Motiváció, ami működik: így vedd rá a gyereket, hogy tanuljon

Akármilyen fontos is a tanulás, szinte természetes, hogy a gyereket időnként nógatni kell. De vajon beválik a nógatás, vagy érdemes inkább más motiváció után nézni?

Tedd a szívedre a kezed: te vajon szívesen ültél le annak idején a házi feladat mellé? Ha nem, akkor ne csodálkozz, ha a gyerekednek is elkél egy kis motiváció, hogy tanuljon. De vajon hogyan érdemes ezt úgy csinálni, hogy hatékony is legyen, és a családi légkört se mérgezze meg?

Ismerd a gyereked!

Olyan gyerek aligha létezik, aki mindenből egyformán tökéletes. Ehelyett inkább ismerd ki a gyereked: mi az, ami könnyen megy neki, és mi az, ami nehezebben? Mi az, amit kedvvel csinál, és mi az, amihez nem fűlik a foga? Az sajnos nem működik, hogy amiben kevésbé tehetséges, azt egyáltalán ne tanulja, de segítséget azért adhatsz hozzá. Néha már az is elég, ha segítesz neki a nehezebb leckében, néha az interneten található játékos feladatok segítenek, néha pedig a magántanár sem túlzás, vagy éppen egy múzeum kiállításán szívja fel a fontos információt – a gyerektől függ, milyen módszer válik be nála. Vedd észre azt is, ha nem arról van szó, hogy nem akar tanulni, hanem egyszerűen szorong a feleléstől vagy az iskolai légkörtől. Ekkor inkább ezt a problémát kell először megoldani.

Mi a cél?

Már az iskolaév elején érdemes együtt kitűzni a célokat. Milyen tárgyból kell javítani? Mi az, amire különösen oda kell figyelni? Mennyi tanulással látjátok ezt megvalósíthatónak? Ez persze neked, mint szülőnek is önismereti folyamat: légy őszinte magadhoz, és azokat a célokat, amelyek csak a te ambíciódat szolgálnák, inkább hagyd ki a tervezésből. Ez ugyanis számára nem motiváció. A tanárokkal is érdemes beszélni, hiszen így egy külső szemlélő is segíthet, hogy jobban lásd a gyerek képességeit és lehetséges céljait.

A legjobb motiváció a támogatás

Nem csoda, hogy a folyamatos nyaggatás nem működik, ez ugyanis nem a gyerekedről szól. Mint ahogyan az sem, ha összehasonlítgatod a testvérével, vagy maximalista elvárásokat fogalmazol meg. Ennél sokkal jobb motiváció, ha a támogatásodat érzi. Ha olyan a családi légkör, amelyben szabad hibákat elkövetni, de azokból illik tanulni, akkor előbb-utóbb látni fogod majd a fejlődést.

Teremtsd meg a legjobb feltételeket

Ehhez megint csak a gyereket érdemes kiismerni. Íróasztalnál szeret tanulni, vagy inkább az ágyon fekve? Teljes csendet igényel, vagy inkább szóljon a zene? Hazaérkezve jobb rögtön nekikezdenie a leckének, mert ekkor a legfrissebb az agya, vagy inkább pihenne egy kicsit előtte? Hétvégén hamar szeret túl lenni a tanuláson vagy inkább vasárnap délutánra hagyja? Reggel vagy este megy neki jobban? Egyik sem jó vagy rossz megoldás, akkor és úgy érdemes tanulni, amikor és ahogy a leghatékonyabb. Az persze mindig hasznos, ha nincs nagy rendetlenség azon a helyen, ahol tanulni szokott, és a ceruzái is mindig ki vannak hegyezve,

Optimalizáld az erőforrásokat

Olyan gyerek nincs (na jó, csak kevés van), aki mindenből folyton csak ötösöket hoz. Épp ezért kell átgondolni, melyek azok a tárgyak, amelyek fontosak a jövőre nézve, és melyek azok, amelyekből valamivel kevésbé számítanak a jegyek, Arra koncentráljatok, ami fontos, ne a kitűnőre.

Miért kell tanulni?

A régi érvek, miszerint a tanulás és a magas végzettség magával hozza a könnyebb boldogulást, már nem feltétlenül működnek, mint motiváció. Az viszont mindenképp igaz, hogy minél több dologhoz ért valaki, annál több a lehetősége az életben. És az is, hogy a műveltség, a tudás könnyebbé teszi a világ megértését. A művészetek lényege pedig – legyen szó irodalomról, zenéről vagy képzőművészetről -, hogy örömforrásként működnek. Minél többet alkotást ismer belőlük, annál könnyebben választja ki azt a műfajt, és azokat a műveket, amelyek tényleg hozzá szólnak, és annál gazdagabb lehet, ha nem is feltétlenül anyagi értelemben.

Szerzőnk: Csiki Judit life coach, a Zöldsaláta életmódblog alapító-szerkesztője, Happy Family munkatárs

Fotók: freepik.com