Mini Countryman Cooper-teszt elsőkézből

Elsőként tesztelte Magyarországon kedves bloggerünk, Kriszti, a Mini legújabb modelljét, a Countryman Cooper S-E Plug In Hybrid töltésű szépségét, és bevallása szerint új szerelem született részéről. Tartsatok velünk, nézzük, mit is tud ez a Mr.Bean filmekből jól ismert, városi kisautó.

„Mindig is tetszettek a Minik, igazi csajos, belevaló, vagány városi kisautónak tartottam őket. Igaz, emlékeimben úgy élt még ez az autó, mint egy 2 ajtós, picike, kisméretű modell, amivel Mr. Bean is mindig közlekedett. Közben teltek-múltak az évek, az angol márkát megvette a BMW, és igazi, prémium terméket varázsolt belőle. A Mini modellpalettája kibővült az elmúlt években, mindemellett igencsak friss és modern autók kerülnek ki a gyártó kezei közül. Immár a 3 és 5 ajtós Cooper mellett megtalálható a kínálatban a Cabrio, a különleges kétoldali hátsó ajtós Clubman és a terepjárós kivitelű Countryman is.

Most pedig itt állok egy akkora méretű Mini mellett, amelyre már nem nagyon lehet azt mondani, hogy mini. A Countryman a mini márka suv modellje, amelynek a jelenlegi második nemzedéke a tavalyi év folyamán mutatkozott be. A tesztalanyunk a Countryman plug-in hybrid modellje viszont csak most, 2017. júliusától kapható, 11.000.000,- Ft körül ártól kezdődően, de a tesztautó minden földi jóval felszerelt listaára jóval meghaladta a 15.000.000,- Ft-ot, amely mint ahogyan a tesztből is kiderül, szerintem minden forintot megér.

Külcsín:

A kívülről hatalmas autó már messziről hirdeti a prémiumosságát, amelyre ráerősítenek a 18 colos könnyűfém kerekei is. Az autó kéttónusú fényezést kapott, amelyre alul kék, felül fehér lakkozás került. Az ablakkeretek szolid krómszegélyt kaptak, amelyek a króm tetőszegéllyel és kilincsekkel kiegészülve emelik az autó fényét. Sajnos az autó oldala és szegélyei semmilyen védelmet nem kaptak, ezek megóvása érdekében a beépített radarokra hagyatkozhatunk.

Az autó tetején megtalálható a BMW által bevezetett különleges cápauszony antenna, amelynek tetején került elhelyezésre egy piros led villogó, amely a riasztó működését mutatja. Az autó lámpái immár teljesen LED-esek kívül is belül is. Üdvözlésként igazi fényárban úszik az autó, még a kilincsek mögül is világít egy-egy darab led. Elölről igazi gokart formájúak, LED nappali fénycsík fogja közre főfényszórót, amelynek fénye este fenomenális. A lámpákban elhelyezett Mini felirat telitalálat (hátsó index, első lámpa), viszont a vezető ajtónál a földre a tükörből kivetített Mini felirat szerintem már kicsit sok.

cof

A vezetőoldali ajtó mellett találhatjuk meg a villanytöltés kis ajtaját, amelyhez kapcsolva tölthetjük fel gyönyörű kedvencünket. A töltő csatlakozóját egy fényes LED keret veszi körül, amely állapottól függő színekben pompázik. Amikor töltjük sárgán villog, baj esetén pirosan villog, a teljes feltöltöttség esetén pedig zöld színre vált.

Belbecs:

Csodaszép kulccsal tudjuk nyitni az autót, de természetesen a modern kor modelljeként az autó ajtaján elhelyezett gombokkal is nyitható, miközben a kulcsot elő sem kell, hogy vegyük a táskánkból. Amikor az autó ajtaját kinyitjuk, feltárul az autó beltere, amire azt lehet mondani, hogy ez egy életérzés, amelyet csak egy Mini adhat. A modern formák és anyagok, amelyek igazán harmonikus formában kerültek vegyítésre a retro elemekkel. A középkonzol teljesen egyedi formájú, kerek tányér alakú forma közepén kapott helyet az igazán gyönyörű felbontású képernyő, amely először a Mini modellek közül már érintőkijelzős.

A rendszer egy váltó mellett elhelyezett joystickkal is kezelhető, kiismerést kíván, de utána már könnyen, ösztönösen kezelhető. A króm színű billenőkapcsolók teljesen egyediek, más autóban nem találkozni ilyennel. Ilyennel tudjuk indítani az autót, amely hibrid modell különlegességként itt sárga színű, a belső világítást, napfénytető működését, stb. Az autóhoz extraként rendelt dupla napfénytető egyik kedvencem, az első része ráadásul elektromosan nyitható is. Egyértelműen megéri a felárát, nem csak hangulatos és fényes lesz tőle a kabin, de tágasabb is.

A szürke színű bőrbetétes plüss sport ülések picit kemények ugyan, de határozottan tartják a testet, hozzájárulnak a sportos vezetési módhoz. Pici apróság ugyan de nagyon sokat tud dobni az autó értékén egy ilyen igényes szőnyegkárpit, mint ami a tesztautóban is volt. Nekem nagyon tetszett. Nagyon szép, bőrrel bevont, igényes kivitelű az ajtókárpit még hátul is. Igazán ízlésesen kerültek elhelyezésre az autó belső LED fényei is, amelyek természetesen a hangulatunknak megfelelően változtatható színűek.

