Rendkívül különleges könyvek, avagy Esti mesék lázadó lányoknak!

Mindenkiben van tehetség. Minden gyerek, legyen lány vagy fiú, kivételesen ügyes valamiben. Nekünk szülőknek az is feladatunk, hogy segítséget nyújtsunk abban, hogy felismerjék a bennük rejlő kincset! Ez a könyv remekül bemutatja, hogy mire képes az ember, ha ezt a kincset megtalálja és bölcsen kezdi el azt használni. Jöjjön hát…

Elena Favilli, Francesca Cavallo – Esti mesék lázadó lányoknak

Mi történik, ha a mesebeli királylány nem várja meg, hogy megmentse egy bátor herceg? Hanem, mivel a párbajtőrözés a hobbija, egyedül küzd meg a sárkánnyal? Majd sorra nyeri a világversenyeket és az olimpiákat. Ilyen gondolatok indították útjára a szerzőpáros Elena Favilli és Francesca Cavallo az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet.

A könyvnek több különlegessége is van. Az első, nyilvánvalóan a témaválasztás. A könyv 100 rendkívül különleges nőről szól, akik mind valami olyan hobbival, tettel vagy érdeklődési körrel rendelkeztek, amivel kilógnak a sorból. Teszik ezt többségében úgy, hogy nemük értékeit megőrizve értek el eredményeket, olyan területeken is, ahova addig nő a lábát nem tehette be. Olvashatunk olyan nőkről, akiknek a neve már ismerősen cseng, mint például Jane Austin, Marie Curie vagy például a Williams nővérek.

De számos olyan kevésbé ismert hölgyet is megismerhetjük, akiknek a múltbéli munkásságai, eredményeik nagyon fontosak és rendkívül inspirálóak. Nem mellesleg pedig irtó érdekes a kortársaink tetteiről is olvasni, hiszen a mostani időben is vannak női úttörők a sport, a zene, de még a tudomány területén is!

A könyv megjelenéséhez szükséges pénzösszege pedig nem máshol, mint a Kickstarter nevű adománygyűjtő oldalon gyűlt össze. Mint ilyen, a közösségi adománygyűjtés legnagyobb könyvsikere lett. A támogatók több mint hetven országból utaltak, hogy elősegítsék a könyv megjelenését. Az oldalon rekordnagyságú összegnek számító adomány gyűlt össze, ami meghaladta az egy millió dollárt.

A kötet nyelvezete is rém izgalmas. Minden szereplőre egy-egy oldal jut, ami úgy van megírva, mint azok az esti mesék, amik egy szuszra felolvashatók. Épp ezért, akár óvódás korú kisgyermekek számára is élvezhetőek a történetek. Az inspiráló tartalom és a néhol megrendítő történetek pedig a felnőtteket is leköti. Fontos, hogy a könyv nem enciklopédia! Egy-egy hölgynek az élete csak érintőlegesen, a fő vonalak említésével van elmesélve.

A következő pont, amiben ez a könyv teljesen eltér mindentől, amit eddig megszoktunk, az az illusztrációk! 60 – talán mondanom sem kell – női illusztrátor készítette a képeket a történetekhez. A képek alkotói a világ különböző szegleteiről származnak. Különböző stílusuk, egyéniségük, fantasztikus kísérői a lázadó lányok történeteinek.

Jó szívvel ajánljuk ezt a könyvet lányoknak, hogy inspirálódjanak! Ne tántorítsa el őket, ha az érdeklődésük olyan felé fordul ami nem kifejezetten (lányos)! Miért ne vizsgálhatna bogarakat egy kislány? Vagy mi tarthatná vissza attól, hogy doboljon? És hogy el ne felejtsék azt a nagyon fontos gondolatot, hogy a boldogság kulcsa nem a szépség és a herceg, aki majd megmenti őket. Hanem ők is igen sokat tehetnek a saját boldogulásukért! Merjenek kíváncsiak és érdeklődőek lenni a világra!

Ajánljuk fiúknak, hogy tanuljanak ezeknek a nem mindennapi hölgyeknek a történeteiből! Vonják be a felfedezéseikbe a lány testvéreket és pajtásokat. Legyenek büszkék az okos és bátor nőkre, akik körül veszik őket.

Természetesen anyukáknak és apukáknak is, hogy bátorítsák a gyerekeiket, hogy fedezzék fel a világot, ami körül veszi őket. Próbálják ki azokat a sportokat, amit érdekesnek tartanak és bátran vágjanak bele kalandokba!

 

Szerzőnk: Fejős Panni