Színesítsünk papírgömbbel!

Bár kint éppen sűrűn havazik, de naptár lassan kifelé mutat a télből. Fehérség ide vagy oda – lélekben már nagyon várom a színeket, és a hangos madárcsicsergést.

Ilyenkor szép lassan, a lakásban elkezdünk színesedni – nem bírok ellenállni a jácintoknak, nárciszoknak, a világhálón már egyre többször botlok bele húsvéti ötletekbe, de ne rohanjunk! Még kanyarban a farsang farka, a csibék és nyulak igazán várhatnak még egy-két hetet.

A következő ötletet egy barátnőm mutatta, és rögtön tudtam, hogy telitalálat!

Dekoratív, egyszerű, és nem igényel bonyolult hozzávalókat, ezen kívül pont megfelelően hivatott lekötni gyermekem hétvégére felszaporodó kreatív vegyértékeit. Ugyanis mi most egy ideje papírlázban égünk – lassan már csak lapáttal lehet takarítani a szobájában, ugyanis új hobbiként origamizik.

Már több kilónyi pillangónk, kolibrink, kígyónk és egyéb papír állatkánk van már, lassan mindenki kapott ajándékba és egy szatyorral az osztályba is jutott.

Mivel kitartóan és már igen precízen hajtogat – ami ebben a műfajban elengedhetetlen, igen jót tesz vele a kissé hebrencs és kapkodásra hajlamos természetének.

A következő csodához nem kell origami tehetség, csak szebbnél szebb színes papírok, egy jó olló és papírragasztó. Hamar elkészül, és abszolút gyerek kompatibilis, mert vágni és ragasztani mindenki szeret. A végeredmény pedig magáért beszél!

Hozzávalók egy nagyobb kb.: 15 cm átmérőjű gömbhöz: 18 db mindkét oldalán színes papír, papírragasztó, olló, kötöző vagy vastagabb cérna a felfüggesztéshez.

A köröket kivághatjuk tetszőleges méretre egy kistányérral, vagy akár pohárral, természetesen körzővel is. Nagyobbacskák egyedül, kisebbeknek segítséggel menni fog!

Természetesen készíthetünk sablonokat, egy vastagabb kartonpapír megfelelő hozzá, így később is felhasználhatjuk, ha nem találnánk megfelelő kistányért.

A megrajzolt papírokat sorra kivágjuk, majd mindegyiket félbehajtjuk.

Most következzék némi koncentráció: az első félkörívet belül, pontosan a felső ív közepén bekenjük ragasztóval, majd kívül végig kenjük az ív alsó egyenes alját, vékony csíkban.

Erre ráhelyezzük a következő félbehajtott papírt, amit viszont a külső ívén – kb. 10 és 2 óra magasságban bekenünk, majd ennek is jöhet az alsó egyenes részére némi ragasztó és rá egy újabb félkörív.

Itt váltogathatjuk a színeket, és alakíthatjuk ki a különböző színátmeneteket.

Addig csináljuk, míg minden papírunk egymáson fekszik. Pici száradási idő után, ragasszunk az alsó egyenes részre egy tetszőlegesen hosszú kötözőt, ez belülre kerül majd és ezzel tudjuk felakasztani a gömbünket.

Érdemes itt megjegyeznem, ha amennyiben a körívek vágása kissé szögletesre sikerült vagy nem elég szép az ív, ezen a ponton egy jó olló segítségével az egészet egyben még körbe lehet vágni, picit korrigálni.

Miután megszáradt, óvatosan kezdjük el szétnyitni. Ha jól dolgoztunk, akkor egy csodaszép mintájú papírgömb nyílik szét, aminek a két utolsó oldalát is össze kell még ragasztanunk.

Kis száradási idő után már egyben marad a gömbünk, de legyünk türelmesek, ragasztója válogatja, mennyi időre van szüksége.

Ezután keressünk neki egy szép helyet a lakásban és jöhet a következő!

Különböző méretű és színösszeállítású gömbök csodásan feldobják a lakást, készíthetünk színátmeneteset, szivárványszínűt, amire csak a papírunkból, időnkből és gyermekünk kreatív energiáiból futja!

 

Szerzőnk: Birta Diána, Happy Family DIY szakértő