut, Kát, Shirkánt és a többieket. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire cseng össze a Disney-féle történet és a klasszikus regény. Ebben az említett könyvben a klasszikus történet lett átdolgozva, ezáltal, aki a rajzfilm által felvázolt történetre számít, azt meglepetés érheti.
A könyvet gyönyörű, gigantikus képekkel látta el a francia illusztrátor, Quentin Grébar. A történet nem lett lebutítva, inkább úgy mondanánk, hogy gyerekek számára emészthetővé egyszerűsödött.

Aki ebben a könyvben megszereti a történetet, biztosan kedvet kap, hogy az eredeti regényt is elolvassa majd.

10-99 éveseknek ajánljuk

Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski – Föld alatt/Víz alatt
Ez a nem csak szuper látványos, hanem nagyon-nagyon informatív és érdekes könyv: az egyik kedvencünk! Több szempontból is különleges. Az egyik a témaválasztás. Ki az szülő, aki nem kapott már olyan kérdést, hogy mi van a föld alatt, honnan jön a víz, hova folyik az eső és ehhez hasonlók? Ha szeretnétek a válaszokat, mint egy prezentációt tálalni akkor nem is érdemes megvárni, hogy kiemeljük a könyv másik különlegességét.

Ami pedig nem más, minthogy ez a könyv kétirányú! Ez pedig azt jelenti, hogy ha az egyik irányból kezditek el, akkor előbb a föld alatti világot fedezhetitek fel: az üreg lakó állatok lakásait, a hangyaboly felépítését, a különböző közművek csöveinek elhelyezkedését és így egyre mélyebbre jutva eljuthattok a Föld középpontjához. Ha pedig a másik irányból kezdtek neki felfedezni, akkor előbb a folyók és tavak élővilága tárul elétek, majd megfigyelhetitek a búvárruhák és a tengeralattjárók fejlődését. És így is a eljuthattok a Föld magjához. Kihagyhatatlan kaland!

8-12 éves gyerekeknek ajánljuk

Aleksandra Mizielinska, Daniel Mizielinski – Világlátó – térképkönyv

Ki ne szeretne világot látni? Szerintem ez mindenki vágyai között megtalálható. Ezzel a könyvvel a kezetekben ezt úgy is megtehetitek, hogy a lakást sem hagyjátok el. Ezzel a térképkönyvvel nem csak az országok földrajzi elhelyezését tudjátok betájolni, hanem érdekes és izgalmas rajzok segítségével megfigyelhetitek az országokra, városokra jellemző dolgokat. Legyenek azok népviseletek, ételek vagy akár természeti csodák. Lapozgassátok és fedezzétek fel a csodálatos világot, amelyben élünk!

9-12 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Szerzőnk: Fejős Panni