Segíts a gyerekednek kreatív egyéniséggé válni!

A mai gyerekek 70%-ának olyan szakmája lesz felnőttkorára, amely ma még nem ismert. Szóval nem az a jó kérdés, hogy miért fontos a kreativitás gyermekkorban, hanem inkább az, hogy miként lehet a gyerekekben csurig lévő kreatív potenciált felnőttkorra is megőrizni? Hogy miért? Mert e nélkül a készség nélkül ők már nem fognak tudni lépést tartani a világgal.
A NASA szakemberek kiválasztásához használt tesztet 1600 3-5 év közötti gyerekkel is elvégeztették, majd 10-15 éves koruk körül ismét. Az első időszak felmérése 98%-os kreativitás szintet hozott, addig a 10 éves kori már csak 30%-ot, 15 évesen 12%-ot.
A tesztet 280000 felnőttön is elvégezték, és csak 2% kreativitás szint jött ki átlagban.

Úgy tűnik, hogy a nem-kreatív-viselkedés tanulás eredménye. Mire felnövünk, kitanuljuk magunkból a kreatív hozzáállást.
„A kreativitás képesség többek között olyan ötletek létrehozására, amelynek célja a problémák alternatív megoldása, lehetőségek felismerése és kihasználása. Kíváncsi tudásvágy, amely meglévő ismereteink újszerű összerendezésével segíti a fejlődést (és a 21. században a túlélést).”

Fontos, hogy a gyerekek (ahogy mi, felnőttek is), képesek legyenek a komfortzónájukból kilépve nézőpontokat váltani, a fantáziájukat használva alternatív megoldási útvonalakat felfedezni, illetve megkérdőjelezni a dolgokat, mondjuk dogmákat, tradíciókat, hierarchiát, sőt, az internet is.

Mi jellemző a magas kreatív potenciállal rendelkező gyerekre?
Ha felismered, hogy a gyereked rendelkezik ezen tulajdonságok többségével, akkor ápold benne ezt a fantasztikus varázst. Ha viszont nem, akkor ideje fejleszteni a kreatív gondolkodást, hiszen ez tanulható, fejleszthető, tanítható.

  • A kreatív gyerek állandóan kérdez, nagyon kíváncsi. Mindenre!
  • Keresi a kivételeket bármilyen magyarázatban, ez az alternatív útfelfedezés. Hallgasd kíváncsian az érveit, ha ellenkezik veled a gyerek, érdekes dolgokat mondhat.
  • Szokatlan ötleteket keres a bevált megoldások helyett.
  • Mindenről eszébe jut valami teljesen más, csaponganak a gondolatai és ki is mondja őket. Mi ez, ha nem jó asszociációs képesség?
  • Megkérdőjelezi a mások számára elfogadott dolgokat.

Ha kíváncsi vagy a cikk további részére, amelyben számos tanácsot kapsz, hogyan segítsd a gyermeked kreatív potenciájának a fejlesztését, akkor kattints a Szikra magazin oldalára.

Forrás: Szlafkai Éva, 365letszikra.hu