Szállodai kisokos szülőknek

Valljuk csak be őszintén, hogy szülőként – egy, kettő vagy akár még több gyerekkel – nagyon nem egyszerű a nyaralás. Már a szervezés sem, hiszen ki tudja előre, hogy a kiválasztott helyen vajon minden családtag jól érzi-e majd magát. A következő megmérettetés aztán a pakolás, hogy a fontos dolgok a bőröndbe kerüljenek, és csak azok, hogy ne cipeljünk felesleget. Ugye mennyi agyalás és szervezés?

Danubius Health Spa Resort Aqua

Wellness Hotel Gyula

És ezek után megérkezünk egy helyre, legtöbbször egy szállodába, és ránk szakad a családi pihenés koordinálása. Hogy jól viselkedjen a gyerek, hogy akkor egyen, amikor illik, hogy időben elaludjon, de ne keljen a kakasokkal, hogy ne unatkozzon, hogy ne csak a tévét, a tabletet vagy a mobilt bámulja, és nem utolsósorban, hogy mi, szülők is tudjunk egy kicsit nyugodtan pihenni.

Velence Resort&Spa

Így végiggondolva, olyan ez, mint egy meredek hegymászás, ahol minden lépést meg kell fontolnunk, hogy a csúcsra jussunk.  Hogy a családi nyaralás olyan igazi legyen. Kacagós, pihenős, együtt játszós, jókat evős, nagyokat beszélgetős. Nem, ez nem álom! Okos szervezéssel, jó szálloda választással, a lehetőségek optimális kihasználásával és előre feltérképezésével egyre jobbak lehetünk a családi nyaralás szervezésben.

Tisza Balneum

Danubius Health Spa Resort Aqua

Milyen is egy igazi gyerekbarát szálloda? Négy fontos tényezőt kell alaposan körbejárnunk a bölcs választáshoz: a hogyan alszunk, mit eszünk, mit csinálunk és mennyit fizetünk kérdésköröket. Nézzük csak szépen sorban!

Thermál Hotel Aquaticum

Danubius Health Spa Resort Bük

A hogyan alszunk jól kérdésre viszonylag könnyű a válasz. Több vagy nagyobb gyerekekkel keressük a családi apartmanokat, összenyitható családi szobákat. Ezek lehetnek több légterű, kényelmes szobák, vagy két normál szállodai szoba, amit egy ajtó köt össze vagy választ el egymástól. Nagyon praktikus ez utóbbi, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy a nyugodt pihenésre, esetleg ebéd utáni szunyókálásra vágyó családtagok elkülönülhessenek. Nem minden szálloda rendelkezik ilyen összenyitható szobákkal, ilyenkor két egymás melletti szobát ajánlhatnak fel részünkre. Tizenéves gyerekekkel ez akár működhet is, vagy a biztonság kedvéért az egyik szülő az egyik szobába, a másik a másikba vonul. Tudjuk, nem ez a tökéletes megoldás, de kompromisszumok nélkül nincs is élet.

Portobello Wellness&Yacht Hotel

Pici gyerekkel egyértelmű a szállodai szoba kérdése, itt csak a rácsos ágy, utazóágy vagy pótágy a kérdés. Vihetünk persze saját utazóágyat a babának, de minden valamirevaló családbarát szállodában kérésünkre olyan ágyat tesznek a szobánkba, amilyet szeretnénk. Azt azért nem ajánlanánk, hogy egy szobába zsúfoljunk be egy rácsos ágyat a kicsinek és egy pótágyat a nagyobb gyereknek, hacsak nem 40-50 négyzetméteres az a szoba, ami azért elég ritkán adatik. Ilyenkor talán az a kompromisszumos megoldás, ha valamelyik gyerek velünk alszik a franciaágyon.

Park inn Zalakaros

A mit eszünk nagyon fontos kérdés. Ha gondtalan kikapcsolódásra vágyunk, hogy anya is mentesüljön a napi bevásárlás-főzés-mosogatás rutintól, menjünk szállodába, ne válasszunk önellátós apartmant. A szállodai kényelem, a napi többszöri terülj asztalkám, főleg ha az korlátlan, all inclusive ellátást jelent, nagyon megkönnyíti és megédesíti a pihenést. Gyerekekkel a félpanzió általában nem elég, nekik fontos az ebéd is, így szálloda választáskor mérlegelnünk kell, mi is van az árban, mit is kell még a csomagáron felül extra finanszíroznunk. Ha a választott szálloda all inclusive, tehát szinte egész nap folyamatosan van elérhető étel és ital, gyümölcs, fagyi, palacsinta vagy hotdog, akkor majdnem biztosra vehetjük, hogy gyermekünk megtalálja a kedvére való falatokat. És ha a gyerek eszik, nem nyafog és nem kell pörölni vele az étkezés miatt, akkor a szülők boldogok. Sőt a pénztárcájuk is boldog, hiszen az akár naponta háromszori fagyi vagy kétszeri sült krumpli sem jelent plusz kiadást.

