Nyári szünet szülői szemmel: hogyan ne őrüljünk bele?

Szülőnek lenni a nyári szünetben kétarcú dolog. Egyfelől örülünk, hogy a dolgozatok-különórák spiráljából kikerülve végre szusszanhat egyet a család, másfelől viszont egyszerre próbálunk zsonglőrködni a munka és a gyerekfelügyelet kettős szorításában. De mit tehetünk, hogy a nyári szünet végén ne várjuk legalább ilyen kimerülten a becsengetést?

Persze, ahogy nincs két egyforma család, úgy nincs két egyforma nyári szünet sem. Egészen más a nyara annak, aki home office-ban dolgozik, mint annak, akit teljes munkaidőben vár az iroda. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármelyik csoportnak is könnyebb vagy nehezebb lenne a másiknál, csupán azt, hogy más típusú nehézségekkel kell szembe nézniük. A teljes munkaidőben dolgozóknak véges mennyiségű szabadsággal kell gazdálkodniuk. A home office-ban viszont a folytonos nyüzsgés lehet őrjítő, miközben egyszerre próbálunk dolgozni, a háztartással törődni, és valamilyen értelmes programról gondoskodni a gyerekek számára. A járvány idején ugyan kissé már megedződtünk ebben (és most legalább a gyerek otthoni tanulása kiesik), de valahogy mégiscsak be kell osztani a munkát és a nyári szünet eseményeit.

Tervezzük meg a nyári szünet heteit!

A szabadságokat, a táborokat a rokonoknál tölthető heteket már valószínűleg mindenki beírta a naptárába, ahogy a családi nyaralás időpontját is. Érdemes azokat az élményeket is összeírni, amelyekre a gyerekek vagy a szülők vágynak a nyáron. Ha minden hétre jut két-három ilyen program (akár munkaidő után), akkor garantáltan senki nem fog unatkozni a szünetben.

Nem kell túltervezni!

Azt ugyanakkor érdemes elkerülni, hogy a nyári szünet minden egyes napjára beszuszakoljunk valamilyen építőnek gondolt programot. A szünetben épp az a lényeg, hogy szünetet jelentsen a folyamatos tevékenykedésben. A gyerekeknek is szükségük van a látszólag haszontalan, passzív pihenésre, a programok nélküli napokra, és mondjuk ki: néha még az unatkozásra is. A túl sok program, tábor, fejlesztő tevékenység egy idő után fárasztó kötelességgé válhat.

 

Legyen rutin a nyári szünet napjaiban, de ne legyen túl szigorú a beosztás

Valamiféle rutinra mindenképp szükség van, hogy ne folyjon ki az idő a kezünkből. A szigorú napirenddel azonban pont azt érnénk el, amit a programokkal telezsúfolt napokkal: egy idő után az élvezetes nyári szünet inkább egy katonai kiképzőtáborra kezd hasonlítani tőle. Legyen például valamilyen korrekt megállapodás a számítógép előtt töltött idővel kapcsolatban, és ezt igyekezzünk is betartani és betartatni, de ha egyszer-egyszer valamivel több időt igényel az előre kiszabottnál egy nagyon fontos játék, akkor legyünk kissé rugalmasak. A felkelésnek, az étkezéseknek és a lefekvésnek is legyen egy több-kevesebb rugalmassággal értelmezett fix ideje.

Számoljunk a csendes pihenővel!

A szülőknek is szüksége van egy kis csendre, amikor haladhatnak az otthoni munkával, vagy egyszerűen csak megihatnak egy kávét. Épp ezért legyen minden nap ideje a csendes pihenőnek, amikor mindent lehet, ami nem csap zajt. Ilyenkor kerülhetnek elő a könyvek, a rajzlapok, a kirakós és más csendes játékok, kisebb gyerekek esetében pedig akár még a délutáni alvás is szóba jöhet. Ha beiktatunk egy-két óra csendes elfoglaltságot a nap közepén, egyfajta mediterrán sziesztaként, estére kevésbé leszünk kifacsarva, vagyis több erőnk, energiánk lesz a gyerekekkel beszélgetni, játszani. És ahogy a csendes pihenő idejét, úgy a közös játékét is betervezhetjük a napi programba.

A nyári szünet szóljon a társas élményekről is!

A baráti családok, az iskolai közösséghez tartozó szülők akár össze is foghatnak, hogy melyik nap, hol táborozzon a gyereksereg. Ha mindenki elvállalja a nyári szünet néhány napját, a többi napokon felszabadul pár értékes munkaórája. Ez a megoldás a teljes munkaidőben dolgozóknak is jól jöhet, hiszen néhány nap szabadsággal akár a nyári szünet több hetére is megoldhatják a gyerekfelügyeletet. Persze túlvállalni nem kell magunkat, hiszen több gyerekre felügyelni komoly felelősség. Csak annyian legyenek nálunk, ahány gyerekre biztosan oda tudunk figyelni. De a közös játszóterezés, a hétvégi közös kirándulás is segíthet, hogy egyetlen gyerek se érezze magát egyedül nyáron.

Egyszerűsítsünk!

Ami a mindennapi teendőket illeti, amennyire lehet, egyszerűsítsük le őket.

Válasszunk fél óra alatt összeüthető ételeket, salátákat, szendvicseket, tésztákat. Bátorítsuk az önállóságot is, hiszen egyes feladatokkal akár a gyerekek is megbirkózhatnak.

Próbáljunk ki valami újat!

A nyári szünet nem igazi nyári szünet új élmények nélkül. Vegyük rá arra a gyerekeket, hogy próbáljanak ki valami olyasmit, amit eddig nem csináltak. Itt az idő, hogy felfedezzenek egy új hobbit, vagy akár együtt megnézzük a városnak egy olyan részét, ahol általában ritkán járunk.

Szerzőnk:Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com és shutterstock.com