Olvasósarok: modern hieroglifák, avagy a megunhatatlan képregények

A képregények első jótékony voltára akkor jöttünk rá, mikor feltűnt a tény, hogy mivel sok apró képen van ábrázolva sok cselekmény, a gyerekek sok ideig nézegetik! Ez pedig nagyon hasznos elfoglaltság például autóban ülve egy hosszú út során, hiszen akkor kevesebb idejük marad arra, hogy feltegyék a vissza-visszatérő kérdést: ott vagyunk már?

Így esett, hogy a gyermekeink viszonylag hamar megismerkedhettek Asterix és Obelix-szel, Tintinnel, Kázmér és Hubával és persze Garfielddal. Ezeket a borzasztóan vicces történeteteket szerzőnk háza táján csak apával lehet olvasni, ugyan is anya”nem ért a képregényhez!”. De ne aggódjatok, nagyon nem bánkódik emiatt, hiszen igazuk van, ez mégis csak az ő szakterülete.

A következő hasznos funkció, amit felfedeztünk, hogy rövid szövegek vannak egy-egy buborékban. Ezek pedig tökéletesen alkalmasak a még csak szárnybontogató elsős gyereknek, hogy próbálkozzon a betűk összeolvasásával. Neki sikerélmény, nekünk büszkeség. Kell ennél több?
És nem kevésbé hasznos, hogy a képregényt akár az éppen az olvasásért nem rajongó kamasz gyerekek is szívesebben kézbe veszik, és szerencsére szuper és hasznos történetek jelennek meg mostanában képregény adaptációként.

A mi kedvenceink:

René Goscinny: Asterix és Obelix

Mondhatnánk szürreálisnak is a látványt, mikor szerzőnk törékeny kis 6 éves, királylány kinézetű gyermeke beszabadul egy könyvesboltba majd letelepedik a képregényes szekciónál és az ÖSSZES fellelhető Asterix-szel körbe veszi magát. Nem tudja, hogy pontosan mi kattant be a gyereknek, de teljesen odavan a gall kalandorokért. Mondjuk ők szülőként is roppant jól szórakoznak rajtuk. Hiszen a gallok a történetben az írók saját bevallása szerint olyanok, mint a franciák: bátrak, szeretik a szabadságot, néha meggondolatlanok és veszekedősek, nagyon szeretik a barátaikat; ami csak él és mozog, azt a mai szem és fül számára nem túl illedelmesen megeszik.
Szerzőnk személyes kedvence Töpszlix, Obelix apró, de igen eszes kutyája. Asterix minden küldetés elején nyomatékosan felszólítja Obelixet, hogy hagyja otthon a kutyát, de persze ő a lehető legváltozatosabb módon igyekszik mégis magával csempészni kedvencét. Aki, amúgy sokszor pótolhatatlan szolgálatot tesz a kalandok során. És nem árt tudni, hogy ő a világ első környezetvédő kutyája: mindig kétségbeesetten vonyít, ha kivágott fát lát!

Jim Davis: Garfield

Nem tudjuk elképzelni, hogy van olyan, aki nem ismeri az elhízott, vörös macskát: Garfieldot. A róla szóló történetek, a világ egyik legnépszerűbb képregénye. 2007-től már legalább 2580 újságban szerepel, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb újságban szereplő képregény. A történet főszereplője a már említett cinikus és lusta macska, akinek mindene az evés és gyűlöli a hétfőt (ez az érzés kölcsönös), sajátos kapcsolata van a gazdájával, Johnnal és a Ubullal, a kutyájával.

Kétségkívül a képregények eddigi történetének legnépszerűbb és legsikeresebb figurája Garfield. Maga az író, Davis sem tudja megválaszolni konkrétan alkotása sikerének titkát. Elmondása szerint törekszik a közérthető, általános viccekre, s arra, hogy mindenkinek mondjanak valamit. Két témára nagyon koncentrál, ami valóban minden embert érint, az evés és az alvás, mely jelen esetben Garfield kedvenc „hobbija”.

Klasszikusok képregényben sorozat

Nagyon megragadó már a mottója is ennek a sorozatnak: Olvasni sokféleképpen lehet, de mindig kell!
Ez az újra gondolt sorozat, a világirodalom legnépszerűbb kalandregényeiből ad válogatást képregény formában. Ez idáig 12 rész jelent meg, köztük olyan alap művekkel, mint Robinson Crusoe, A láthatatlan ember, Moby Dick, vagy az Óz, a csodák csodája. Szerintünk ez egy remek lehetőség, hogy kamasz gyerekek kezébe szépirodalmat csempésszünk.

Történelmet írtak sorozat

Az Aion Kiadó gondozásában most jelent meg egy igazán izgalmas és inspiráló sorozat első 3 része. Ezekben a könyvekben olyan történelmi személyek életéből ragadnak ki egy-egy igazán izgalmas részletet, akik mellett nem mehetünk el említés nélkül. Első körben a katonai zseni és politikai stratégáról, Ceasarról, a reformáció elindítójáról, Lutherről és az angol misszionárius, Livingstone kalandos életéről olvashatunk. Mi nagyon várjuk a folytatást is!
Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a képek elég realisztikusak és kifejezőek, illetve a téma is elég nehéz néhol, szóval mindenképpen nagyobbakban ajánljuk: 14 éves kortól!

Szerzőnk: Fejős Panni