Minőségi borokkal az egészségért

Az átlagnál magasabb transz-rezveratrol tartalommal rendelkeznek a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok vörös borai, derült ki a bevizsgálás során. Az eredmények azt mutatják, hogy több borcsalád is bővelkedik abban a vegyületben, amely kifejezetten jó hatással van az egészségünkre. Ebben nagy szerepet játszik a minőségi előállítás, amely mellett a Twickel Szőlőbirtok már több mint két évtizede elköteleződött.

Korábban az év molekulájának is megválasztott transz-rezveratrol[1] egészségvédő hatása már hosszú évtizedek óta kutatott, és mára már bizonyított, állítja Dr. Márk László kémikus, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának kutatója. A közelmúltban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a magas transz-rezveratrol tartalommal rendelkező borok nagy mértékben hozzájárulnak közérzetünk és egészségi állapotunk javításához. A jótékony vegyület, amely – a gyümölcsök, és így a kékszőlő héjában is megtalálható – elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását gátolja, megelőzve így egy esetleges trombózist.

A kutató elmondása szerint a vörös borok átlagos transz-rezveratrol tartalma 2 mg/l. Ez egyes Twickel borok esetében azonban jóval magasabb értéket mutat. A bevizsgálás során kiderült, hogy a 2015-ös Kajmád merlot 2, 67 mg/l, a Kajmád CF 3, 38 mg/l transz-rezveratrolt tartalmaz, míg a 2012-es Zichy Merlot 5,37 mg/l-t.

Hadobás Béla élelmiszermérnök, a Twickel ügyvezetője az eredmények kapcsán kiemelte: „A borfogyasztás jótékony hatásai régről ismertek, de csak a közelmúlt kutatásai bizonyították. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mint minden élelmiszer esetében itt is a minőség és a mérték számít. Az, hogy a Twickel vörös borai, főleg a Merlot ilyen nagy mértékben tartalmazzák ezt a jótékony polifenol vegyületet annak köszönhető, hogy a minőségi feldolgozásra nagy hangsúlyt helyezünk; kiemelten figyelünk a kék szőlő héjon történő erjesztésére, áztatására, a héjon áztatás idejére, hőmérsékletére és a maceráció technológiájára.”

Twickel Szőlőbirtok Kft.

A Twickel család 1993-ban vásárolta meg a Szekszárdi Borkombinátot, majd Liszt pincészet néven vezette be a piacra. A 200 hektáros Twickel Szőlőbirtok jelentős beruházások révén az elmúlt 25 évben az ország egyik meghatározó borászatává vált. Négy borcsaládjának köszönhetően mindenki megtalálja az egyéniségéhez és az alkalomhoz legjobban illő bort, a Twickel Liszt a mainstream, a Twickel Kajmád a prémium, a Twickel Zichy borok pedig a szuperprémium kategóriában keresettek. A Twickel Baronesse borcsalád pedig a legkülönlegesebb Twickel ikon borokat foglalják magukba. Zichy Mária Terézia grófnő adott nevet a Liszt pincészetnek 1993-ban, a család Liszt Ferenccel való barátságának tisztelete jeleként, halála után fia, Báró Twickel György az európai és hazai trendeknek megfelelően a borászatot a tulajdonosról nevezte el, 2010-ben kiválva a Szekszárd Zrt-ből Twickel Szőlőbirtok Kft. néven vitte tovább a céget. A Twickel Szőlőbirtok felelősen gondolkodó vállalkozásként fontosnak tartja a társadalmi szerepelvállalást is, ezért Báró Twickel György édesanyja előtt tisztelegve létrehozta a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítványt, mely többek között Jószolgálat-díj pályázatával a különböző szociális területeken tevékenykedő személyek és szervezetek, valamint az önkéntes segítők és civil közösségek számára nyújt évről évre elismerést.

[1] A transz-rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában fordul elő. Nagy mennyiségben található meg a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban egyaránt.

 

Forrás: Sajtóanyag

MEGOSZTÁS