Programtippek nyárra, avagy mit kezdjek a gyerekkel a szünetben?

A szünet csaknem 10 hete mindenkit alaposan elgondolkodtat, még akkor is, ha van rá mód, hogy valaki legalább néhány hétig otthon legyen a kicsikkel. Nagyon nehéz minden napra programot szervezni, de az sem megoldás, hogy egész nap a tévé vagy a számítógép előtt görnyedjenek. Mutatunk pár ötletet, amelyekkel kalandosabbak és élvezetesebbek lehetnek a nyári mindennapok. 

Reggelizzetek ráérősen!

Egy darabig most vége a rohanós reggeliknek, vagy a reggeli nélkül elkezdett napoknak. Ha épp te is otthon vagy a gyerekekkel, és nem siettek sehová, szánjatok időt a kényelmes reggelire friss péksüteménnyel, szalámival vagy lekvárral, narancslével, teával, gyümölccsel. Közben ne szóljon a tévé, inkább beszélgessetek az előttetek álló napról, vagy bármiről, amihez kedvetek van. 

Szoktasd rá őket a házimunkára!

Bár a kicsik szívesen segítenek, a nagyobbaknál lehet, hogy nem aratsz majd osztatlan sikert ezzel az ötlettel. Ennek ellenére nem árt megpróbálkozni vele, akkor is, ha eddig a rengeteg iskolai elfoglaltság miatt mindent magadra vállaltál. Mindenkinek jobb, ha nem a házimunkával megy el a szabadságod, hanem jut idő a közös programokra is, és nekik sem árt, ha megtanulják például a mosogatás, a porszívózás vagy a ruhahajtogatás technikáját, vagy azt, hogy hogyan kell bepakolni a mosógépet, a mosogatógépet. Nem utolsó sorban pedig ismét csak együtt csináltok valamit, nem pedig egymástól elszigetelődve ültök a lakás különböző pontjain. A nyár első hete kiválóan alkalmas az elmúlt iskolaév anyagának, a tankönyveknek, a füzeteknek, a kézműves alkotásoknak a rendszerezése is.

Szedjetek gyümölcsöt!

Itt a gyümölcsök szezonja – menjetek el egy „szedd magad” gyümölcsösbe, és szedjetek le egy adagot a kedvencetekből. Ha szoktatok befőzni, lekvárt készíteni, vagy fagyasztva teszitek el a gyümölcsöt, akár nagyobb mennyiséget is haza lehet vinni, de a közös gyümölcsszedés akkor is jó program, ha csak saját fogyasztásra, pár kilót szedtek le, hiszen egy egész délutánra is kiszabadultok a szobából! A szedd magad gyümölcsösök listáját a www.gyumolcsvadasz.hu oldalon találod meg.

Főzzetek együtt!

És ha már hazakerült egy nagyobb adag gyümölcs – de akkor is, ha csak egyszerűen a boltban vásároltok be – érdemes együtt elkészíteni az ebédet, vagy valami finom édességet. A műfajt illetően semmilyen megkötés nincs: készülhet gyümölcsleves, palacsinta (a megtöltésébe már a legkisebbek is be tudnak szállni), házifagyi, gyümölcstorta, krémtúró, vagy bármi más, amit szemetek-szátok megkíván. És ha valami hiányzik, piacra menni sem utolsó program!

Piknikezzetek!

Akinek saját kertje van, ott is leteríthet egy pokrócot, és kivihet néhány szendvicset, frissen mosott gyümölcsöt. De az sincs kizárva a piknikezés örömeiből, akinek egy közeli parkban van csak lehetősége ilyesmire. A piknikebéd után előkerülhet a társasjáték, a szappanbuborék-fújó, vagy a labda, és kezdődhet a játék. Az egészen picik pedig akár az árnyékban, a babakocsiban is pihenhetnek, ha elfáradtak. Ha pedig pihenőidő van, megfigyelhetitek a felhőket, vagy a naplementét. 

Menjetek múzeumba!

Nézz körül a neten, milyen gyerekbarát kiállítások vannak a közeletekben. A hónapnak vannak olyan napjai, amikor családok ingyen látogathatnak bizonyos múzeumokat.

Akár fel is készülhettek előre (könyvekből vagy az internetről) azzal kapcsolatban, amit látni fogtok (neked mindenképpen ajánlott legalább egy kicsit előkészülni a várható kérdésekre). Mindenképpen olyan témát keressetek, amelyik a lehető legjobban érdekli a gyerekeket, a rendőrautóktól akár a római épületmaradványokig.

 

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta by LifeTints életmódblog alapító-szerkesztője.

 

Fotók: freepik.com