Plus size vagyok, és jól érzem magam!

A Családi Lap a testi-lelki egészség havonta megjelenő magazinja, hasznos tippekkel, izgalmas olvasnivalókkal, nyereményjátékokkal. Újonnan induló sorozatunkban szeretnénk Nektek bemutatni kiemelkedően értékes, elgondolkodtató írásaikat. Tartsatok velünk, garantáltan értékes tartalmakat hozunk Nektek!
 

Amint belép egy ruhaüzletbe, szélsebesen elrobog a 36-os és 38-as méretű darabok mellett, és meg sem áll a 40-esnél nagyobb ruhákig? Higgye el, nincs egyedül! Nagyon is sokan vannak, akiket plus size idomokkal áldott meg az ég, és akiknek teljesen felesleges emiatt aggódniuk. Mert a kicsit nagyobb is lehet csinos és szép!

 Különös világban élünk: nemrégiben nagy port kavart, hogy a DNCE nevű együttes egyik videoklipjében az énekes nem pálcikavékonyságú lányt ölelget, hanem a plus size modellként ismert Ashley Grahamet. Egyébként ő az a hölgy, aki miatt tavasszal rekordmennyiségben fogyott a Sport Illustrated című lap, mert a címoldalra őt – egy „erősebb” nőt – merészelték tenni. Igen, a plus size kategória mindig vita tárgyát képezi divatszakmai és civil szinten is, pedig ez az átlag női méret!

Végre a nemzetközi divatcégek is kezdik felismerni, hogy eddig a kisebbséget szolgálták ki, a nők 64%-a ugyanis 40-esnél nagyobb ruhát hord. Talán ennek köszönhető, hogy a plus size modellek egyre sikeresebbek a divatvilágban, hiszen valójában nekik érdemes tervezni, mivel ők reprezentálják az átlagos nőt. Erre tettek kísérletet a játékgyártók is, amikor a Barbie babák nemrégiben kiadott új sorozatában különböző testalkatú, hajú és bőrszínű darabokat dobtak piacra. Ezek a babák már éppen annyira különbözőek, mint amennyire mi, nők, azok vagyunk. Van szélesebb csípőjű, alacsonyabb és magasabb, és a kicsit gömbölydedebb forma is megjelent az irreális alkatúak mellett.

Nagyban is csinosan

Ilyen jó hírek hallatán remélhetőleg lassan elfelejthetjük a plus size-osok sokaknál berögzült, indokolatlanul negatív besorolását. Valódi gyönyörűségek éltek és élnek közöttünk nagyobb méretekkel: a világ egyik legszexibb nőjeként számon tartott Marilyn Monroe például 44-es ruhákat is hordott. De ott van a népszerű Adele, Melissa Mcarty, Szulák Andrea, Király Linda, vagy a Peller lányok: ki kérdőjelezné meg az ő csinosságukat?

– A plus size kategória nem egyenlő azzal, hogy a hölgy nem csinos – magyarázza Kozma Rita önbizalom-növelő tréner, plus size stylist, a Plus Size internetes magazin alapító főszerkesztője. – Közép- és Dél-Európában a nők többsége plus size-os, azaz túllépi a konfekcióméretek által bekategorizált legkisebb határokat, így stílszerűen fogalmazva, ők vannak túlsúlyban.

De elég, ha kiülünk egy kávéház teraszára két órára. Láthatjuk, hogy a nők és a férfiak is ezerfélék, vannak magasak és alacsonyak, szeplősek, teltebbek és vékonyabbak. És ez így van rendjén, a 44-46-os méret teljesen egészséges tud lenni. Egyébként a teltebb, molettebb, sűrűbb, husisabb nők ugyanolyan arányban tetszenek a férfiaknak, mint soványabb társaik. Ehhez persze az egészséges önértékelés nagyon fontos, el kell tudnunk fogadni magunkat. De hangsúlyozom: nem támogatom az elhízottságot! Fontos az egészséges táplálkozás és a mozgás, kell, hogy az önelfogadás mellett tegyünk is a megjelenésünkért – ha az egészségre káros a túlsúlyunk, mindenképpen fogyni kell. És persze az ápoltság is alap, de ez a vékonyabb lányoknál is így van, hiszen aki igénytelen önmagára, az nem lehet csinos.

Kozma Rita szerint a megjelenésünk üzen rólunk, még mielőtt megszólalnánk, ezért fontos, hogy stílusos öltözködéssel próbáljuk tükrözni a személyiségünket. A szakértő szerint ezzel az önbizalmunk is erősödni fog. Manapság egyre több internetes felület, szakember és önsegítő csoport foglalkozik a külső-belső harmónia kérdésével, olvassunk hát sokat a témában! És hogy mit tehetünk a mindennapokban?

– Attól, hogy elfogadtam magam, nem kell mindent megmutatni – magyarázza Rita. – A stílusos öltözködés nem azt jelenti, hogy minél több bőrfelületet tegyünk láthatóvá. De ne azért fedjük el például a kerekebb hasat, mert szégyelljük, hanem azért, mert inkább az előnyösebb részeinket érdemes hangsúlyozni. Ez lehet akár egy szép dekoltázs, egy nőiesen vékony boka, vagy akár az arc. Bár Magyarországon is egyre több a plus size ruhaüzlet, ahol a teltebb hölgyek is könnyebben találnak maguknak csinos darabokat, de várjuk, hogy több nagyobb méretben is gyártó brand is megjelenjen a piacon. Jó hír, hogy januárban egy újabb plus size márka érkezik hozzánk. Emellett nem titkolt vágyam, és rengetegen is kérik tőlem, hogy saját plus size kollekciót dobjak piacra.

