Minőségi idő – mit csináljunk a szünetben?

Idén szerencsére elég hosszú lesz a téli szünet ahhoz, hogy a karácsonyi rokonlátogatás, a szilveszteri programok, és a többi szokásos időtöltés mellett maradjon időnk a meghitt családi együttlétre is. Íme, néhány ötlet a minőségi családi időtöltéshez!

Jótékonykodjatok együtt!

A szünet legelső napjaiban, még karácsony előtt kiválogathatjátok a már nem használt játékokat, gyerekruhákat, és leadhatjátok őket egy jótékonysági akció gyűjtőpontján. Így nem csak az adományozás kultúrájára taníthatod meg a gyerekeket már idejekorán, hanem a közös jótékonykodás komoly beszélgetésekhez is alapot adhat.

Családi mozidélután

Nem kell feltétlenül elmenni a moziba egy jó filmélményhez! Válasszatok ki egy filmet, pattogassatok otthon egy kis kukoricát, főzzetek forralt bort, a gyerekeknek pedig alkoholmentes gyümölcspuncsot, tegyetek babzsákokat, párnákat, takarókat a nappali padlójára, és indulhat a mozizás. Egy feltétel van: senki nem veheti elő a telefonját.

Téli sportok

Ha esik a hó, bármelyik környéken könnyen találni egy szánkózásra alkalmas dombocskát. De akkor sem kell lemondani a téli sportokról, ha nincs hótakaró. A korcsolyapályák között például találtok kültérit és fedettet is, attól függően, milyen az idő, és mennyire vagytok fázósak. Egy kellemesebb téli napon egy rövidebb-hosszabb erdei kirándulás is szóba jöhet.

Készüljön az egész család!

A téli szünet legeleje még a karácsonyi készülődés jegyében telik. A gyerekek is beállhatnak díszíteni a lakást, mézeskalácsot sütni, vagy egyszerűen csak rendet rakni és ajándékokat csomagolni. A nagyobbak, legalábbis azokban a családokban, ahol maga a fa nem tartozik a meglepetések közé, a fadíszítésben is segédkezhetnek. A karácsony elmúltával pedig a szilveszteri, újévi díszek kerülhetnek ki a lakásba, ismét csak a családi összefogás eredményeként.

Rendezzetek karaoke-bulit!

Nem kell hozzá költséges karaoke-felszerelés, egyszerűen legyen bátorságotok együtt énekelni a kedvenc számaitokat a nappali közepén. És nemcsak szilveszterkor!

Főzzetek együtt!

Nem csak a karácsonyi menüt lehet a gyerekek segítségével elkészíteni, hanem akár egy sima vacsorát is. A közös főzés jó játék, és rengeteg hasznos ismeretet is átadhat a gyerekeknek: ilyenkor lehet beszélgetni az egészséges ételekről, hozzávalókról, megismerni a zöldségeket, stb.

Zárjátok le együtt az évet!

Az év vége alkalmat ad a visszatekintésre, az eltelt év lezárására. Nézzétek meg együtt a nyaraláson készült fényképeket, zárjátok le együtt az évet, beszélgessetek egy kis gyümölcs vagy süti mellett arról, mi volt jó, és mi volt kevésbé jó benne, mit kellene hasonlóan folytatni, és mit kellene máshogyan csinálni. Idézzétek fel a vidám pillanatokat.

És tervezzétek meg a következő évet

Ha sikerült lezárni az eltelt egy évet, tekintsetek egy kicsit előre is: melyik családtagnak milyen céljai vannak az új évben? Mit szeretnétek közösen, és külön-külön is elérni? Milyen feladatok állnak előttetek? Hogyan tudjátok a legjobban támogatni egymást a céljaitok elérésében?

Szerzőnk: Csiki Judit, a Zöldsaláta életmódblog (https://zoldsalata.hu) alapító-szerkesztője

Fotók: freepik.com