Ötletes gyerekzsúr receptek

Ha tettrekészek vagyunk, és eldöntöttük, hogy egyszerű virsli helyett valami különleges, és minden gyermek szemébe csillogást varázsoló étellel lepjük meg a gyerekeket egy gyerekzsúr alkalmából, íme néhány egyszerűen megvalósítható ötletes gyerekzsúr recept, a legkülönbözőbb korosztályoknak:..

sznap

Gyerekzsúrt ritkán, általában egy évben egyszer szervezünk, dobjunk be hát mindent a teljes sikerhez! A gyerekzsúr ételek közül válasszunk ki néhányat, amelyeket ötletesen, és szemet gyönyörködtetően tudunk tálalni. Fontos szempont, hogy a receptek nagyobb részben, vagy szinte kompletten előre elkészíthetők, ami megkönnyíti a szülők dolgát. Íme néhány konkrét ötlet:

gyzsur-martogatosokMártogatósok zöldség és gyümölcs figurákkal: készíthetünk édes, de pikánsmártogatósokat is, amelyek tálalásához tésztaszaggatóval, vagy esetleg sablonnal motívumokat vágunk ki zöldségekből. Ez lehet pl. szív, kacsa, pillangó, virág. Ehhez kb. fél centiméter vastagra vágott zöldség, sajt vagy kenyér szelet szükséges, ebből vágjuk ki a kiválasztott motívumokat. Kisebb gyerekek számára (is) ideális csemege.

 

Sajtos katicabogár: a babybell sajtokat bontsuk ki óvatosan a csomagolásból. A sajtokat vágjuk ketté, középen mindegyik oldalból vágjunk le egy-egy vékony csíkot, ezek lesznek a szarvacskák. A sajt méretével azonos kört vágjunk ki teljes kiörlésű kenyérből. Kenjük meg vékonyan vajjal vagy krémsajttal, ültessük rá a két fél sajtot, a vékony csíkokat kissé kifelé hajlítva a sajtfelek között középen alakítsuk ki a szarvakat. Ketchuppal rajzoljunk rá pöttyöket.

gyzsur-csigaKolbász csiga: ez nagyobbaknak, de kisebbeknek is garantáltan ízleni és tetszeni fog. A csiga testéhez ízlés szerinti jó minőségű, kb. 10-12 cm hosszú, főtt vagy sült kolbász darabokat készítsünk elő (grillkolbász, virsli). Természetesen fasírozott masszából mi is előállíthatunk ilyet. Sajtból vágjunk kb. 0,5 cm vastag szeleteket, ezekből pedig kb. 5 cm átmérőjű köröket. Ez lesz a csigaház, amelyet körkörösen ketchuppal dekorálhatunk. A szarvacskák és szemek kialakításához használjunk blansírozott zöldborsót, és sárgarépa csíkokat. A füvet imitálhatjuk szintén blansírozott káposzta csíkokkal, esetleg zöld színű tésztával. Különböző méretekben is elkészíthető.

Színes zöldség kígyó: ehhez kígyóuborkára, paradicsomra és mozzarellára lesz szükségünk. Az uborka elejét és végét a szokásosnál nagyobbra vágjuk le, ezek lesznek a fej és a farok. Az uborkát, paradicsomot, mozzarellát vágjuk fél centis karikákra. A fejen alakítsuk ki a szemeket szegfűszeggel, a nyelvet piros paprikával. A különböző színű karikákat soroljuk szorosan egymés mögé úgy, hogy egy kissé tekeredő kígyót formázzon. Adagonként esetleg rövid fanyársra vagy fogpiszkálóra is szúrhatjuk a karikákat. Helyezzük apróra vágott zöldsalátával kirakott tálra. A kígyó formát más alappal is használhatjuk, például töltött húsroládokat is tálalhatunk így. Mozzarella helyett más sajtot is használhatunk.

sznapötletekFasírt nyalóka: készítsünk mini fasírtgolyókat. Fél káposztafejet csomagoljunk be szorosan alufóliába, vágott felével lefelé tegyük tányérra. A fasírtgolyókat (esetleg kiegészítve olívával, uborkával, koktélparadicommal) szúrjuk rövid fanyársra, vagy fogpiszkálóra, majd kellő távolsággal szúrjuk a nyalókákat a káposzta “tartóba”. A rögzítéshez a káposztán hústűvel előzetesen kiszúrhatjuk a lyukakat.

