Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni érdemes

A babavárást nagyon sokféleképpen élhetjük át. Van, aki szinte észre sem veszi, hogy várandós, nincsenek rosszullétei, nem gyötri kínzó sóvárgás egy-egy étel után, nincsenek egészségügyi gondjai és úgy éli meg a 9 hónapot, mint élete legkiegyensúlyozottabb időszakát. De nem mindenki ilyen szerencsés. Mit tehetünk akkor, ha ezt az örömteli időszakot beárnyékolja valami váratlan probléma?

Terhességi cukorbetegség, amitől kicsit minden kismama tart

Amikor egy várandós átadja magát az anyai örömöknek és mindent megeszik, amit megkíván, arra lehet figyelmes, hogy hirtelen felszaladnak rá a plusz kilók. Ezt még tetézheti az is, hogy erőtlennek, fáradtnak érzi magát (talán pont a helytelen táplálkozás miatt is) ezért kevesebbet mozog. Egyszóval, ha nem figyelünk, akkor könnyen lehet, hogy ez az időszak nem az egészséges életmódról fog szólni. Nem kell kettő helyett enni, érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Bár nincs egyértelmű bizonyíték miért is alakul ki a terhességi cukorbetegség, a genetika, a túlsúly és a kor is az okok között szerepel.

A terhességi cukorbetegség azt jelenti, hogy a terhesség alatt a várandós kismamának nem kívánt mértékben megemelkedik a vércukorszintje. Ez az állapot is a 2-es típusú cukorbetegséghez hasonlít, mivel az inzulin elválasztás-beépülés együttes folyamatát érinti.

Mit tehetünk ellene?

Nagyon fontos tudni, hogy elég „alattomos” betegségről van szó, nincsenek jelei, a kismama nem érzi rosszabbul magát tőle, ezért gyakran csak a 24.hét környékén egy vizsgálat során szembesülhet a diagnózissal. És bár láthatatlan ellenséggel állunk szemben, azért komolyan kell venni. A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen cukorbetegség mind a magzatra, mind a kismamára káros. Persze nem kell pánikolni sem, ha betartjuk a kezelőorvos által előírt utasításokat egészséges kisbabánk fog születni.

Ugyanis a megfelelő diétával, sporttal kordában lehet tartani a betegséget és az esetek többségében a szülés után magától elmúlik, bár érdemes időnként ellenőrizni az értékeket.

A kiegyensúlyozott táplálkozással, azaz, hogy ne együnk sok cukrot, ne fogyasszunk töméntelen mennyiségű szénhidrátot már sokat tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljön minket a terhességi diabétesz.

Védekezés gyógynövényekkel

Fontos megjegyezni, hogy az áldott állapot több szempontból is egy kivételes időszak. Ilyenkor ugyanis a magzatnak még nincs önálló vérkeringése, tehát a baba az édesanya vérkeringésébe kapcsolódva jut oxigénhez, táplálékhoz. Nincs „szűrője”, közvetlenül azt kapja, amit az édesanya fogyaszt, ezért bizonyos gyógyteákat nem ajánlunk. Korábban írtunk arról, hogy milyen gyógyteákat fogyaszthatnak bátran a kismamák. (link)

Ezen okból nem javasoljuk a terhesség és szoptatás alatt a Diabess-Györgyteát, melyet Gyuri bácsi a cukorbetegség kezelésére állított össze. Azonban helyette nyugodtan iható a vércukorszintet csökkentő erdei szederlevél tea napi egy csészével étkezés után.

Örömteli babavárást kívánunk!

Bővebb információ a gyógynövényekről: www.gyorgytea.hu

Forrás és fotók: Györgytea