Könyvek gyerekekről felnőtteknek, avagy egy csokornyi szülőknek szóló könyv

A gyereknevelés bármely szakaszában elérkezhet egy pont, mikor jól jönne egy kis segítség. De melyik könyvet válasszuk? Hiszen a könyvesboltokba belépve hatalmas választék tárul elénk.

Szülőknek szóló könyv

Olyan könyveket gyűjtöttünk össze Nektek, amik számunkra már segítséget és jó ötleteteket nyújtottak egy-egy nehezebbnek tűnő időszakban. Íme 7 könyv gyerekekről felnőtteknek.

Gerlinde Orten – Gyógyító mesék

Az egyik terápiás alapszabály úgy tartja: „amíg nem szenvedsz eléggé, addig nem akarsz változni”. Ez a könyv 3-7 év közötti gyermekek általános problémáira a mesék segítségével kínál megoldást. Olyanokra, mint a dadogás, körömrágás, félelem a sötétben vagy esetleg a bepisilés. Az egyes témákat meséken keresztül dolgozza fel. Minden fejezet előtt található egy rövid bevezető az adott gond lehetséges orvoslásáról, majd jön a mese, végül egy szülőknek szóló jegyzet található. Az író szerint célszerű a szülőknek elmélyedni a problémák leírásában, mert sokszor ők maguk okozzák azokat. Érdemes a meséket többször is elolvasni a gyerekeknek, míg teljesen fel nem oldódnak bennük is a gondok.

Kádár Annamária – Mesepszichológia

Mélyenszántó, szeretettel teli és végtelenül optimista könyv a mesékről valamint rólunk, akik meséljük és meghallgatjuk azokat. Szakkönyvhöz képest nagyon érthető és olvasmányos könyv, de az olvasó mégsem érzi, hogy egy lebutított könyvet tart a kezében. Nem csak bemutatja és leírja a problémákat, hanem megoldást is kínál rá. Segít megérteni a gyermeki gondolkodást miközben szemelvényeket kapunk pozitív pszichológiából és érzelmi intelligenciáról.

A könyv egyértelmű bizonyítéka annak, hogy cseppet sem felesleges pszichológiáról beszélni, gyerekek esetében pedig különösen nem! A második rész pár nehezebb korszakot vesz át pl.: dackorszak, testvér féltékenység, veszteségélmény, félelmek-szorongások. Mégis kifejezetten megnyugtató olvasni ezeket, mert szembesülünk azzal, hogy nem csak a mi családunkban és a mi gyerekünknek vannak problémái, így azok kevésbé tűnnek ijesztőnek.

Tracy Hogg – A suttogó titkai

Az anyukák között az egyik legmegosztóbb könyvnek számít. Mivel nincs két egyforma gyerek, úgy nincs két egyforma szülő sem: a jó tanácsok nem működnek mindenkinél egyformán. De azt le kell szögezni, hogy a könyv szerzője két gyerekes anyuka, védőnő és gondozó. Tele van praktikus tanácsokkal, gyakorlatias ötletekkel.  Az első rész kifejezetten a csecsemőgondozásról szól: a szokások kialakításáról már egészen pici korban, egészen a szobatisztaság eléréséig és a dackorszak kezelésig. Az író a saját tapasztalatai megosztásával segít, hogy a szülők megnyugodjanak és magabiztosabbnak érezzék magukat. Kezdő szülőknek kifejezetten ajánlott! További részei egészen a kamaszkorig segítik a szülőket.

Pamela Druckerman – Nem harap a spenót

Szintén igen megosztó könyv.  Az írónő olyan amerikai, aki egy brit férfival kötötte össze az életét majd Franciaországban vállaltak gyerekeket. A francia konyha világhírű, ugyanúgy, mint a francia divat. De tudtátok, hogy létezik francia gyereknevelési módszer? Remekül állítja szembe az amerikai és a francia gondolkodásmódot gyereknevelés területén. Kellő humorral és racionalitással teszi mindezt.  A könyv a fő hangsúlyt arra helyezi, hogy a gyerekünk megszületésével nem szűnünk meg nőnek lenni, valamint a gyereknevelés nem azt jelenti, hogy mindent engedünk és mindenről lemondunk.

Vekerdy Tamás – Nagy családkönyv

Vekerdy Tamást nem kell bemutatni a magyar szülőknek! Ez a könyve remek összegző mű, amelyben a kisgyermekek életkora szerint vannak rendezve az íróhoz küldött levelek és az arra adott válaszok. Rengeteg gyakorlati tanácsot ad, nem kategorizálja, hanem differenciáltan kezeli a gyerekeket. Humoros és könnyed tanácsokat ad, a szülőket felmenti mindenfajta megfelelési kényszer alól. Kiemelt figyelmet kap a gyerek önálló játékra tanítása, a tapasztalati, megfigyelésen alapuló tudás megszerzése és a meseolvasás, mesemondás jelentősége. Nem teljesítmény orientált. Olyan hasznos tanácsokkal látja el a szülőket, amelyeket nem csak egyszer érdemes átfutni, hanem érdemes újra és újra elolvasni.

 

Dr Kovács Ágnes – A doktor néni könyve

Remek könyv, melynek minden kisgyerekes háztartásban helye van. Nem csak egészségről, hanem nevelésről is szól. Sokat segíthet azoknak, akik nem szeretnek, vagy nem akarnak minden kérdésükkel a gyerekorvoshoz szaladgálni. Jól áttekinthetően mutatja be az általános betegség tüneteket és megoldásokat is javasol: bölcs és gyakorlatias tanácsokat ad a korszerű gyermektáplálás, az egészséges életmódra, higiéniára nevelés, a védőoltások, a házi patika és az otthoni ápolás szabályai terén.

Nagyon fontos szempont, hogy a könyv szerzője magyar, aki ismeri a magyar kultúrát és a hazánkban elfogadott társadalmi elvárások szerinti elveket is, így segítséget, javaslatokat közvetít az olvasó felé. A szerző három évtizede praktizáló gyerekorvos, aki komplex módon foglalkozik a gyerekekkel – nem csupán a betegségekkel, hanem fejlődéslélektannal, táplálással kapcsolatos kérdésekkel is.

 

Peter Ballnik – Móra Családi iránytű – Apák kézikönyve

Anyukáknak szóló általános gyereknevelési és babagondozási könyvekből rengeteg van. Kizárólag apukáknak szóló könyvből viszont nincs túl sok egyelőre. A szülőséget természetesen nem lehet könyvből tanulni. Sem az anyaságot, sem az apaságot. De tapasztalatom alapján a szülőknek szóló könyvekben általában akad egy-egy olyan mondat, ami éppen nagyon jól jön az embernek az adott pillanatban.  Vagy néha még a teljesen magától értetődő dolgok sem feltétlenül jutnak az eszünkbe és jól jön egy kis emlékeztető… A könyv nagyon olvasmányos, jól követhető.

Az a pozitív világszemlélet, amit az író közvetít ebben a könyvben nagyon hiányzik általában a szülőket segítő könyvekből.

A könyv alappillére az apa szerepe: miként vezesse be gyermekét a világba, ismertesse meg vele azt, bátorítsa, segítse őt miközben erős, megbízható támasza is legyen.

A kötet további részei is nagyon fontos témákat boncolgat, mint például A digitális nemzedék nevelése. Ez a téma a mai szülőknek biztos rengeteg fejtörést okoz és sokakat foglalkoztat. A szerző olyan szakember, aki több száz cikket és több tucat könyvet jelentett meg. Biztos, hogy a tanácsai segítségünkre lesznek. Hiszen, a mi gyerekeink nem abban a világban nőnek fel, mint amiben mi nőttünk. A mobiltelefon, az internet és a közösségi média számukra természetes velejárója az életnek. A fejezetek úgy vannak felépítve, hogy nem csak a leírását tartalmazzák egy-egy témának, hanem extra „infó ablakokat” és konkrét tanácsokat is találunk mellette.

Forrás: Fejős Panni

MEGOSZTÁS