A stylist arra biztat, keresgéljünk ruhát nyugodtan az interneten is, és legyünk bátrak, ne csak sötét színű darabokat válasszunk, mert ez öregít. Viselhetünk kávébarna, tengerészkék vagy burgundi színű ruhákat is. Rita szerint az is tévhit, hogy a husisabb nőknek a bő ruha az előnyös, mivel ez a fazon még inkább nagyít. Persze ne legyen a ruha teljesen szűk, de jó, ha hangsúlyozza az alakot. Gazdagítsuk a ruhatárunkat többféle karcsúsított szabású blézerrel, mert ez egyben tartja a testet, elfedi a hurkácskákat. Igenis fontosak ezek az apró részletek ahhoz, hogy a nő csinosnak érezze magát, és a – nagyon sok esetben évekkel ezelőtt elvesztett – önbizalma visszakerüljön az egészséges szintre.

Kell hogy valaki ragyogtasson!

Márpedig az önbizalom könnyen ledönthető egy olyan világban, ahol a legfelkapottabb manökenek közé tartozó Palvin Barbarát tavasszal egy fürdőruhás fotósorozat kapcsán elhízottnak titulálták – hetekig folyt a vita a bírálók és a Barbit védők között. Mint ahogy lezárhatatlan a vékonyak és a plus size-osok közötti párbeszéd is. Egy internetes bejegyzés írója szerint „a kilóimtól függetlenül én én vagyok, létezem, ugyanolyan ember vagyok, mint vékony társaim”.

Spitz Bernadett 39 éves dentálhigiénikus is megvívta a saját harcát az önelfogadásért, és mára már csinosnak és szerethetőnek tartja magát. Berni, bár sosem volt sovány, a gimnáziumi évek alatt szedte föl az első zavaró kilókat. Innentől nehezebbé váltak számára az amúgy is érzékeny diákévek.

– Egy idő múlva azonban jól alakult az életem, hiszen férjhez mentem, és megszülettek a gyerekeim. Ám a házasságom sajnos különlegesen nehézre sikeredett, és az addigi énépítő utam igencsak göröngyössé vált. Ma már tudom, hogy a magánéletem volt kihatással az önmagamhoz való viszonyomra, és az addigiak helyett új utakat kellett keresnem. Tudtam, hogy csak akkor hozhatom ki magamból a legjobbat, ha megtanulom szeretni magamat. Bíztam a nőiességemben és az örök optimizmusomban – ezek hatására lassan az önelfogadás útjára léptem. A magabiztosságom meghozta a hatást a magánéletemre és a mindennapokra is, ma már boldog párkapcsolatban élek. Visszagondolva mindez persze egyszerűnek tűnik, de nem az, mert a testi szorongás lelki szorongást vált ki. Ha az ember sosem kap pozitív visszajelzést, akkor nem tud nőiességet sugározni, és megint nem kap megerősítést… És ez így megy körkörösen, ameddig ki nem tudunk lépni ebből a spirálból – ez pedig nem könnyű. Én a tükör előtt állva gyakran mondogattam magamnak: „Te egy egyéniség vagy, és így vagy különleges, ahogy vagy! Nem kell egy sztenderdbe beleférned ahhoz, hogy vonzó legyél!”

Berni szerint, ha az ember jóban van önmagával, az nem jelent teljes mértékű belenyugvást. Úgy gondolja, hogy mindig szükség van az egészséges, építő önkritikára, amely által folyamatosan karbantarthatjuk magunkat.

– Hála istennek én plus size-osként egységesre, arányosra sikerültem, és a visszajelzések alapján csinosnak tartom magam. Viccesen úgy fogalmazhatnék, hogy deréktól fölfelé teljes mértékben meg vagyok magammal elégedve, az arcomat pedig harmonikusnak, szépnek mondják. A „lenti” helyzetet ruhaválasztással igyekszem kompenzálni: olyan darabokat veszek föl, amelyek hosszítják vagy eltakarják a lábamat, ebben egy magas sarkú cipő is tud segíteni. Igyekszem elterelni a figyelmet onnan, amivel nem vagyok teljesen elégedett, ezért alulra sötét, felülre világosabb, színesebb ruhákat választok. Mostanában nagyon egyben érzem magam, de tudom, ehhez az kellett, hogy szeretve legyek. Hogy valaki ragyogtasson, hogy valakinek én lehessek a legnagybetűsebb NŐ a világon!

 

Öltözködési kisokos

  • Kerüljük a nagy mintás anyagokat!
  • A „V” kivágás optikailag karcsúsít.
  • Ne féljünk a csíkmintától! Megfelelő szabással kombinálva nem előnytelen, inkább játékossá teszi az öltözetet.
  • Jó, ha a szoknya legalább térdig ér. Lábszárközépig vagy bokáig csak akkor érjen, ha viselője magas.
  • Ha a csípőt és a combot nem szeretnénk láttatni, előnyös lehet az „A” vonalú szoknya.
  • A magasított derekú nadrág és szoknya sokaknak jól áll.
  • Egyszerű, de mutatós kiegészítőket válasszunk!
  • Kerüljük a tűsarkú cipőt!

 

Forrás: Családi Lap/Békési Erika