Mit rejt az uzsonnás doboz?

A legtöbb iskolás finoman szólva is kritikus a menzai ételekkel kapcsolatban. Az iskolai büfék kínálatával szemben viszont a szülők többségének vannak fenntartásai. Mit tartalmazzon az uzsonnás doboz, ami egész napra energiát ad, és esetleg egy kevésbé finom ebédet is segít áthidalni?

Mielőtt előkerülne a tízórai, uzsonna témája, először is érdemes mindenképp a reggelivel kezdeni. Nagyon sok gyerek megy el otthonról reggeli nélkül – ez pedig ahhoz vezet, hogy már az első egy-két órában is leesik a vércukorszintjük, elfáradnak, sőt, akár meg is szédülhetnek. Épp ezért érdemes mindenképp rávenni a gyereket arra, hogy reggelizzen. A legjobb természetesen a komplett reggeli, amelyben van szénhidrát (például teljes kiőrlésű péksütemény vagy gabonapehely), fehérje (sonka, sajt, tej vagy joghurt), és még egy kis gyümölcs vagy zöldség is. Ha erre nagyon nem hajlandó a gyerek, legalább egy ivójoghurtot vagy kakaót igyon meg, mielőtt elindul otthonról. Bár ezek cukortartalma sajnos magas, legalább ezzel együtt némi fehérjét is magához vesz, ami jobb a semminél.

Milyen legyen az uzsonnás doboz?

A másik kérdés a tárgyi feltételeké: milyen legyen az a bizonyos uzsonnás doboz? A legjobb, ha rekeszekre osztott, hiszen így a különböző típusú élelmiszerek nem keverednek benne. Egyre több helyen kapható a japán bento-dobozokhoz hasonló emeletes uzsonnás doboz is, ami még jobb elkülönítést tesz lehetővé. Az uzsonnás doboz mellé természetesen kulacs is jár: a legjobb, ha nem sportkupakosat veszünk, mivel ezt elég nehéz tisztítani, könnyen penészedik. A legjobbak a széles szájú, könnyen és alaposan kimosható darabok.

Ha pedig megvan az alapfelszerelés, már csak azt kell kitalálni, hogy mi kerüljön az uzsonnás doboz és a kulacs belsejébe. Nem könnyű a feladvány, hiszen az ideális uzsonnának több szempontnak is meg kell felelnie. Először is, jó, ha vitamindús, tápláló, de nem nehezíti el a gyereket, sőt, inkább energiát ad – lehetőleg hosszú távon. Lehetőleg ne legyen nagyon cukros, mindenképp legyen benne gyümölcs vagy zöldség, és a gyerek szeresse annyira, hogy ne érintetlenül hozza haza a nap végén. Ráadásul könnyen szállíthatónak is kell lennie, ami összenyomódik, kifolyik, elkenődik, annak az uzsonnás doboz tekintetében nincs létjogosultsága.

Egészséges rágcsálnivalók

Nem titok, hogy a gyümölcsök, zöldségek az immunrendszer működését is segítik, így mostanában különösen fontos, hogy ebből mindig legyen a gyerek uzsonnás dobozában. A keményebb gyümölcsök közül az alma, a körte, az egészben betett banán mindig jó ötlet. Fixen lezárható műanyag dobozkába tehetünk pár szem szőlőt, vagy meghámozott mandarint is.

A szeletelt zöldségek is remek rágcsálnivalók: a répa, a retek, a koktélparadicsom (a szeletelt sima paradicsom levet eresztene), a zöldpaprika, a zellerszár, az uborka mind az uzsonnás doboz rekeszeibe való eledel. Mártogatóst viszont csak kisebb, fixen zárható dobozban mellékeljünk, és kerüljük a nagyon híg állagú szószokat. A kevés tejföllel kikevert fűszeres túró kevésbé fog belefolyni a táskába.

Az uzsonnás doboz klasszikusai: szendvics és édesség

A szendvics klasszikus uzsonnás dobozba való darab. Ha lehet készüljön teljes kiőrlésű péksüteményből, és tartalmazzon értékes fehérjét, például sovány sonkát, sült húst, sajtot, halkrémet, tojást, valamint szeletelt zöldségeket. A tortilla-tekercs könnyebben szétcsúszik, sokszor kezet kell mosni utána, így kérdéses, mennyire praktikus. A sós, például sajtos, húsos, tojásos muffin viszont jó ötlet.

Édességből a kevesebb is elég. A házi süti valamivel jobb, mint az édes péksütemények és a csokik. Egy kicsire persze szükség van, tiltani nem kell, de az uzsonnás doboz nem feltétlenül arra szolgál, hogy cukorsokkot kapjon a gyerek.

Apró trükkök, hogy biztosan elfogyjon az uzsonna

Akinek van rá ideje és energiája, jó, ha odafigyel az ízéses, ötletes tálalásra, hiszen a gyerek így szívesebben fogyasztja el az uzsonnás doboz tartalmát. Nagyon jó ötlet mindent apró falatokra szeletelni, hogy ha az óraközi szünetben nincs sok ideje a diáknak, akkor is bekaphasson pár falatot. A szendvicsből például süteménykiszúróval vághatunk apró formákat.

Italnak a legjobb a víz, vagy ha ezt nagyon nem issza a gyerek, akkor cukormentes, vagy legfeljebb mézes gyümölcstea. A kólát, szörpöket viszont, ha csak lehet, kerüljük.

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője.

Fotók: freepik.com

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS