Nagytesóknak kistesó – meseajánlóink, hogy könnyebb legyen

Egy testvér érkezése nem mindig egyszerű élethelyzet a nagytesóknak. Nagyon fontosnak gondoljuk, hogy, mint az élet annyi más területén, erről a témáról is beszélgessünk sokat a gyerekünkkel, mert azzal már egy jó adag feszültséget fel tudunk benne oldani, ha tudja, hogy mire számíthat. És ha tudja, hogy a nagytesóság minden árnyalatáról beszélhet velünk. Nem fog bennünket és a szeretetünket elveszíteni. Ehhez pedig szeretnénk mutatni Nektek néhány könyvet.

Liane Schneider – Bori és a kistestvér

Már többször ajánlottuk Nektek a Barátnőm, Bori sorozatot. Hiszen Borival mindig történik valami, és ha jól időzítjük a vásárlásokat, akkor ez szinkronban lehet, a mi gyerekeinkkel történik. Például kapóra jön akkor is, ha épp a tesó érkezését szeretnénk átbeszélni a gyerekekkel. Bori nagy és ügyes. Sok mindenben tud majd segíteni anyának. A Barátnőm, Bori sorozat igazi Jolly Joker a könyvesboltokban, mert nagyon kedvező áron lehet hozzá jutni és nagyon sok témát dolgoznak fel a kis füzetkék. Teszik ezt nagyon informatívan és kedvesen, ezért szeretik a gyerekek és szülők egyaránt.

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Catherine Leblanc – Megérkezett!

Kismackónak is testvére érkezik, az édes pöttöm Anna személyében. Akinek pici a mancsa, de kismackó ennek ellenére sem érti, hogy miért is élvezi szülei ajnározó szeretetét, hiszen mindig kicsit büdös. El is határozza, hogy ő bizony nem fürdik többet, hiszen a mamamackó a büdi bocsokat szereti! És Anna mackó nem is tud csinálni semmit, csak feküdni a játszószőnyegén és nézegetni a lógó játékokat.

De ha a Mamáéknak ez kell! Így odafekszik ő is a mackó baba mellé. De aztán felfedezi, hogy Annának tényleg nagyon cuki kis tappancsai vannak és nagyon kedves puha orrocskája. Kismackó meg tudja őt nevettetni és nagyon sok mindent tud neki tanítani, ez pedig nem kis örömmel és büszkeséggel tölti el őt. Oly annyira, hogy mikor Mackó Papa szól neki, hogy most van ideje vele játszani, akkor Kismackó közli, hogy most nem igazán ér rá, hiszen épp a kishúgával játszik.

Nagyon kedvesen megírt történet, ami arra sarkallja a szülőket, hogy biztosítsanak lehetőséget arra, hogy a nagyobb gyerekeik maguk fedezzék fel a testvérség pozitívumait. Mindezt Eve Tharlet csodálatosan bájos illusztrációi teszi kerek egésszé.

3-6 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Tamás Zsuzsa – Kicsi Mimi nagytesó lesz

Ez a könyv Kicsi Mimi történetei közül a második. És mint az elsőben, ahol Mimi nagy óvodás lesz, ebben a kötetben és két történetet találunk, az egyikben megtudhatjuk, hogy a közösségbe kerüléskor összeszedhető betegségek a nyuszi gyerekeket sem kerülik el. Sajnos Mimi is elkap egy fülgyulladást. A másik történet hatalmas izgalmakat rejt, hiszen itt Mimi nagytesó lesz, mert egy szép téli estén megszületik Bori.

Mimi nem igazán van elragadtatva, hogy reggel Mama helyett Bátyót találja otthon, mert bár ez volt megbeszélve, hogyha Bori este akar kibújni, de mégiscsak felborul az élet rendje! Mikor megtudja, hogy az indulás előtt Mama levelet írt neki, akkor azért felvidul. De sajnos az dolgok nem kerülnek vissza a megszokott kerékvágásba, azután sem, hogy Mama és Bori hazajönnek.  Össze is találkozik a fáradt nyuszi mama és a mellőzöttnek érzett ovis frusztrációja. De szerencsére nyuszi mama remek megoldást talál és sikerül feloldani a feszültséget.

A sorozat azzal a céllal jött létre, hogy segítsen a frusztrációk, szorongások oldásában. Remek mesék a problémásabb helyzetekben. Horváth élénk színű, rendkívül bájos illusztráció pedig remek kísérői a történeteknek.

2-5 éves gyerekeknek ajánljuk

 

Alona Frankel – Elefántkönyv, kiselefánt születik

Kedves egyszerű könyv, arról, hogy a nagyobb testvér dolga, bizony az elefántoknál sem mindig a legegyszerűbb. Mikor a fehér-elefánt család egy újabb taggal bővül, mindenki csak az Elefántbabára figyel, legalábbis Kiselefánt így érzi, vissza is küldené az új jövevényt Elefántmama hasába! De szerencsére az Elefántszülők biztosítják feltétlen és el nem fogyhatatlan szeretetükről Kiselefántot.

Nagyon igényesen illusztrált könyv. Egyszerűen megfogalmazott mondanivalóval. A legkisebbeknek is segíthet megfogalmazni az érzéseiket és félelmeiket. Csodálatosan kedves egyszerűséggel van megírva, cseppet sem bonyolítva túl a történetet és a mondandót.

2-5 éves gyerekeknek ajánljuk

Katie Daynes: Hogy születik a kisbaba – Kukucskálj be a fülek mögé!

Mikor elmondjuk a nagyobb gyerekeinknek a nagy hírt: anya hasában kisbaba van és nemsokára kistesó érkezik a családba! Hirtelen elárasztanak minket a tengernyi kérdéssel: ” De hogy került oda? És most mekkora? És mit eszik?” Ezek megválaszolásában nyújt segítséget ez, a kifejezetten ovis korosztálynak szóló ismeretterjesztő könyv. A kérdés-válasz párok kinyitható kis ablakokban találhatók, amik valljuk be, még felnőtt fejjel is izgalmasak tudnak lenni!

A kérdésekre az ablakok belső oldalán találjuk a kimerítő, de nem túlbonyolított válaszokat. A fejlődést és születést az állatvilággal párhuzamosan mutatja be, meg lehet kukucskálni az ember gyerek mellett még jó pár állatkölyök fejlődési szakaszait is. A szerző nem kertel, arra a kérdésre, hogy mégis hogyan került a kisbaba az anyuka hasába, egészen egyszerűen azt a választ adja, hogy egy petesejt és egy sperma találkozásából. De találkozás hogyanját egyáltalán nem taglalja, a felolvasóra, hogy hogyan adja meg a továbbiakban felmerülő kérdésekre a választ. Éppen ezért a könyv akár nagyobbaknak is jó kiinduló pont lehet egy további beszélgetéshez.

4-8 éves gyerekeknek ajánljuk

Szerzőnk: Fejős Panni