Stresszes világ, stresszmentes karácsony

Ez az év nem olyan mint a többi, ebből pedig az következik, hogy a karácsony sem lesz olyan, mint a többi. Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy szigorúan szűk körben kell majd ünnepelni, vagy biztonságosak lesznek a hagyományos családi vendégségek. Ám a sok változás jót is hoz magával, hiszen így idén nem lehetetlen vállalkozás a stresszmentes karácsony. De vajon hogyan valósítható ez meg egy ilyen stresszes időszakban?

Bár a helyzet napról napra változik, és nem tudhatjuk, milyen lesz a helyzet decemberben, most az a forgatókönyv látszik valószínűbbnek, hogy az elővigyázatos emberek szűk körben ünneplik meg a karácsonyt. Persze ez sokaknak fájdalmas döntés lehet, de előállhat olyan helyzet, hogy különösen az idősebb rokonokat inkább online lesz célszerű bevonni a családi vacsorába. Elmaradnak a karácsonyi vásárok, az iskolai előadások, a színházi előadások, a karácsonyi mozizások, forrócsokizások, és az ajándékokat is online rendeljük majd meg a hosszas bevásárlótúrák helyett.

Nézhetjük viszont onnan is a dolgot, hogy a készülődés egyáltalán nem marad el, csak bekerül az otthon négy fala közé. Érdemes arra is vetni egy pillantást, hogy mi mindent csinálhatunk az elmaradó programok helyett. Lehet, hogy most jött el az igazán stresszmentes karácsony ideje?

A programokkal a rohanás is elmarad

De hogyan is lehet egy ilyen stresszes időszakban egyáltalán felvetni a stresszmentes karácsony fogalmát? Egyszerű: a programok elmaradásával felszabadul egy csomó időnk. Valószínűleg kevesen vannak, akik sosem érezték fáradtnak, kifacsartnak magukat az eddigi karácsonyok előtt, amikor programról programra, áruházból áruházba rohantak. Mindez most máshogy lesz, ezzel pedig előtérbe kerülhetnek majd az olyan ötletek, amelyek lényege nem a rohanás, hanem az egymásra figyelés. És végülis nem ez volna a karácsony valódi üzenete?

Olvasás, játék a stresszmentes karácsony jegyében

A délutáni gyerekprogramok elmaradása lehetőséget ad arra, hogy több időt töltsünk a gyerekekkel, hiszen nem kell különóráról edzésre szaladni. Így pedig lehet együtt olvasni, ráhangolódni a karácsony hangulatára, mesét nézni, társasjátékozni. Ha az élelmiszereket is a neten rendeljük, máris lényegesen könnyebb bevonni a gyerekeket a bevásárlásba, mint amilyen ez egy zsúfolt üzletben lenne. Közben lehet kicsit ismerkedni a pénz, a takarékosság, a fenntarthatóság, az ésszerű vásárlás fogalmával is, ami nem csak karácsonykor lesz hasznos.

A korán sötétedő estéken most több idő jut a lakás dekorációjának elkészítésére, a kézműveskedésre. Mindezt pedig megtehetjük egy házi készítésű forró csoki mellett, ha már nem ihatjuk meg egy kávézóban vagy egy karácsonyi vásárban. A stresszmentes karácsony hangulatát árasztja egy séta is a természetben, vagy akár egy parkban – egy elviteles pohárban akár a forró csokit is magunkkal vihetjük! Az adventi naptárba is kerülhetnek végre valódi, megvalósítható közös játékötletek, mesék, még akkor is, ha eddig épp a sűrű program miatt inkább egy csokival tudtuk le a dolgot.

Nem marad minden az anyukákra

Aki eddig nem vonta be a gyerekeket a karácsonyi nagytakarításba vagy a menü elkészítésébe, annak most erre is több ideje lesz.

Nem kell rohamtempóban kitakarítani, most együtt válogathatjuk ki a felesleges holmikat, amelyeket majd elviszünk vagy most inkább elküldünk egy jótékonysági akcióra, együtt tehetjük rendbe a gyerekszobát és az egész lakást. A karácsonyi menüt érdemes egyszerűre, de finomra hangszerelni: csupa olyan fogás készüljön, amit mindenki szeret a szűk családban, és amelynek elkészítése nem az anyukát terheli „éjszakai műszakban”, hanem a gyerekek is részt vehetnek benne.

És végül ne feledjük el a legfontosabbat. Akármennyi mesét nézünk, akármennyit társasjátékozunk vagy kézműveskedünk együtt, a lényeg mégiscsak az, hogy legyen időnk beszélgetni. Ebben a bizonytalan időben a gyerekeknek is nagy szükségük van arra, hogy kibeszéljék az érzelmeiket, a félelmeiket, a bizonytalanságaikat. Szülőként nem kell úgy tenni, mint ha mi mindenre tudnánk a választ, hiszen nem tudjuk. Elég, ha ott vagyunk egymásnak, karácsonykor is, és a hétköznapokon is.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com