A hátsó traktus is 3 felnőttnek teljes értékű férőhelyet kínál, a lábtér is kellően nagy. A csomagtartó a többi countrymanhez képest a lítium ion akkumulátorok miatt kisebb, de nem számottevően, igazán sok csomagot el tud rejteni, teszteltükJ. A csomagtérfedél egyébként teljesen automatikus, láblendítéssel is nyitható.

Induljunk!

A vezetőülésben helyet foglalva könnyen megtalálhatjuk a számunkra megfelelő vezetési pozíciót. Kellően mélyre engedhető az ülés, a kezelőgombok ösztönösen kezelhetőek, a visszapillantó tükrök körültekintően mutatják a mögöttes forgalmat.

Itt el is érkeztünk a teszt különlegességéhez. A motorindító gomb megnyomása után üzembe helyezzük az autót, de nem történik semmi motorindulás, mint amit vártam, csak annyi, hogy a központi kijelzőn megjelenik, hogy a jármű üzemkész. A nyolcfokozatú steptronic automata váltó D állásba állítása és fékpedál felengedése után pedig hangtalanul elindul az autó. Eszméletlen. Elektromos hajtás üzemmódokban városon belül CO2-semlegesen lehet közlekedni az autóval, így egyúttal még környezetkímélők is lehetünk.

A modell meghajtásáról egy háromhengeres benzinmotor és egy elektromos motor kettőse gondoskodik, a rendszer maximális teljesítménye pedig 165 kW / 224 lóerő. Gyorsulása egyszerűen fenomenális egy nagyobb gázadáskor 1.5 literes belső égésű motor mellett az elektromos motor támogatás is működik, így együttesen siettek segítségemre a belső sávban. Az elektromos hatótáv ugyanakkor legfeljebb 40 km, de a teljes hatótáv akár 550 km is lehet a benzinüzemmel kiegészülten. Ha viszont odafigyeléssel közlekedünk az autóval igazán különleges fogyasztási értékeket tudunk produkálni az autóval.

A gyár által megadott fogyasztási érték 2,1 l/100 km, amelyet ugyan nem tudtunk hozni, de a 4/100 km is igazán előkelő érték. A működése teljesen harmonikus egyébként, teljesen rezzenéstelenül kapcsolódik be a hajtásláncba a belső égésű motor, amikor az akkumulátorok kimerülnek. Természetesen menet közben fékezéskor, illetve gázelvételkor visszatöltésre kerül az akkumulátor, autónk az akkumulátor számára energiává alakítja át a mozgási energiát.

Az autó különlegessége, hogy egy átalakító kábellel az otthoni hálózati villanyfoglaltba, konnektorba bekötve is tudjuk tölteni, úgy hogy a teljes töltöttségi szint eléréséhez nem kell több, mint 3 és fél óra.

Az autó futóműve még a nagy kerekek dacára is komfortos, jó az egyenesfutás még nagy sebességnél is, nagyon szépen vasalja ki az úthibákat. Az igazi gokart feeling állandóan jelen van vezetés közben.

Sajnálatos módon még a roskadásig felextrázott tesztautó sem tartalmazta a tükörben jelző holttérfigyelő rendszert és tolatókamerát, amelyek nekem nagyon hiányoztak, természetesen ezek rendelhetőek az autóhoz extraként.

Megtalálható volt az autóban a Mini Driving Assistant csomag, amely tartalmazta a ráfutásos ütközési figyelmeztetőrendszert. Ez segít megelőzni a baleseteket azzal, hogy figyelmeztet, amennyiben a MINI és az előtte lévő forgalom közötti sebességkülönbség túl nagy, vagy ha az elől haladó autó túl közel kerül. Előkészíti a fékeket a gyorsabb reakcióra és a rövidebb féktávra, arra az esetre, ha erre szükség lenne. A városi ütközésmérséklő rendszer előre megjósolja a városi forgalom hirtelen változásait és ennek megfelelően lassítja az autót. Jól működik a rendszer, nem idegesít vakriasztásokkal. Mivel az autó 4 kerékhajtásos is, így akkor sem jön zavarba, hogy ha letérünk az aszfaltozott útról.

Összegezve:

Ebben az autóban érhető tetten, hogy a BMW mennyi pénzt is tett bele a Mini márkába. És milyen jól tette, hiszen megszületett a tökéletes SUV, ami a városi rengetegben és a vidéki nyugalomban egyaránt megállja a helyét. Igazán tetszetős a modern köntösbe öltöztetett retro forma, tökéletes igazán prémium minőségű a beltér, a hajtáslánc kifinomult működésre meg nem találok szavakat: Fenomenális! Ugyan az ára egy picit magas, de úgy gondolom, hogy az árát nagyon hamar visszahozza az autó. Tesztautót egyébként annyi szempár még nem követte fürkészve, mint a Mini új csúcsmodelljét. Igazán tetszetős mindként nem számára. A kiegészítők száma végtelen, vágyainknak már csak a pénztárcánk szabhat határt.”

Szerzőnk: Antalfy Krisztina,  a voilamode.blog.hu alapító-szerkesztője