Jufa Vulkán Fürdő Resort

Jobb helyeken gyermekbüfét is találhatunk, aminek előnye, hogy egyrészt a kicsik kedvencei kerülnek ott tálalásra, másrészt ezeket úgy alakítják ki, hogy a gyerekek már önállóan is tudjanak szedni ételt maguknak. És melyik gyerek ne akarna felnőtt lenni egy büféasztalnál?

Aquaworld Resort Budapest

Nagyon fontos kérdés az ilyen-olyan mentes étel, a mindenféle ételallergiák kérdése. Gyerekeket és felnőtteket is érint a glutén- vagy laktózérzékenység, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ha ilyen gondjaink vannak, az legyen az első kérdésünk a szálloda kiválasztásakor, hogy megkérdezzük, számíthatunk-e gluténmentes, laktózmentes ételekre. A tapasztalat azt mutatja, hogy az all inclusive szállodák kínálatában ez a lehetőség már biztosan adott.

Hotel Marina Port

Hotel Sonnenpark

Pici babánk etetésekor mindig kérhetjük a szálloda segítségét a bébiétel melegítővel, sőt jobb helyeken a bébiételt is biztosítják számunkra. Egy kérdést mindenképpen megér!

A mit is csinálunk kérdésre adott helyes válasz leginkább a gyerekeink korától függ. A legkisebbekkel, a totyogókkal még nincs sok programszervezési feladat, nekik elég egy kis víz, egy kis szelíd pancsolás, természetesen vízhatlan pelenkában! Figyelem! Ilyen speciális pelenkák általában kaphatók is a gyerekbarát szállodákban, nem érdemes cipelni! Kérdezzünk rá!

Hotel Karos Spa

Avalon Resort Spa

Az elevenebb ovis-kisiskolás korosztály imádja a szállodai animációt, persze, ha van a kiszemelt szállodában. És jó, ha van, mert ez némileg tehermentesíti a szülőt. Az ügyes és kedves animátorok szinte egész nap programokat szerveznek a gyerekeknek, játszanak, mozognak, pancsolnak és kézműveskednek velük. Igen, tudjuk, nem minden gyerek olyan bátor, hogy a szülei nélkül csatlakozzon egy először idegen társasághoz, gyereksereghez, de legyünk velük türelmesek! Egész biztosan belemelegednek majd a közös játékba, és anya mehet egy kis wellnessre.

Hotel Füred

Szálloda választáskor figyelmesen olvassuk el, van-e játszószoba az épületben, van-e kerti játszótér, homokozó, hinta, hiszen mindenkinek az a tuti, ha nem is kell kimozdulni az épületből, ha elég fél szemmel a pihenőágyról figyelnünk a közelben játszó csemeténket.

Hotel Castello Thermál&Spa

Barack Thermál Hotel&Spa

A mennyit fizetünk alapvető fontosságú. De ár-érték arányt nézzünk mindig! És figyeljünk a gyermekkedvezményekre! 2 éves kor alatt általában a legtöbb helyen ingyenes a gyermek tartózkodása és étkezése, ez igaz a nem gyerekbarát helyekre is. Gyerekbarát szállodákban legtöbb helyen 6 éves kor alatt érvényes az ingyenesség, ami időszakonként és szállodai akciónként felmehet akár 12 éves korig is. Hihetetlen? Pedig igaz, járjunk nyitott szemmel és olvassunk figyelmesen!

Thermal Hotel Visegrád

Még egy részletre is érdemes odafigyelnünk. Vannak olyan szállodák, ahol kedvezményesen vásárolhatunk belépőjegyet ilyen-olyan helyekre, családi élményparkokba, szórakoztató attrakciókra. Ezekről a szállodai recepció tud majd bővebbet mondani, ugyanitt érdemes elbeszélgetni a városi és környékbeli eseményekről, rendezvényekről, kihagyhatatlan programokról.

Hotel Atlantis Hajdúszoboszló

És ha jót alszunk, finomat eszünk és vidáman töltjük a szabadságunkat, sok szép családi élménnyel gazdagodhatunk. Keressük meg a számunkra legjobb szállodákat, vagy hallgassuk meg a barátok, ismerősök tippjeit. Ha jól éreztük magunkat, legyünk törzsvendégek, regisztráljunk a törzsvendég programokba, hiszen így amellett, hogy elégedettek vagyunk a szállodai szolgáltatásokkal, akár a pénztárcakímélő különleges lehetőségeket is kaphatunk. Jó pihenést!

Hotel Aquarell Cegléd

Hotel Bambara

Flamingo Hotel

Dráva Hotel Thermál Resort

Szerzőnk: Mészáros Marianna, utazási szakértő

Fotók:  a megjelölt hotelektől