Mini pizza: ez az egyik legnagyob kedvenc a gyerekzsúrokon. A pizza tésztából 10-12 cm átmérőjű köröket vágjunk ki pohárral vagy tésztaszaggatóval. Kenjünk rá a paradicsomszószból, és dekoráljuk csíkokra, szeletekre vágott zöldségekkel. Némi kreativítással tetszetős formákat, állatfejet is kialakíthatunk. Ezt az előkészítést még a gyerekek érkezése előtt végezzük el, mert időigényes. Készíthetünk pizza tekercset is.

Szendvics variációk: ez az étel jóval a buli előtt is elkészíthető, ami megkönnyíti a szervezési feladatokat. Vásároljunk hozzá különböző kenyereket (fehér, rozsos, magos), készítsünk néhány színes szendvicskrémet, használhatunk vajat is. A kenyérszeletekből kivághatunk állatfigurákat, amelyeket díszíthetünk zöldség virágokkal. Készíthetünk különböző krémekkel, szendvicsbe valókkal emeletes szendvicseket, amelyeket háromszög, vagy kisebb kocka alakúra vágva, esetleg mini nyárssal dekoratívan tálalhatunk. Megfelelő nagyságú, puha kenyérszeleteket sodrófával kilapítva, vékonyan megtöltve akár fel is tekerhetünk. Fanyárssal átszúrva máris kész a szélmalomkerék. Egyszerű szendvicsek>>

Krumpli hajó: a héjában sült (vagy főtt) közepes méretű burgonyát kettévágjuk, a belsejét kanállal kikaparjuk úgy, hogy pereme is maradjon. A puha burgonya alappal tölteléket készítünk, adhatunk hozzá sült húst, sonkát, tonhalat, apróra vágott zöldségeket, kukoricát, stb. A tölteléket töltsük vissza a burgonyába, szórjunk rá reszelt sajtot, amelyet a sütőben a töltelékre pirítunk. Sajtból vágjunk ki háromszögeket, és piros paprikából zászlókat. Mindkettőt húzzuk fogpiszkálóra, és szúrjuk a sült töltött burgonyák közepébe.

gyerekparty

Kukac nyárs: ehhez egyforma kockákra vágott pulyka- vagy csirkehúsra, piros paprikára, továbbá nyársanként egy-egy újhagymára és koktélparadicsomra van szükségünk. A fűszerezett húst és a paprikát felváltva húzzuk vízbe áztatott nyársra, grillen vagy sütőben süssük készre. A farkat készítsük el vékonyan bevágott újhagymából, a fejet pedig a koktélparadicsommal, a szem lehet szegfűszeg vagy egész fekete bors. Ideális recept, ha a gyerekzsúr kerti grillezéssel kötjük össze.

Fish&chips: a vékony csík alakú sült krumplit és sült halat (lehet kettévágott halrudacska is) ne hagyományosan tányéron, hanem sütőpapírból készített tölcsérbe, vagy műanyag poharakba tálaljuk fogpiszkálóval, mini nyárrsal, különböző öntetek kíséretében. Ropogós zöldségekkel is kombinálhatjuk.

Tortilla piramis: készítsünk különböző töltelékekkel tortilla tekercset. Ezeket vágjuk ketté. Egyik végét cosmagoljuk alufóliába. Helyezzük el őket egy nagyobb tányéron vagy tálcán egymásra téve, piramis formában.
A fenti ötletes gyerekzsúr receptek bármelyikével hangulatossá és sikeressé tehetjük a zsúrt!

Forrás: tutitippek.hu