Minden esetre egy Bori

Le sem tagadhatjuk hogy kedveljük Borit! Szerzőnk már sokszor megénekelte, hogy néha kifejezetten felnéza kislányra hiszen olyan sok mindent kipróbált már. Volt már lehetősége repülőn utazni, úszni tanult, kapott piros biciklit, a hegyekben is járt, a síelést is kipróbálta, barátnőjénél aludt, összeveszett és kibékült, eltévedt, kempingezett, pizzát sütött, kórházba került, sőt kistestvére is született. De nem akarom a felsorolással elrontani a mostani könyv ajánlónkat, hiszen nem másról lesz ma szó mint a Barátnőm, Bori sorozat legérdekesebb tagjairól.

Amelyeket persze nem csak azért kedvelünk, mert irigylésre méltóan széles skálán mozog Bori és szülei érdeklődési köre és lehetőségei, hanem –szülőként is- igen hasznos, hiszen szinte minden helyzetre találunk egy könyvet, ami nagyban segíti a felkészülni szinteminden helyzetre. Úgy látjuk, a gyerekeknek ad egyfajta biztonságot, hogy egy számára ismerős karakter már átélte azt az élményt, ami rá még csak vár.

Az első, szerintünk legeslegfontosabb, Bori könyv:Bori nem áll szóba idegenekkel! Őszintén azt gondoljuk, hogy az idegen emberekkel kapcsolatos távolságtartást nem lehet elég korán megtanítani a gyerekeinket. Próbáljuk ezt úgy megtenni, hogy nem ijesztjük meg őket.

‘Minden szentnek maga felé hajlik a keze’ – tartja a mondás. Így, anyukaként nem mehetünk el Bori segít Anyának című könyvecske mellett! Reméljük minden gyermek kedvet kap, hogy az anyukájának segítségére legyen, és még ehhez sérülésre sem lesz szükség, Boriék esetében.

Van még egy olyan téma, aminél mindig jó kapaszkodó a gyerekeknek, hogy van ‘ismerős’, aki már átélte ezt a változást, volt bizonytalan, kicsit talán félt is, de nemhogy túlélte, hanem még élvezte is. Ez pedig nem más, mint óvoda, illetve az iskola kezdés.
Bori mindkettőn túl van már.Mikor Bori óvodába megy, ő is izgul az első napja előtt, de egy kellemes és biztonságos környezetbe érkezik meg és mi más lehet a célja egy ilyen könyvnek, mint hogy a segítségével a szülők az ovit ilyennek tüntessék fel. Nincs ez másképp akkor sem, mikor Bori iskolába megy.Azzal mindenképpen számoljunk, hogy a német óvoda és iskola rendszer másképp működik, mint a magyar, így biztosan találunk majd különbségeket.

Szintén nagyon fontos témákat boncolgatnak a füzetek a barátság témakörében is.
Bori és Julcsi összevesznek című füzet. Nem hisszük, hogy vannak szülők, akik ne találkoztak volna nagy összeveszésekkel, amik kívűlről tekintve nem túl komolyak, de benne lenni valóban maga a tragédia. A gyerekeknek szüksége van arra, hogy segítsünk nekik ebben a nehéz helyzetben, semmiképp nem ajánjuk, hogy a kisbarátok közötti összezörrenéseket elintézzük egy kézlegyintéssel. Tanítsuk meg a gyerekeinket bocsánatot kérni és el is fogadni a bocsánatkérést.

És mikor már a barátok közt újra szent a béke, sor kerülhet az első ‘ottalvós bulira’ is. Mikor Bori Julcsiéknél alszik természetesen nagyon izgatott, hiszen mindent elpakolt: fogkefét, pizsamát és a mackóját, de anya jó éjt pusziját nem tudja elpakolni. Julcsiéknál minden nagyon hasonló, mint otthon, de mégsem olyan. Remélem senki nem haragszik meg, hogyha lelövöm a poént: Bori megbirkózik a helyzettel és remekül érzi magát a vendégségen. Remélhetőleg a mi csemetéink is így lesznek vele. 

Reméljük meghoztuk a kedveteket a Bori füzetekhez, mert mindent összevetve mi nagyon szeretjük őket és jó szívvel ajánljuk őket, hogy segíten felkészülni a várt és váratlan eseményekre egyaránt.

Szerzőnk: Fejős Panni, Happy Family munkatárs, olvasószerkesztő

MEGOSZTÁS