Selejtezés és rendszerezés: 4 plusz 1 egyszerű és gyakorlatias módszer

Úgy érzed, túl sok a felesleges tárgy az otthonodban? A selejtezés megkönnyebbülést hoz, és ha rászánsz napi 15 percet, máris komoly eredményeket érhetsz el. Ha pedig nem tudod, milyen módszer szerint indulj el, ne aggódj, ebből is van választék, hogy megtalálhasd a leginkább személyre szabott programot.

A legtöbb háztartásban gombamód szaporodnak a tárgyak. Talán a folyamatos hiány állapotában élő elődeink érzéseit éljük át mi is akkor, amikor az adott pillanatban hasznosnak tűnő, ám hosszú távon semmire sem jó tárgyakat vásárolunk. Nem sokkal később pedig nosztalgiával gondolunk ugyanezekre az elődökre, akik tényleg csak azt tartották az otthonukban, amire szükségük volt, és mindent igyekeztek felhasználni. A fogyasztói társadalom vívmánya az is, hogy ma már számtalan módszer létezik a selejtezés nehéz feladatának megkönnyítésére: rá kellett jönnünk ugyanis arra, hogy a tárgyak mértéktelen felhalmozása nem vezet sehová. Egy idő után nyomasztó lesz a zsúfoltság. Épp ezért lelkileg is komoly megkönnyebbülést tud hozni egy nagyobb selejtezés. Ha pedig nem tudod, hogyan kezdj hozzá, mutatok néhány nemzetközileg elterjedt és hatékony módszert.

KonMari: csak azt tartsd meg, ami örömöt okoz

A japán Marie Kondo KonMari elnevezésű módszere a feje tetejére állítja azt, amit eddig tudtunk a selejtezésről – épp ezért hatékony. Az alapelv: ne azt válaszd ki, amitől meg akarsz válni, hanem azt, amit meg akarsz tartani. Mégpedig azon az elven, hogy csakis azok a tárgyak maradjanak a közeledben, amelyek örömet okoznak. A többit add el, ajándékozd el, dobd ki, de ne tartsd meg. Marie ráadásul nem a lakás egyes helyiségeinek kitakarítását javasolja, hanem azt, hogy kategóriánként válogass: például szedd össze az összes könyvedet, nadrágodat vagy rúzsodat, és ezekből a kupacokból emeld ki azt, amit meg szeretnél tartani. A lakás összes tárgyát kategóriánként végigválogatni nem egyszerű feladat, ám ha egyszer végigcsinálod a rendszert, utána már könnyebb lesz fenntartani a rendet – már csak azért is, mert a vásárlásoknál is alkalmazni fogod az örömelvet, vagyis nem fogsz valamit csak azért megvenni, mert pillanatnyilag nem találsz jobbat.

Mínusz 500 tárgy kihívás: selejtezés profi szinten

Az egy hónapos program során minden nap annyi tárgyat kell kiselejtezned, ahányadik napján járunk az adott hónapnak. Így 31 nap alatt közel 500 (egészen pontosan 496 felesleges tárgytól tudsz megválni. Még nagyobb lendületet kapsz, ha egy barátoddal vagy családtagoddal együtt selejtezel: akár versenyezhettek is, ki tudja a leghosszabb ideig tartani a kihívást. Nagy előnye, hogy egy hónap alatt valóban egy tonna felesleges cucctól tudsz megszabadulni, hátránya viszont, hogy ahogy egyre haladsz előre a hónapban, úgy válik egyre nehezebbé a feladat.

Minden nap egy tárgy: a nagy kihívás könnyített verziója

Ha a mínusz 500 tárgy kihívás elsőre nagy falatnak tűnik, választhatod azt is, hogy minden nap ugyanolyan mennyiségű tárgytól szabadulsz meg. Ez lehet akár egyetlen tárgy is, de lehet egy adott méretű doboz vagy szatyor is, amelyet minden estére meg kell töltened kidobásra ítélt cuccokkal. A tapasztalatok szerint, amikor rááll a szemed a feladatra, szinte azonnal megtalálod majd azokat a felesleges dolgokat, amelyek felett addig elsiklottál, és hamar megtelik a selejtezős doboz.

4 kosaras rendszerezés: ha nem tudod eldönteni, mi legyen vele

Ez a módszer akkor segít, ha nem tudod eldönteni, mi legyen egyes tárgyakkal. Amit mindenáron meg akarsz tartani, az máris mehet vissza a szekrénybe, de a bizonytalan sorsú daraboknak érdemes négy nagyobb kosarat, vagy dobozt fenntartanod. Fel is címkézheted őket aszerint, milyen utóéletet szánsz a tárgyaknak: egy doboz jut a félretenni valóknak, egy másik azoknak, amiket el akarsz adni vagy ajándékozni, újabb kosár lesz a kidobásra váró tárgyaké, a negyedik pedig a „nem tudom” doboz, az ebbe kerülő tárgyakról később döntesz.

A kidobni valók dobozát egyszerűen ürítsd ki bizonyos időközönként. A jó állapotú tárgyakat ajándékozd vagy add el, itt arra kell figyelni, hogy ezzel ne várj túl sokáig. A félretenni való tárgyak a padlásra kerülhetnek: ezeknek a mennyiségére ügyelj, ne tegyél félre túl sok dolgot, csak azokat, amelyekről tudod, hogy a jövőben tényleg szükséged lesz rájuk (ahogy például télen a sífelszerelésre). A legproblémásabb a „nem tudom” doboz: sokszor kísértés érzünk, hogy mindent ide tegyünk, amiről nem tudjuk pontosan, hogy kidobjuk-e, de érdemes szigorúnak lenni, és persze időről időre felülvizsgálni a dobozt, és valóban dönteni a benne levő dolgokkal kapcsolatban – így lesz valóságos a selejtezés.

Plusz 1:

FlyLady: 15 perc alatt is hatékonyabb lehet az életed

Az Amerikából indult FlyLady módszere egyetlen nagy lendület helyett kisebb, napi feladatokra bontja a rendrakást, és minden más, háztartás körüli feladatot – így végső soron az egész életedet szervezettebbé és hatékonyabbá varázsolja. Az első lépésben rá kell szoknod, hogy minden  este rendbe rakod a mosogatót, és környékét. Ez megadja az alaphangot ahhoz, hogy kedved legyen folytatni a rendteremtést, mivel azonnal rendezettebbnek tűnik a lakás egyik legfontosabb helyisége. A programnak csak egy része a selejtezés, sokkal inkább az ésszerű szervezésre és a hatékonyságra helyezi a hangsúlyt, mégis hamar ráérzel majd az ízére, és kevesebb fejtörést fog okozni, mit tarts meg, és mit ne. A program abban is segít, hogy ne jelentsen problémát, ha épp csak 15 perced van, hiszen ennyi idő alatt is nagyon sok mindent elérhetsz.

 

Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (http://zoldsalata.blogspot.com) alapító-szerkesztője

 

 

MEGOSZTÁS