Művészetről! Gyerekeknek?

Tegye fel a kezét, akinek gyerekként (vagy akár már felnőttként) a képzőművészetről és úgy általában a múzeumba járásról nem az ’izgalmas’ szó ugrott be!

Hiszen a múzeumokban csendben kell lenni. Kerülgetni kell az alkotásokat félrebillent fejjel csodáló felnőtteket (akiket meg mi csodálunk meg). És persze végig kell nézni a soooook-sok képet gyümölcs tálakról és fura pózban lévő emberekről. De tényleg miért is jó ez nekünk? Egyáltalán miért kell a művészetet megmutatni a gyerekeknek? Lehet sarkos vélemény, de szerintem nem kell. De van rá lehetőség, ha Ti, kedves szülők szeretnétek! Egyre több múzeum kínál olyan interaktív és kalandozási lehetőséget, amivel a gyerekek számára is egy igazi kaland lehet a látogatás.

Szerencsére a gyerekkönyvesboltok polcain is egyre több és egyre szuperebb művészetről szóló könyveket találhatunk. Pont időben feltankolhatunk belőlük ötletekkel, hogyha majd az időjárás is rájön, hogy vége van a nyárnak, akkor merre induljunk beltéri programokért.

David Hockney – Martin Gayford: A képek története

Már rögtön az elején, egy szinte még ropogós újdonságot szeretnénk Nektek mutatni: A képek története! A Könyvhétre jelent meg ez a csodagyönyörű könyv, szóval tényleg újdonság!

Ebben a kötetben nem csupán csak a képeket nézhetitek meg, hanem igazán különleges formában kalauzol végig Titeket, olvasókat a barlangrajzoktól egészen a telefonokkal készített képekig.

Nekünk nagyon tetszik ez a roppant egyedi felépítésű könyv. Tulajdonképpen a két szerző, David Hockney és Martin Gayford igazán vidám hangulatú beszélgetését olvashatjuk művészettörténetről, alkotókról és egy csomó-csomó egyéb kérdésről, ami felmerülhet a képek nézése közben. Érintenek ezek a technikai, stílus béli vagy akár a művészeti ágakra vonatkozó dolgokat is. A könyv kifejezetten az ifjabb korosztályt célozva készült (azt olvastam, hogy készült felnőtt verzió is belőle) mégis, tuti biztosak vagyunk benne, hogy minden felnőtt olvasónak is tartogat majd érdekességeket és újdonságokat.

9 éves kortól ajánljuk

Műértő – A művészetről gyerekeknek

Ezt a könyvet mindenképp akkor ajánlanánk, ha már látszik egy érdeklődés a képzőművészet iránt. Lenyűgözően színes könyv, ami végig kalauzolja az olvasót az emberek képalkotási történetén (csak remélni merem, hogy ez egy létező kifejezés), a barlangrajzoktól, a graffitikig.

A könyv részekre bontja a festészetet. Külön fejezetben mesél a színekről és a formákról. De a stílusokkal is foglalkozik, mint portré és a csoportkép, de még a fényképezéssel is foglalkozik. Olyan képeken emelnek ki az alkotók részleteket, amik talán nem is annyira ismertek. A könyv nem csak megmutatja a képeket, hanem velük kapcsolatban feladatokat is ad. Olyan, mint egy nagyon-nagyon izgalmas rajz és művészettörténet óra!

10 éves kortól ajánljuk

 

Susie Hodge: Miért van annyi meztelen ember a képeken

Minden gyereknél elérkezik a ’miért’-es időszak. Aztán vannak olyanok, akiknél ez 5-10 évvel tovább tart. Na, ez a könyv nekik íródott. Különösen, ha a kérdések a képzőművészetre (is) vonatkoznak.

Honnan merítenek ihletet a művészek? Át lehet-e adni érzéseket egy festményen keresztül? Miért olyan furcsa néhány műalkotás? Mit akarhatott kifejezni a művész az alkotásával? Tudtad, hogy a művészekben is rengeteg kérdés felmerül, amíg egy-egy alkotáson dolgoznak?

Ha valaha felmerültek a Nálatok ezek a kérdések, akkor szerintünk ne is legyen kérdés (haha), hogy beszerzitek e ezt a kedvcsináló albumot!

8 éves kortól ajánljuk

Szerzőnk: Fejős Panni, olvasósarok-rovat szerkesztő