Mit is olvasson egy kezdő olvasó? Könyvek, amelyekkel élmény az olvasás gyakorlás!

Eljött az időszak, amire, szerzőnk saját vallása szerint már jó ideje vár. A lányai többsége megtanult olvasni!

A Nagy most kezdte a második osztályt és (szerintünk is) meglehetősen jól megy neki ez az új tudomány. A Középső pedig annyit hallgatta tavaly a szótagolást és a szavak hangokra bontását  (köszönjük online oktatás!), hogy úgy kezdte el idén az első osztályt, hogy már a ’rénszarvas’ szó elolvasásával és leírásával is megbirkózik! Így hát eljött az idő, hogy fel kell szabadítaniuk egy részt a polcon a kezdő olvasóknak készült könyveknek. Szerencsére a gyerekkönyv kiadók kínálata igen sokszínű ebben a kategóriában is!

Találunk a csupa nagybetűvel írt könyvektől, egészen, a már több párbeszédet és csavarosabb cselekményt is tartalmazó regénykékig. Tényleg mindenki megtalálhatja az ízlésének és a tudásának megfelelő kiadványt.

Igyekeztünk összeszedni Nektek a lehető legszínesebb variációkat! Jöjjenek is a kezdő olvasó könyvek, általunk kreált válogatása.

Most én olvasok! – sorozat

Talán a már többször emlegetett paletta, ebben a sorozatban a legszélesebb. Több szempontot is figyelembe vehetünk:

Válogathatunk az írók között, hiszen a rengeteg népszerű író vett részt a sorozat megalkotásában. A teljesség igénye nélkül, az olyan csúcsszuper írók könyvei közül tudtok válogatni, mint Berg Judit, Kertész Erzsi, Finy Petra, Wéber Anikó, Gévai Csilla, Igaz Dóra, Vadadi Adrienn, Dávid Ádám, Szabó Borbála és Kiss Judit Ágnes.

A nagybetűs könyveken felül, minden írótól 4 szinten találhattok még köteteket. Az első szinten íródott könyvek olvashatóak a legkönnyebben és szintenként nehezednek.

És még egy angol-magyar kétnyelvű résszel is kiegészült a sorozat.  A könyv végén még   játékos feladatokat is találtok, amik a meséhez kapcsolódva segítik a nyelvtanulást, a szókincs bővítését.

Betűzgető könyvek – sorozat

Ebben a legfőbb különlegesség, hogy minden kötete csupa nagybetűvel íródott. Így a betűkkel már elég mély barátságot kötött kezdő olvasóknak is sikerélményt nyújt. Ennek a sorozatnak a szerzői is csupa szuper kortárs magyar író: Mészöly Ágnes, Majoros Nóra, Kertész Erzsi és Várfalvy Emőke. Eddig 4 kötet jelent meg a Cerkabella kiadónál, de mi nagyon reménykedünk a folytatásban.

Nyulász Péter és Ritter Ottó: Berger Szimat Szolgálat

Ebben a sorozatban minden megtalálható, ami csak egy kisiskolás kívánhat. Kaland, rejtély, nyomozás és persze kutyák (ráadásul mind-mind magyar kutyafajták)! Formátumban a könyvek hasonlóak a népszerű Stillton könyvsorozathoz. A szöveg szuper, a képek zseniálisak, mi igazi rajongókká váltunk már, reméljük Titeket is elkap majd a Berger láz!

Eddig kifejezetten magyar szerzők könyveit igyekeztünk Nektek megmutatni, de természetesen csodálatos fordítások is megtalálhatóak a polcokon, ezekből is összeszedtünk egy párat.

Ulrike Rylance: Bors Bori sorozat

Bors Bori legfőbb vágya, hogy nyomozó legyen, szerencsére a barátnői is nyitottak arra, hogy a rejtélyek megoldásán együtt dolgozzanak. Mint említettük ez a sorozat egy fordítás, ami tényleg nagyon-nagyon klassz. Tele helyzetkomikummal, szóviccekkel és egy mindig rosszkor megszólaló diktafonnal.  A könyv nem csak tartalmilag, hanem küllemre is csodálatos. Változatos tipográfia és izgalmas rajzok. Roppant szórakoztató sorozat.

 

Astrid Lindgren: Ismered Harisnyás Pippit?

Talán Harisnyás Pippit nem kell már senkinek bemutatni. (Legalábbis őszintén remélem!) A Villekulla-villa csodálatos vörös hajú, szuper erős lakója idén már 70 éves! De cseppet sem veszített kislányos bájából! Sőt! Ez a kötet a világhírű sorozat első darabjának, a Harisnyás Pippi című regénynek a rövidített változata, amely a legfiatalabb olvasók számára is ajánlható, akár önálló olvasáshoz. A történetek jelentős részét tartalmazza, tömörebb formában, de ugyanolyan szórakoztatóan. A sorozat második része mostanában kerül majd a boltokba!

Szerzőnk: Fejős Panni, olvasósarok-rovat szerkesztő