Szoptatás: öröm legyen babának, anyának!

A szoptatott csecsemő később ritkábban szenved 1-es típusú cukorbetegségben vagy gyulladásos bélbetegségben, és szellemi fejlődése is jobb, mint a tápszerrel tápláltaké. A szoptatásnak óriási szerepe van az anya-gyermek közötti bensőséges kapcsolat kialakulásában is.

Dr. Prágai Ágnes házi gyermekorvossal beszélgetettünk még a szoptatás világnapja alkalmából (aug.1., a szerk. megj), ami mindenkor aktuális természetesen.

– Hátrányt szenved-e az a baba, aki csakis tápszert kapott?

– Igen, ez bizton állítható. A baba számára az egyedüli tökéletes táplálék az anyatej. Ez a leggazdaságosabb táplálék, mindig készen van, hozzáférhető, steril. A tápszeres táplálás nagyobb anyagi terhet ró a családra. Az anyatej állandó hőmérsékletű, azonnal kéznél van. Friss, baktériummentes, ezért csökkenti az emésztőrendszer megbetegedési kockázatát. Baktérium- és vírusellenes ellenanyagokat tartalmaz, ezen belül is nagy koncentrációban IgA-t, mely megakadályozza a kórokozók bélfalhoz tapadását. Számos olyan, tápszerben valószínűleg soha be nem kerülő védőanyagot tartalmaz, melyek megóvják a csecsemőt bizonyos fertőzésektől.

– Mi az oka az esetleges szoptatási nehézségeknek?

– A csecsemő sikeres anyatejes táplálása az édesanya és a kisbaba közti együttműködésen alapszik, mely az első szoptatással kezdődik. Minthogy az anyai érzelmek könnyen átterjednek a gyermekre, szoptatási nehézségek sokkal gyakrabban fordulnak elő feszült, aggodalmaskodó, ingerlékeny, hirtelen természetű vagy érzelmi téren ingatag nőknél.

– Kaphat-e gyulladt mellből tejet a baba?

– A gyulladt mell gyógyszeres kezelést igényel. Bizonyos gyógyszerek szedése esetén a szoptatást nem kell felfüggeszteni, sőt a szoptatásnak terápiás értéke van. A gyulladt mellből fejjük ki a tejet, és a másikból szoptassunk.

– Meddig lehet a fagyasztóban tárolni a tejet?

– Szopáskor jó, ha az egyik mellet teljesen kiüríti a baba. Ha ez nem történik meg, a fejés csak néhány percig történjék, amíg könnyen ürül a tej. A fejés semmiképpen ne legyen gyötrő. A lefejt tej hűtőben tárolandó és 24 óráig használható fel. Ha nagy mennyiségű a lefejt tej, fagyasztóban 3 hónapig eláll.

– A kiolvasztott anyatej meddig használható fel?

– A kimelegítést vízfürdőben végezzük! A mikrohullámú sütőben történő melegítésről ellentmondásosak a vélemények. A felmelegített tejjel csak egy alkalommal kínáljuk a csecsemőt, többszöri melegítés ellenjavallt.

– Mi az oka, ha nem gyarapszik megfelelő mértékben a baba?

– Ennek keresni kell az okát. Lehet kevés az anyatej, vagy hibás a szoptatási technika. Meg kell nézni, megfelelő-e az anya minőségi, mennyiségi táplálkozása, elegendő-e a folyadékbevitel, esetleg a csecsemőt valamilyen fizikai akadály gátolja a szopásban.

Tudtad?

A szoptatás legfontosabb előfeltétele a boldog, feszültségmentes lelkiállapot. A tejtermelést az aggodalom és a boldogtalanság képes legbiztosabban csökkenteni. Az anya kerülje a megerőltető tevékenységeket, de fontos a rendszeres testmozgás.

 

Minden benne van

A mennyiségileg és minőségileg megfelelően táplálkozó anya teje valamennyi szükséges tápanyaggal ellátja a csecsemőt, kivéve a D- és K-vitamint, valamint a vasat. A tejelválasztás beindulásában az első két hétnek döntő szerepe van. Az újszülött minél előbb kerüljön mellre, illetve minden alkalommal, ha éhes. A tápszer adása rontja a szopási készséget!

Forrás: Pingvin Patikák
Fotók: Pingvin Patikák/Shutterstock